Π. Πέρκα: «Τα 24 σημεία της ΝΔ για το Ελληνικό μας επιβεβαιώνουν. Εμείς ολοκληρώσαμε αναβλητικές αιρέσεις της σύμβασης και η ΝΔ μετράει συζητήσεις και τροπολογίες που τροποποιούν τις τροπολογίες τους» (video)

Δευτερολογία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας Π. Πέρκα ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διανομή του Ελληνικού – τη σύσταση του δικαιώματος επιφανείας και λοιπές συναφείς ρυθμίσεις.

Φτάσαμε στο τέλος μιας κουβέντας, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, παραγωγικής. Εγώ θα συμφωνήσω σε ό,τι αφορά στις Επιτροπές. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποκτηθεί μία κουλτούρα διαλόγου και μέσα στο Κοινοβούλιο, που να ξεφεύγει από τον λαϊκισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται…Το λέω πολύ καθαρά.

Χθες, αντιθέτως, εγώ έφυγα με μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση γιατί για να μιλήσουμε -δεν λέω να συμφωνήσουμε, είναι αδύνατον- αλλά να συμφωνήσουμε σε τι διαφωνούμε…Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά συνεχίζει η ΝΔ…δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι εκεί διαφωνούμε ή ότι στο άλλο συμφωνούμε; Δεν μπορώ να καταλάβω τους Βουλευτές σας, όπως ακούσαμε και σήμερα, που μιλούσαν για απραξία, προσχώματα, «ο ΣΥΡΙΖΑ κολλάει το Ελληνικό»…Αυτά που λέγατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση. Εδώ μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Καταρχήν θα έλεγα ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο για σας, την κυβέρνηση και τους Υπουργούς, να μην καταθέτετε χαρτιά. Θα τα σχολιάσω λίγο αυτά, δεν γίνεται. Το πρώτο χαρτί που κατατέθηκε είχε 24 σημεία-δράσεις σε 20 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Γέλασα στην αρχή, πραγματικά γέλασα γιατί εγώ μιλάω για 8 αναβλητικές αιρέσεις που από κάτω κρέμονται πολλές διοικητικές πράξεις…όταν φεύγουν 60 φορείς, φανταστείτε πόσες πράξεις γίνονται. Ή όταν γίνεται συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης…πόσες συνεδριάσεις και πόσα πρακτικά ή όταν γίνεται συζήτηση στο ΣτΕ…δεν μιλάμε γι’ αυτά.. Εδώ λέει: «Δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κτηματολόγιο ΑΕ», φανταστείτε… «Ενέργειες για την απομάκρυνση υφιστάμενων δημόσιων και ιδιόκτητων στο ακίνητο»…όταν δεν είχε μείνει σχεδόν τίποτα! «Συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ»…αυτές είναι οι δράσεις…Αλλά έχει και μία…η οποία, δεν ξέρω, γράφετε, δεν τα διαβάζετε; «Έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας Καζίνο»…αυτή έγινε τον Φλεβάρη του 2019. Από πότε νομίζετε ότι είστε κυβέρνηση; Και μέχρι πότε φυσικά…Οι 24 δράσεις σας δεν υπάρχουν. Δεν είναι δράσεις επιπέδου ξεμπλοκαρίσματος, όπως κάνουν οι αναβλητικές αιρέσεις. Μια αναβλητική αίρεση είναι αυτό το νομοσχέδιο.

Δύο κτίσματα γκρεμίστηκαν και δεν ντράπηκε ο κ. Γεωργιάδης να μας πει ότι έχουν γκρεμιστεί 981 κτίσματα και ότι είναι flat το οικόπεδο. Μια άδεια βγήκε…και μάλιστα όχι όπως κάναμε εμείς ξεχωρίζοντας τα διατηρητέα, τα διατηρούμενα κομμάτι-κομμάτι…με μία τροπολογία, με μία διαπιστωτική πράξη…Εντάξει.

Πάμε όμως στο άλλο, που θεωρώ ότι είναι ακόμα πιο σοβαρό. Ανέδειξα νομίζω αρκετά σοβαρά και με επιχειρήματα το θέμα των κοινοχρήστων. Υπάρχει πρόβλημα. Διαφωνούμε, υπάρχει ζήτημα, το ανέδειξα, επανήλθα κλπ. Και μου φέρνει ως αντίλογο ο κ. Υπουργός ότι να «και το ΤΕΕ τα ίδια λέει»…Πρώτον λέμε τι δουλειά έχει το ΤΕΕ; Δεν προβλέπεται. Αλλά το πιο σοβαρό δεν είναι αυτό. Την ζήτησα και την πήρα τη γνωμοδότηση του ‘ΤΕΕ’. Δεν υπάρχει το ΤΕΕ. Υπάρχει ο Πρόεδρος του, ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων, η κ. Σιούτη ως νομικός που συνεργάζεται με την Ελληνικό ΑΕ και αποδεικνύεται ότι το πόρισμα δε λέει και τίποτα. Μην καταθέτετε έγγραφα. Σας εκθέτουν. Ήδη στο ΤΕΕ γίνεται χαμός γιατί αυτή η ‘Επιτροπή’ δεν συστάθηκε από τη Διοικούσα του ως όργανο. Ήμουν χρόνια στη διοίκηση του ΤΕΕ. Δεν υπάρχει αυτή η Επιτροπή που αναφέρεται στο έγγραφό σας. Δεν έχει βγει απόφαση από τη Διοικούσα. Πήγε ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο των Αγρονόμων Τοπογράφων και την κ. Σιούτη και έκαναν ένα πόρισμα, το οποίο έφερε ο Υπουργός εδώ και τον εκθέσανε.

Για να μη μιλήσω για την ντροπή που έγινε χθες. Τα είπε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος ο κ. Ραγκούσης. Να φέρει ο κ. Γεωργιάδης fake φωτογραφία για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Με ένα πανό που επικολλήθηκε και λείπανε τα χέρια που το κρατούσαν γιατί έμειναν στην άλλη φωτογραφία; Εντάξει, είναι ντροπή. Λέμε να ανεβάσουμε την κουβέντα στο Κοινοβούλιο. Να σταματήσουν αυτά παρακαλώ.

Κι άλλο ένα χαρτί, το οποίο εμένα με ανησύχησε πάρα πολύ. Μου θύμισε ο κ. Υπουργός αυτά τα προεκλογικά bonus της Lamda προς τη ΝΔ. Το χαρτί αυτό ήταν εκείνο που έλεγε η Lamda ότι θα αποχωρήσει από την επένδυση αν προχωρήσει η ΚΥΑ του Πάρκου.. Μέχρι τότε μας έλεγαν ότι ξεμπλοκάραμε το Ελληνικό, ξαφνικά «θα φεύγανε»…Κάθε τρεις και λίγο που ζητούσαν κάτι και δεν το κάναμε, η Lamda θα έφευγε. Τελικά, οι επενδυτές έφυγαν με τη ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι έχουμε πολύ καιρό να δούμε χαρτί από την Lamda με ανησυχεί. Προφανώς δεν έχουνε κανένα αίτημα που να μη γίνεται αποδεκτό.

Θα πω και μερικά θετικά. Είναι θετική η νομοτεχνική βελτίωση για την περίφραξη. Δεν μας καλύπτει απολύτως, αλλά τουλάχιστον ανταποκρίθηκε στο ‘εργοταξιακό’, στο ‘προσωρινό’ και επίσης είναι θετική η παρέμβαση του Υπουργού σε ό,τι αφορά στο διάγραμμα διανομής. Το οποίο είναι ένα διάγραμμα διανομής που δεν θα έπρεπε να έχει κανένα πολεοδομικό στοιχείο επάνω, γιατί δημιουργούνται πάρα πολλές ασάφειες του τύπου γιατί υπάρχει το ένα και δεν υπάρχει το άλλο…Το διευκρίνισε, άρα στα πρακτικά υπάρχει η αποσαφήνιση του Υπουργού ότι το διάγραμμα διανομής δεν αλλάζει το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του ΣΟΑ και τις ΚΥΑ εφαρμογής του ΣΟΑ, αλλά ότι και να πούμε, αυτό δείχνει μια προχειρότητα και ένα έλλειμα τεχνοκρατικό.

Σε ό,τι αφορά στη θέση μας. Ακούστε λίγο. Από τη μια είπε ο κ. Γεωργιάδης «έτσι είναι, τη σκυτάλη τη δίνει η μία κυβέρνηση στην άλλη»…εγώ θα πω ότι ακόμα και για απλούστερα έργα δεν επαρκεί η θητεία μιας κυβέρνησης και την προσπερνάει. Μην πάμε πάλι στο σύστημα «ράβε-ξήλωνε». Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει: Να συμφωνήσουμε σε τι διαφωνούμε. Να αναγνωρίσουμε τη δουλειά που έχει γίνει. Να μην την ανατρέπουμε. Να μη ξανασχεδιάζουμε από την αρχή όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε πάρα πολλά έργα και βεβαίως, να ακούμε και να βελτιώνουμε.

Εμείς, είπαμε υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί υποστηρίζουμε την επένδυση και την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε υπέρ της αρχικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών και για αυτόν, τον απλούστατο λόγο έπειτα την τροποποιήσαμε, την κάναμε πολύ φιλικότερη προς τους κατοίκους, προς το δημόσιο συμφέρον, έχει ασφάλεια δικαίου. Θεωρώ ότι δουλέψαμε πάρα πολύ -και συλλογικά, γιατί δεν αρκεί να δίνεις συγχαρητήρια σε έναν-δύο, δουλέψαμε συλλογικά- και κάναμε κάτι το οποίο μπορεί να σταθεί.

Να σταθεί όμως εφόσον τηρηθούν όλα αυτά. Διότι για το θέμα των κοινοχρήστων ο Υπουργός τουλάχιστον απάντησε. Είπε για το ΤΕΕ. Διαφωνούμε με την ερμηνεία της σύμβασης, αλλά έδωσε μια απάντηση. Για το θέμα του δικαιώματος επιφανείας, δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από τον Υπουργό. Για το δικαίωμα της κατάτμησης χωρίς τη συναίνεση του κυρίου και τα βάρη που θα μείνουν στο ακίνητο, δεν μας απάντησε ποτέ.

Υπάρχουν και όρια. Είπαμε υπέρ επί της αρχής, δηλαδή της πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης, που είναι προαπαιτούμενο της μεταβίβασης των μετοχών και της προώθησης της επένδυσης. Το άρθρο 1, το οποίο στην πραγματικότητα αποδείξαμε με στοιχεία και νούμερα ότι δίνει παραπάνω δικαιώματα και έκταση, την κατάτμηση του δικαιώματος επιφανείας χωρίς τη συναίνεση του δημοσίου και το άρθρο 5, δυστυχώς δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά και προφανώς τα καταψηφίζουμε.

Σε ό,τι αφορά στις τροπολογίες, να πω ότι κατά τη γνωστή συνήθεια έρχονται οι τροπολογίες η μία πάνω στην άλλη. Άλλα είναι καλά, άλλα είναι απαράδεκτα. Αναλύθηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εμείς θα ψηφίσουμε μόνο την τροπολογία που αναφέρεται στους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Είναι η 805. Ευχαριστώ.

TOP