ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πέτη Πέρκα, Πολιτικός Μηχανικός, MSc
Η Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα.

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό στα Συγκοινωνιακά (ΑΠΘ).

Από τα φοιτητικά της χρόνια, ως μέλος της ΠΠΣΠ, ως ανένταχτη, ως μέλος του ΣΥΝ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει συνεχή παρουσία στην αριστερά, στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα.

Εργάσθηκε στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στον δημόσιο τομέα (ΚΥΔΕΠ, ΔΕΚΕ, Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας των Μηχανικών του Δημοσίου, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ – ΤΚ Μακεδονίας. Υπεύθυνη για το πόρισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού και υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης το 2009 και το 2012. Ιδρυτικό μέλος και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος των Δημοτικών Κινήσεων «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (2002, 2006) και «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» (2010). Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 2014 και υποψήφια βουλευτής το 2015 στο Νομό Φλώρινας.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά, διετέλεσε συντονίστρια του τμήματος Υποδομών, μέλος της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με ευθύνη στον τομέα Ενέργειας, Δημοσίων Έργων, ΤΑΙΠΕΔ και παρακολούθησης του Νομοθετικού Έργου.

Από το Μάη του 2015 έως το Φλεβάρη του 2017 υπηρέτησε την Κυβέρνηση από τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών οπότε και παραιτήθηκε για να αναλάβει τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών συνέβαλε αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού του Υπουργείου, στην προώθηση πολιτικών για την αστική κινητικότητα, στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών, την ενίσχυση του κλάδου των logistics,την προώθηση των υδατοδρομίων και τον στρατηγικό σχεδιασμό των μεταφορών με αξιοποίηση αποτελεσμάτων μετρήσεων, εφαρμογή επιστημονικών μοντέλων και ολιστικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό.

Ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για νομικές ρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και προστασίας του αιγιαλού και κατά τη διάρκεια της θητείας υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού. Υπέβαλε πρόταση για σχέδιο νόμου για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου, αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της προέδρευε στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για τη Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ), που αποτελεί το συλλογικό διυπουργικό όργανο που έχει ως έργο την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την έκδοση σχετικών πράξεων, που σχεδόν στο σύνολο τους αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας στη θέση αυτή εγκρίθηκε το σχέδιο του Π.Δ. «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά Περιφερείας Αττικής» (ΑΑΠ 35/1.3.2018) καθώς και πολλά άλλα εμβληματικά επενδυτικά έργα.

Τον Μάρτιο του 2018 παραιτήθηκε από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας και σε συνέχεια της πολύμηνης εμπειρίας της στο επενδυτικό έργο της αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, της ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό και την Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων έργων Υποδομής ο ρόλος της Συντονίστριας της επένδυσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγ. Κοσμά με βασική αρμοδιότητα τον συντονισμό και την παρακολούθηση όλων των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Από τον Ιούλιο του 2019 είναι Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ). Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 και από τότε μέχρι σήμερα είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Βουλής των Ελλήνων. Έχει διατελέσει και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Δανίας. Είναι μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας: Ελλάδας – Βιετνάμ, Ελλάδας- Ιορδανίας, Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας- Ολλανδίας.

Στις εκλογές του 2023 εκλέχθηκε ξανα βουλευτής Φλώρινας. Από τις 4.12.2023 ορίστηκε Γραμματέας της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Είναι μητέρα δύο παιδιών.

TOP