H Π. Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας: «Είναι πολιτική επιλογή να μην υπάρχει άμεση στήριξη στη Φλώρινα» (video)

Για την ακρίβεια και τα μέτρα για την ενέργεια:

Μιλάμε για ανεπαρκέστατα μέτρα σε κάθε περίπτωση. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναγγέλλουν μέτρα που αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που θέλω να τονίσω -πέρα από την επιδότηση που θα πρέπει να είναι πιο γενναία για να αντέξει το νοικοκυριό αυτή την κρίση ακρίβειας- είναι ότι απαιτείται έλεγχος των καρτέλ και της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Αυτό εμείς το έχουμε πει από πέρυσι, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, καθότι η ακρίβεια έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις: Για το πώς λειτούργησε το χρηματιστήριο ενέργειας χωρίς έλεγχο, και πώς σε μια ρηχή η αγορά, ουσιαστικά 3-4 παίκτες μαζί με τη ΔΕΗ -που συγχρόνως ιδιωτικοποιήθηκε και είναι τραγικό- χειραγωγούν τις τιμές.

Αν τον Αύγουστο του 2020 είχαμε ρήτρα αναπροσαρμογής, επειδή τότε είχαμε κατάρρευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων λόγω πανδημίας, θα έπρεπε να δούμε μείωση στους λογαριασμούς μας. Τότε η ΔΕΗ και οι καθετοποιημένοι παραγωγοί πουλούσαν τέσσερις φορές πάνω. Καταλαβαίνετε τι παιχνίδι γινόταν…Υπήρξε παραδοχή της κυβέρνησης, διότι σε νομοσχέδιο το προηγούμενο καλοκαίρι έφερε μια διάταξη για να γίνει ένας υποτιθέμενος ελεγκτικός φορέας, ο οποίος φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Η ΕΕ δημοσίευσε εργαλειοθήκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας από τα κράτη-μέλη. Σε αυτήν την εργαλειοθήκη προβλέπεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιστροφή και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών, ο έλεγχος και οι κανόνες στην αγορά. Στην Ελλάδα παρά τις εκ των υστέρων υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, τελικά η κυβέρνηση δεν έχει λάβει αυτά τα μέτρα.

Δεν θα σταματήσει έτσι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Όσο ξέρουν αυτοί που την προκαλούν ότι θα επιδοτούνται και επομένως δεν θα καταρρεύσει η αγορά, θα ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές, και αυτό θα συνεχίζεται. Εμείς λέμε εδώ και τώρα έλεγχο στην αγορά και γενναία στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Για τις λιγνιτικές μονάδες:

Είναι δύσκολος ο ρόλος της Κασσάνδρας και συνέχεια αισθανόμαστε έτσι. Είχαμε πει ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση, την οποία στηρίζουμε μάλιστα λέγοντας πως πρέπει να προχωρήσουμε σε απανθρακοποίηση, ότι κάθε μονάδα που θα έκλεινε θα αντικαθίστατο με ΑΠΕ. Μιλάμε για ΑΠΕ που το 50% θα αφορούν σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, ΟΤΑ, Ενεργειακές κοινότητες και άλλα σχήματα. Δεν έκαναν τίποτα από τις προτάσεις μας και τώρα πια το σχέδιο τους αποκαλύφθηκε πλήρως: ήταν να αντικαταστήσουν τις λιγνίτες με φυσικό αέριο.

Εγώ έλεγα εξαρχής ότι η χώρα μας δεν είχε καμία ανάγκη να εξαρτηθεί τόσο από το φυσικό αέριο. Θα μπορούσαν να δουλεύουν περισσότερο οι λιγνιτικές μονάδες και η αντικατάστασή τους να γινότανε με ΑΠΕ: φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενεργειακές κοινότητες…

Εδώ παρατηρούμε ότι η μεν κυβέρνηση δεν δρα, η κοινωνία όμως οργανώνεται και γίνονται πολλές ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, πολλοί κάτοικοι μπαίνουν στο Εξοικονομώ. Και τι διαπιστώσαμε; Ότι δεν υπάρχει ο ηλεκτρικός χώρος για να συνδεθούν. Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα υποδομής, οι υποσταθμοί και έχει καλυφθεί ο υπάρχων χώρος από μεγάλες εταιρίες. Αυτά όμως μια κυβέρνηση που εξαγγέλλει τόσο γρήγορη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, θεωρητικά θα έπρεπε να τα είχε σχεδιάσει.

Το πρώτο χτύπημα στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης σχετικά με το φυσικό αέριο, ήταν όταν έπαψαν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία να χρηματοδοτούν νέα έργα φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξέδωσε τέσσερις νέες άδειες φυσικού αερίου συν την Πτολεμαΐδα 5, που αν σταματήσει να λειτουργεί με λιγνίτη το 2028 όπως λένε, μετά θα δουλέψει και αυτή με φυσικό αέριο. Η εξάρτηση της χώρας μας αυξήθηκε κατά 20% την ίδια ώρα που οι Ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο. Είναι επικίνδυνα τα πράγματα θα έλεγα, εκτός από το ενεργειακό κομμάτι, με την ακρίβεια που μετακυλίεται πια σε όλα τα είδη.

Για την μοριοδότηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου της ΠΕ Φλώρινας και την εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων του σεισμού:

Δεν έχουμε ακόμα κάποια νεότερη ενημέρωση. Από την πρώτη στιγμή προχώρησα σε Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό και ακόμα δεν μου έχει απαντηθεί. Αν εξακολουθήσει να μην απαντιέται, θα την μετατρέψω σε Επίκαιρη ώστε να έρθει η Υπουργός στη Βουλή και να δεσμευθεί, διότι ξέρετε όλες αυτές οι προφορικές υποσχέσεις δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη.

TOP