ΒΕΤΤΑ-ΠΕΡΚΑ-ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: «Άμεση ανάγκη για ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στη Δυτική Μακεδονία»

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Άμεση ανάγκη για ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία».

Η ερώτηση αναδεικνύει εκ νέου το πρόβλημα με την έλλειψη Ε.Μ.Α.Κ. στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που δημιουργεί πλείστα προβλήματα στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης αγνοουμένων στην Περιφέρεια.

Σε μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (πολλές λίμνες, οροσειρές, χαράδρες κλπ), αλλά και σε μια εποχή ακραίων κλιματικών φαινομένων, είναι αδήριτη η ανάγκη για την δημιουργία τοπικής μονάδας Ε.Μ.Α.Κ..

Σήμερα, σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να επιληφθούν ειδικά σώματα, καλούνται διασώστες από όμορες περιοχές, γεγονός που μειώνει τον χρόνο απόκρισης, άρα και τις πιθανότητες ευτυχούς κατάληξης των ερευνών.

Το αίτημα για τη δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ. τίθεται συνεχώς από το Σωματείο Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές στην περιοχή, ενώ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου είχαμε καταθέσει στις 27 Ιανουαρίου 2021 παρόμοια ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, από το οποίο λάβαμε την απάντηση ότι το θέμα εξετάζεται υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών.

Τα πρόσφατα περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης έχουν αναδείξει ξανά την σημασία της δημιουργίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία και ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει άμεσα το αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

TOP