Η Πέτη Πέρκα στο Attica TV: «Η οποιαδήποτε συζήτηση για τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει στο συνέδριο του κόμματος» (video)

Η αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών μονοπώλησε τη συζήτηση, με τη Βουλευτή Φλώρινας να αναφέρει κατ’ αρχάς ότι «φάνηκε πως όταν οι δημοκρατικές δυνάμεις συμπράττουν και ο λαός αντιδράσει, μπορούν να έρθουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η επιτυχία του κ. Δούκα στο Δήμο της Αθήνας είναι ένα καλό σημάδι, για να καταφέρει από το 14% του πρώτου γύρου να πάρει το Δήμο, σημαίνει ότι συσπειρώθηκε πολύς κόσμος.

Παρ’ όλα αυτά και με αφορμή ότι ο κ. Ζαχαριάδης απείχε μόλις μια μονάδα από τον κ. Δούκα στον πρώτο γύρο, θέλω να θέσω το ρητορικό ερώτημα: Αν ήταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκείνος που περνούσε στο δεύτερο γύρο, θα είχε άραγε την ίδια στήριξη από το ΠΑΣΟΚ; Ωστόσο, για εμάς ήταν πολύ ξεκάθαρη η στήριξη απ’ την αρχή, αυτή ήταν άλλωστε και η οριζόντια στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι στηρίζουμε κάθε προοδευτική υποψηφιότητα.

Συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση γίνονταν διαχρονικά και είναι πολύ σωστό. Σε ό,τι αφορά όμως τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το αν η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της πολιτικής, να πω ότι δυστυχώς η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ξεκινήσει στα τηλεοπτικά πάνελ, όχι στο εσωτερικό του κόμματος. Η κουβέντα γίνεται κάπως ‘άτσαλα’ και όταν ξεκινάει έτσι, δεν έχει καμία προοπτική. Πρέπει να γίνει συνέδριο του κόμματος, να τεθούν στο τραπέζι όλες οι απόψεις. Ας μην ξεχνάμε ότι την πρώτη εκλογική ήττα την πάθαμε, διότι υπήρχε αυτό το αφήγημα με την προοδευτική διακυβέρνηση, με το κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ και την άρνησή τους, αφού ήθελαν να γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό ήταν στρατηγικό μας λάθος, το οποίο κατέληξε σε μια στρατηγική διπλή ήττα. Δε γίνεται λοιπόν να συνεχίζουμε την ίδια κουβέντα με τους ίδιους όρους, ήδη το ΠΑΣΟΚ λέει όχι. Εγώ έτσι κι αλλιώς διαφωνώ με μια τέτοια σύμπραξη, για πολύ πολιτικούς λόγους, το βασικό όμως είναι το πλαίσιο που πρέπει να διεξαχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση κι αυτό είναι το συνέδριο».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους υποψηφίους που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κα Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Στους μεγάλους Δήμους, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά κτλ, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό έχουν και επίσημη στήριξη από τα κόμματα. Στους μικρούς Δήμους, υπάρχει μια τάση, την οποία τη δέχομαι, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να μη θέλουν χρίσμα και να κάνουν μικτά ψηφοδέλτια. Πάντως, στις περιπτώσεις που στο δεύτερο γύρο δεν πέρασαν οι υποψήφιοι που στηρίξαμε, δώσαμε τη στήριξή μας σε υποψηφίους της προοδευτικής παράταξης, το οποίο θεωρώ ότι είναι μια καθαρή πολιτική θέση, που είχαμε εκφράσει εξαρχής. Ό,τι έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου τη δεύτερη Κυριακή στηρίξαμε τον κ. Αγγελούδη, αφού δεν πέρασε ο κ. Πέγκας.

Είναι σημαντικό να πούμε επίσης ότι η ΝΔ, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, άλλαξε το νόμο, ούτως ώστε να μπορούν να εκλέγονται Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, αν έχουν ποσοστό 43%. Με το συγκεκριμένο ‘τέχνασμα’– πάλι καλά που δεν έβαλε 41% – η ΝΔ ‘έφερε στα μέτρα της’ τις εκλογές, αφού το 43% δεν είναι αντιπροσωπευτικό δημοκρατικά, όπως είναι το 50%+1 που ίσχυε πάντα.

Αν δεν είχε γίνει αυτή η αλλαγή, μπορεί αρχικά να μην εκλεγόταν ο κ. Χαρδαλιάς και να είχαμε κι άλλες ανατροπές σε Περιφέρειες και Δήμους. Καλό θα είναι λοιπόν να μην ‘παίζουμε’ με τους θεσμούς και να μην αλλάζουμε τους νόμους, ειδικά εκείνους που αφορούν σε εκλογικά συστήματα, λίγο πριν τις εκλογές. Ακούω αυτό που λέει η κα Ευθυμίου (εκπρόσωπος της ΝΔ στη συζήτηση) ότι με την αλλαγή αυτή συμφωνούσαν οι Δήμαρχοι, παρ’ όλα αυτά δεν έχω δει την κυβέρνηση να ακούει την ΚΕΔΕ σε μια σειρά από άλλα θέματα, ίσως το συγκεκριμένο βόλεψε. Και σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια κυβέρνηση που νομοθετεί, δε θεωρώ ότι πρέπει να κάνει ό,τι θέλουν οι Δήμαρχοι.

Να υπενθυμίσω κλείνοντας, ότι λίγο πριν τις εκλογές είχαμε και τις απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι θα συνεργαστεί καλύτερα με Περιφερειάρχες που θα έχουν το ίδιο αναπτυξιακό όραμα με την κυβέρνηση. Δηλώσεις που μπορεί να ‘πλήρωσε’ η ΝΔ στο δεύτερο γύρο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής».

Η Πέτη Πέρκα στο Attica για τις αυτοδιοικητικές εκλογές | 16.10.23 – YouTube

TOP