Υποκλοπές και Απόρρητο: Θεσμικό Πλαίσιο και Προτάσεις Πολιτικής

H αποκάλυψη των υποκλοπών σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Προστασία που δεν αφορά μόνο το παράνομο λογισμικό αλλά και τις νομότυπες παρακολουθήσεις. Για πολλές εβδομάδες στον δημόσιο διάλογο αναδείχτηκαν πολλές από τις ελλείψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ως ένα βαθμό επιβεβαίωση των αιτιάσεων που καταγράφηκαν.

Η μελέτη του καθηγητή Νομικής στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, Δημήτρη Τσαραπατσάνη, αναλύει με ενδελέχεια τόσο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις στοχευμένες παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών όσο και τις νέες ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση, κάνοντας τις αναγκαίες συγκρίσεις με τη Γαλλία. Εξετάζει επίσης με κριτικό βλέμμα το ιδεολογικό πλαίσιο του επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου για το ζήτημα. Τέλος, καταθέτει εννιά συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας του απορρήτου.

Η μελέτη Τσαραπατσάνη συνιστά τη δημιουργική συνεισφορά του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, στον δημόσιο διάλογο για τις υποκλοπές και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Κατεβάστε τη μελέτη ΕΔΩ

Κατεβάστε σύνοψη της μελέτης ΕΔΩ

TOP