Η Πέτη Πέρκα στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ1 (videos)

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών κ. Π. Πέρκα, ήταν καλεσμένη τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση της δημόσιας τηλεόρασης της ΕΡΤ1.

Αρχικά, τοποθετήθηκε σχετικά με την επικαιρότητα και το βέτο της Γαλλίας, που δεν επέτρεψε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Σήμερα όσο ποτέ, σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και μιλάω για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, στα Βαλκάνια που είναι πάντα ένας χώρος για να εισέλθουν τρίτες δυνάμεις και αναφέρομαι σαφώς στην Τουρκία, όσο φαίνεται πόσο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος ήταν αυτή. η συμφωνία». Τόνισε τα αποτελέσματα της συμφωνίας των Πρεσπών σχετικά με την επιτήρηση του εσωτερικού χώρου και την εκπαίδευση του στρατού της γείτονος από την Ελλάδα. «…τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη, από την μία έλεγε ‘προδοτική συμφωνία’ και μάλιστα είχε δεχτεί σε επίπεδο Ε.Ε. να αρχίσουν μαζί οι ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία χωρίς να διασφαλίσει τη μειονότητά μας στην Αλβανία, ξαφνικά αλλάζει θέση η Γερμανία και έρχεται ο κ. Ο Μητσοτάκης να αρχίσει να θέλει να τιμήσει την ‘προδοτική συμφωνία».

Ακόμη, χαιρέτισε τη νέα γραμμή της Ν.Δ. για τη συμφωνία και την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. διότι η Ευρώπη κάνει ιστορικό λάθος το οποίο δεν ξέρουμε που μπορεί να γίνει πραγματικά. «Εμείς πάντα λέγαμε ότι το συμφέρον του πατριωτικού, το εθνικό δεν έχεις καλή γειτονιά ειδικά με τις χώρες που μπορείς όπως ήταν η Βόρεια.. στην περιοχή μου αυτό ήταν πολύ κατανοητό, έγινε γρήγορα κατανοητή η Μακεδονία για τα γεωπολιτικά και τα αναπτυξιακά, γιατί υπάρχουν δίκτυα, η διάβαση των Πρεσπών, εμπορικές συμφωνίες…». Επίσης, δήλωσε ότι είναι τραγικό το βέτο, το ότι η Ε.Ε. δεν στάθηκε στο ύψος της και δεν τήρησε τη συμφωνία και χάνει την αξιοπιστία και αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ξανά ακρότητες στα Βαλκάνια. «Στη Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή έχει βγει η αντιπολίτευση του VMRO, που είναι το αδελφό κόμμα της ΝΔ και κατηγορεί τον Ζάεφ για προδοτική συμφωνία. Και οι δύο λένε ότι είναι προδοτική συμφωνία, τελικά ποιος πρόδωσε ποιον; Από ποια μεριά είναι το δίκιο;».

Στο μέρος της τοποθέτησης της σχολής τα τρέχοντα ζητήματα, που δεύτερο στη διαχείριση του προσφυγικού και της οικονομικής επικαιρότητας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μέχρι τώρα η Ν.Δ. τρώει από τα έτοιμα, ότι γίνονται διάφορα τραγικά λάθη και νομοσχέδια όπως το τωρινό αναπτυξιακό, το οποίο απαλλάσσει καναλάρχες από την υποβολή πόθεν έσχες. «Όμως, στα θέματα τα εθνικά, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και πιο επικίνδυνα στην εξωτερική πολιτική. Όταν έχεις πρωθυπουργό, που είναι αυτό το πράγμα στο να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε στη Συρία – είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου, γιατί θέλει να συμψηφίσει με το προσφυγικό στο οποίο πραγματικά το ‘χει χάσει». Ξεκαθάρισε ότι μια χώρα πρέπει να έχει μια πολύ σαφή εξωτερική πολιτική, να ορθώνει το ανάστημα εκεί που διακυβεύονται εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και να έχει μια σοβαρή διπλωματία για το προσφυγικό ζήτημα. «Μπορώ να πω πάρα πολλά πράγματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ…. αυτό που είναι κρίσιμο σήμερα και με ανησυχεί είναι η στάση στα εθνικά ζητήματα».

Τέλος, κατέθεσε την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και των ομογενών, αφού κατέθεσε ότι η διαδικασία για αυτό το ζήτημα ξεκίνησε από την κυβέρνηση «δια του λόγου» και δίχως κατατεθειμένες προτάσεις, παρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε. επί κυβέρνησής του και έπειτα από έργο επιτροπής. «Τόσα χρόνια που είχαμε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα μπορούσαν να έχουν λύσει και δεν έχουν λύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έπειτα, ανέλυσε το ζήτημα της κλειστής εκπροσώπησης όπως τέθηκε από το σύνολο των κομμάτων και αποτρέπει έναν απίστευτο αριθμό εκλογέων που θα μπορούσε να αλλάξει το εκλογικό σώμα. Κατέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του ολοκλήρωσε μια διεθνή πρακτική από χώρες που έχουν αντίστοιχα ζητήματα. «Τώρα βλέπουμε ότι η Ν.Δ. έκανε πίσω, ένιωσε δηλαδή ότι αυτό που θέλει ο κ. Ο Μητσοτάκης να ψηφίζει οι 3ης και 4ης γενιάς και οι απανταχού και να μην ξέρουμε πόσοι και να μετράνε στο γενικό αποτέλεσμα, δεν περνάει… Οι κυβιστήσεις του κ. Μητσοτάκη γενικά καλές, Στο συγκεκριμένο βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για επιστολική ψήφο και πρόταση όπως ΑΦΜ χρόνια απουσίας θα πρέπει να τύχει συνταγματικής ρύθμισης. Ξαφνικά ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον. Μένει να το δούμε». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τέτοια θέματα πρέπει να ληφθούν με ομοφωνίες για αποφάσεις Έλληνες κρατούνται η αρχή της μη νόθευσης του εκλογικού σώματος και δεν θα έχουμε έναν απεριόριστο αριθμό εκλογέων από μέχρι και 4ης γενιάς, που θα αποφασίσουν πως θα φορολογηθούν, σε τι σχολεία θα πάνε τα παιδιά. μας και τι νοσοκομεία θα έχουμε. «Εγώ λέω να τα βρούμε, να δούμε και τι κάνουν τα άλλα κράτη. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό…».

TOP