Πέτη Πέρκα: «Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δε λύνουν το ενεργειακό αδιέξοδο που δημιούργησε η Κυβέρνηση της ΝΔ» (video)

Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια  της Βουλής στο ν/σ του ΥΠΕΣ, για την τροπολογία σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα

Η κ. Πέρκα, ξεκίνησε την ομιλία της, καταγγέλλοντας την αντικοινοβουλευτική πρακτική της Κυβέρνησης, να κατατίθεται τροπολογία για ενεργειακά ζητήματα την Παρασκευή το βράδυ σε άσχετο νομοσχέδιο  (ν/σ), εν μέσω τριημέρου Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας, ενώ αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τρία  ενεργειακά ν/σ –  σε ένα πακέτο 250 άρθρων. Η πρακτική αυτή είναι ακόμα πιο καταδικαστέα,  αν ληφθεί υπόψη ότι η τροπολογία αφορά  μείζονα ενεργειακά ζητήματα, όπως τα διμερή συμβόλαια στην ηλεκτρική ενέργεια, όταν η κυβέρνηση έχει αφήσει την αγορά να υποφέρει εδώ και καιρό και τόσο η ΕΒΙΚΕΝ, όσο και ολόκληρη η αγορά επανειλημμένως την έχει καταγγείλει, και βεβαίως  μια χαριστική ρύθμιση για τα υπερκέρδη στο ρεύμα, που έχουν επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές.

Επί των άρθρων τοποθετήθηκε ως εξής: «Η αλλαγή στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς, στο άρθρο 1  είναι μία προχειρότητα», σημείωσε δηκτικά. «Είχατε ρυθμίσει το ίδιο θέμα τον Οκτώβριο, πάλι με τροπολογία. Τώρα το αλλάζετε ξανά, αλλά ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα μέτρο που λειτούργησε εις βάρος των καταναλωτών».

Στο Άρθρο 2, για την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις, η κ. Πέρκα υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση αρχικά εισήγαγε τον Αύγουστο του 2022 νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, μέσω νέας Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Έπειτα, το Νοέμβριο του 2022 ήρθε με σχετική τροπολογία να νομοθετήσει τον καθορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, με Υπουργική Απόφαση  (ΥΑ) πλέον, αντί με νόμο, όπως ίσχυε μέχρι τότε, η οποία ΥΑ να εκδίδεται με εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ), κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ. Η βασική αλλαγή με τη σημερινή τροπολογία είναι ότι όλα τα παραπάνω θα τα αποφασίζει ο Υπουργός, με δυνητική γνώμη του ΔΕΔΔΗΕ και χωρίς καμία εμπλοκή της ΡΑΕ, ούτε εισήγηση, ούτε γνώμη.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον με τις ΥΚΩ – και το λέμε πάρα πολύ καιρό – είναι ότι λόγω κυρίως της διασύνδεσης της Κρήτης, οι χρεώσεις ΥΚΩ θα έπρεπε κανονικά να μειώνονται, όχι να αυξάνονται.  Είχαμε επισημάνει ότι από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΥΚΩ αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις ακρίβειας της ΝΔ και άλλο 1,1 δις ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ, τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ που σώρευσε τεράστια πλεονάσματα λόγω του ράλι στη χονδρεμπορική. Ζητούσαμε από την κυβέρνηση να αναστείλει ή να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ και τις χρεώσεις των (ΥΚΩ) που παρουσίασε υπερπλεόνασμα, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων. Τελικά αντί αυτών έχουμε νέο χαράτσι εις βάρος των καταναλωτών».

Στο Άρθρο 3, υποστήριξε ότι «έχουμε μια νέα σκανδαλώδη μετάθεση της φορολόγησης – απόδοσης υπερκερδών στον χώρο της ενέργειας από την κυβέρνηση. Η φορολόγηση, αντί για τρίμηνη, θα γίνει πεντάμηνη και με αυτή την πρόφαση μεταθέτετε την προθεσμία φορολόγησης των υπερκερδών της λιανικής στην επόμενη κυβέρνηση.

Για να θυμηθούμε όμως το ιστορικό της υπόθεσης:

  • Τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανική) δημιουργήθηκαν από τον Αύγουστο του 2022 και μετά, με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την κυβέρνηση.
  • Μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022 υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν υπερκέρδη στη λιανική που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
  • Εμείς σας καλέσαμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 να τα φορολογήσετε και πράγματι η κυβέρνηση έφερε διάταξη το Νοέμβριο του 2022, όπου προέβλεπε επιβολή έκτακτης εισφοράς ανά τρίμηνο, με επιβολή της πρώτης εισφοράς έως 23 Δεκεμβρίου του 2022. Τώρα  μας λέτε ότι η πρώτη επιβολή θα γίνει 31 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κ. Υπουργέ έχετε ήδη στα χέρια σας το πόρισμα της ΡΑΕ για την περίοδο Αύγουστος – Οκτώβριος 2022, αλλά φαίνεται ότι θα ακολουθήσετε την ίδια τακτική με τα 2.2 δισ. ευρώ υπερκέρδη, για τα οποία ζητήσαμε επανειλημμένως το πόρισμα της ΡΑΕ- δεν μας το έχετε δώσει, επικαλούμενοι το «εμπορικό απόρρητο» – αν είναι δυνατόν! και τελικά, με πολλά μαγειρέματα, τα υπερκέρδη από 2,2, δις ευρώ μειώθηκαν μόλις σε 415 εκατομμύρια ευρώ.

Είμαι σίγουρη ότι δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία, αλλά ακόμα και να έχουν πάει κάποια χρήματα, είναι πολύ λιγότερα των πραγματικών υπερκερδών. Αυτό που κάνετε, είναι να κρύβετε συστηματικά τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών και φυσικά δεν εφαρμόζετε το δικό σας νόμο. Εντωμεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη είναι ήδη στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και λείπουν από τις τσέπες των καταναλωτών».

Σχετικά με τα διμερή συμβόλαια, τα οποία η ΝΔ πάγωσε, ενώ είχαν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Πέρκα υπενθύμισε ότι σε όλα τα σχετικά νομοσχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι η έλλειψη των διμερών συμβολαίων αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, (όπως και η έλλειψη εποπτείας και ελέγχου της αγοράς), που η χώρα μας εδώ και πολύ καιρό είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στην ενέργεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Άρθρο 4 είναι ουσιαστικά η παραδοχή ενός τραγικού λάθους,  το οποίο πλήρωσε όμως πάρα πολύ ακριβά η αγορά. Αυτό το πρόβλημα οξύνθηκε μετά το μπλοκάρισμα των διμερών συμβολαίων και ιδίως των πράσινων Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, των γνωστών ως PPAs – (Power Purchase Agreements,), με το νέο μοντέλο αγοράς που εφάρμοσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 για να αποφύγει την κρίση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και της αγοράς για υπερκέρδη.

Οι επιλογές της κυβέρνησης οδήγησαν σε ενεργειακό αδιέξοδο, πρώτα από όλα την ενεργοβόρο βιομηχανία καθώς λήγουν σταδιακά τα συμβόλαιά της, κυρίως με τη ΔΕΗ, που διασφάλιζαν χαμηλότερες τιμές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει το ενεργειακό αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, την απουσία διμερών συμβολαίων και την άρνηση της κυβέρνησης να τα καταστήσει υποχρεωτικά σε ένα ποσοστό – παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΣ το είχε ζητήσει κοινοβουλευτικά ήδη από το Νοέμβριο του 2021- οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποχρεωτικό ποσοστό διμερών συμβολαίων.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα (άρθρο 7), αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα,  για το οποίο η κυβέρνηση δεν ξέρει ακόμα την πηγή χρηματοδότησής του και παράλληλα υπενθύμισε την αποτυχία ενός άλλου πολύ σοβαρού προγράμματος για την Πράσινη Μετάβαση –το Εξοικονομώ, στο οποίο ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές του 2020 και το 2021 πάγωσε τελείως.

Τέλος, ανέφερε ως παράδειγμα την Φλώρινα, όπου χωρίς να έχουν καμιά στήριξη από την κυβέρνηση, οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να περάσουν στην επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης, δημιουργούν Ενεργειακές Κοινότητες, θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στέγης αλλά και στα αγροφωτοβολταϊκά, και όταν πηγαίνουν να συνδεθούν, δεν βρίσκουν διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο».

TOP