Π. Πέρκα: «Πολυνομοσχέδιο fast-track για εξυπηρέτηση συμφερόντων με άρωμα εκλογών»

Τοποθέτηση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της απευθυνόμενη στον κ. Βορίδη, σχετικά με τη διαβούλευση express των 7 ημερών για το νομοσχέδιο: «Τι λέτε κ. Βορίδη – το έχω πει και σε άλλους Υπουργούς – να καταργήσουμε τελείως τη δημόσια διαβούλευση; Αφού έτσι κι αλλιώς γίνεται μόνο για να τηρηθούν τα προσχήματα, σε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει από ζητήματα διαφθοράς, πλαίσιο εκπαίδευσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι τις δασικές υπηρεσίες και την εθνική σύνταξη των ομογενών και φυσικά όπως πάντα με ολίγον από πολεοδομικές διατάξεις, που «στολίζουν» άλλωστε όλα τα νομοσχέδια και «ξηλώνουν» σιγά σιγά όλη την πολεοδομική νομοθεσία».

Συνεχίζοντας με τις διατάξεις για τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε: «Πράγματι ο Πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε τη μεταφορά, αλλά δεν έχει προχωρήσει καμιά διαδικασία. Αυτό μου θυμίζει την εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση, όπου και πάλι ο κ. Μητσοτάκης την εξήγγειλε κι έπειτα μηδέν, δυόμιση χρόνια μετά έκανε το νομοσχέδιο για το μοντέλο διακυβέρνησης.

Σήμερα ξεκινάει αυτή η μεταφορά, τόσο καιρό μόνο αλαλούμ και προβλήματα έχει δημιουργήσει στις δασικές υπηρεσίες. Με μια ΠΝΠ, την οποία έπρεπε να ολοκληρώσει σε ένα μήνα και την άφησε στον αέρα. Είμαστε λοιπόν ακόμα στο μηδέν και η ΝΔ νομοθετεί και πάλι στρεβλά μια πρόβλεψη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση το 2018, η οποία θα αποτελούσε ουσιαστική μεταρρύθμιση της δασικής πολιτικής.

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού ακολούθησε εγκύκλιος του ΥΠΕΣ στις 12 Νοεμβρίου 2021, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι οι Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας δήλωνε ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα έχει αποδώσει καρπούς, επί λέξη έλεγε «ήδη φαίνεται ότι ο συντονισμός είναι πολύ ταχύτερος και αποδοτικότερος»! Πραγματικά, δε βρέθηκε κανείς να του πει ότι αυτή η «μεταρρύθμιση» και η μεταφορά δεν έχουν γίνει;

Σήμερα λοιπόν οι δασικές υπηρεσίες βρίσκονται κάπου μεταξύ ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ, αφού ακόμα και οι διαπιστωτικές πράξεις για τη μεταφορά του προσωπικού που είχαν εκδοθεί με βάση την ΠΝΠ της 13ης Αυγούστου 2021 δεν ισχύουν και θα εκδοθούν εκ νέου, ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο του 2021».

Ειδικά για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, η κα Πέρκα χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» το ότι ανατίθενται στις Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών αρμοδιότητες για θέματα προϋπολογισμού, πληρωμών κτλ, αντιστοίχως και για τους προϊσταμένους, αρμοδιότητες που ενέχουν και χαρακτήρα ασυμβίβαστου, όπως ειπώθηκε άλλωστε και στη διαβούλευση, ενώ κλείνοντας το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε το εξής: «Είναι εμφανές ότι δεν αντιλαμβάνεστε την ουσία του προβλήματος, που είναι η ανάγκη για ενίσχυση του προσωπικού και των πόρων. Αποδυναμώνετε το δημόσιο γενικότερα, αλλά και τις δασικές υπηρεσίες κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, αφού φαίνεται δεν πήρατε τα κατάλληλα μαθήματα από την περσινή καταστροφή».

Σε σχέση με το Μέρος Ζ’ και τις διατάξεις του ΥΠΕΝ, η κα Πέρκα, απευθυνόμενη και πάλι στον Υπουργό Εσωτερικών, είπε: «κ. Υπουργέ και πάλι, μήπως τελικά να καταργήσουμε και την πολεοδομία και τη χωροταξία; Τα έχω πει και στον κ. Σκρέκα αυτά, κάθε φορά σαν να είναι ένα εμπόδιο, η κανονικότητα του χώρου δηλαδή αποτελεί εμπόδιο σε εξυπηρετήσεις, «δωράκια» κτλ. Συνεχώς αλλάζετε και βάζετε εξαιρέσεις στο δικό σας νόμο, τον 4759/2020.

Και πραγματικά το λέω, ελάτε μια φορά με ειλικρίνεια και πείτε μας «δε θέλουμε να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, θέλουμε να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα για χάρη της ανάπτυξης», για να κάνουμε μια πολιτική κουβέντα σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή το πόσο αναπτυξιακό είναι να μην τακτοποιείται ο χώρος, έχουμε και παραδείγματα στη χώρα μας».

Αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου για επέκταση των ορίων οικισμών, με την οποία καταργούνται οι γενικοί κανόνες για την προστασία τους, ουσιαστικά για εξυπηρετήσεις.

Μάλιστα η επέκταση προβλέπεται και για ήδη οριοθετημένους οικισμούς, ανατρέπονται δηλαδή πλήρως όσα ίσχυαν για δεκαετίες. Η επέκταση απαγορεύεται μόνο αν αποδειχθεί ότι η Πολιτεία έκανε λάθος. «Πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό;», αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «το σκέφτηκε κανείς, μετά από 20, 30, 40 χρόνια από την οριοθέτηση; Με πρόσχημα τον τουρισμό, οδηγούμαστε στην υποβάθμιση προστατευόμενων οικισμών, το έχουμε δει ήδη να συμβαίνει στο Πάπιγκο.

Εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων και για τους μη οριοθετημένους οικισμούς, με μελέτες που μπορεί να προβλέπουν κάτι άλλο από ό,τι έχει εγκριθεί ήδη, ‘ανεξάρτητες΄ μελέτες «που μπορεί να περιορίζονται σε τμηματική πολεοδομική ρύθμιση κατά μήκος κύριων οδικών αξόνων ή σε άλλα πολεοδομικώς ενδιαφέροντα σημεία». Με αυτή την κυβέρνηση εισάγονται συνεχώς και νέοι όροι στην πολεοδομική νομοθεσία, «πολεοδομικώς ενδιαφέροντα σημεία», ψάξτε να δούμε αν πουθενά σ’ αυτή την επιστήμη υπάρχει αυτός ο όρος».

Συνέχισε με τις διατάξεις για παρατάσεις σε προθεσμίες για θέματα αυθαιρέτων λόγω covid, ενώ σε ό,τι αφορά το Άρθρο 77 ανέφερε: «Εδώ γίνεται προσπάθεια να «μαζέψετε» τα κατορθώματα του κ. Χατζηδάκη σε σχέση με τα αυθαίρετα κατηγορίας 5. Συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη διάταξη, όμως τι κάνετε δυο χρόνια τώρα; Αποσπασματικές λύσεις, είχατε προβλέψει μόνο για τα αυθαίρετα σε τράπεζες και leasing, ενώ ακόμα και τώρα δε λύνετε ολιστικά το πρόβλημα και αφήνετε εκκρεμότητες, αφήνοντας εκτός λύσης και εκτός προγραμμάτων, όπως το Εξοικονομώ, πλήθος ακινήτων».

Έκανε ένα μικρό σχόλιο για την ηλεκτροκίνηση και το Πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά, για το οποίο εξέφρασε την απορία του γιατί πανηγυρίζει το ΥΠΕΝ. «Για τη χαμηλή απορρόφηση; Για το ότι σχεδόν όλες οι αιτήσεις αφορούν σε ηλεκτρικά ποδήλατα; Για τις πληρωμές που έχουν παγώσει; Τώρα λοιπόν θυμήθηκε το Υπουργείο να θεσπίσει ακατάσχετο για τις επιδοτήσεις».

Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τους δασωθέντες αγρούς. «Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, έχει ιδιαίτερο βάρος στη βόρεια Ελλάδα και θα μιλήσω ειδικά για την περιοχή μου, την ΠΕ Φλώρινας. Ταλανίζει πολύ κόσμο, αφού γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις καλά καλά δεν αποδόθηκαν ποτέ τίτλοι για τα σπίτια του κόσμου, πόσο μάλλον για παλιούς αγρούς, συχνά απομακρυσμένους και ορεινούς. Έτσι, σήμερα, λόγω του μαρασμού της υπαίθρου, συνέπεια της μακρόχρονης αποχής από την καλλιέργεια, αποτέλεσμα πολέμων, μετανάστευσης, αστυφιλίας, αλλά και ενίοτε του εχθρικού κρατικού μηχανισμού που «έτρωγε τα παιδιά του», οι εκτάσεις αυτές έχουν μετατραπεί σε δάση και με μόνο κριτήριο την πρόσφατη μορφή τους τείνουν να χαρακτηριστούν ως δασικές. Μόνο στην ΠΕ Φλώρινας, οι αμφιλεγόμενες εκτάσεις αντιστοιχούν περίπου στο 16% του συνόλου των δασικών εκτάσεων, ενώ στην επικράτεια προσεγγίζουν τα 6.5 εκατομμύρια στρέμματα – άρα υπάρχει πρόβλημα.

Με τις διατάξεις όμως που φέρνετε, προβάλλετε μια απολύτως απλοποιημένη, σχεδόν αφελή και σίγουρα μη εφαρμόσιμη πρόταση που το μόνο που θα κάνει αν ψηφιστεί είναι να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, να υποβάλλει τους πολίτες σε αμφιλεγόμενου νομικού κύρους διαδικασίες, ενώ τίθενται και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Τα ακούσατε και στην ακρόαση των φορέων, η ΠΕΔΔΥ ζήτησε την κατάργηση της διάταξης, ενώ η WWF αναφέρθηκε στον κίνδυνο για «ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά». Μιλάμε για μια αόριστη απόδοση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε συχνά άσχετους, αλλά ενδεχομένως και σε επιτήδειους, εις βάρος των πραγματικά δικαιούχων, χωρίς καθόλου επαρκή τεκμήρια, πχ αρκεί μια απλή δήλωση Ε9 ή ακόμα και μια «απροσδιόριστη σχέση με την έκταση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ όπου έπειτα από την εκχέρσωση δάσους επιτρεπόταν μόνο η γεωργία, τώρα επιτρέπονται και άλλες παρεμβάσεις, όπως τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανία, εγκαταστάσεις αθλητισμού κτλ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει δύο βασικά εργαλεία, τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο, τα οποία εσείς ναρκοθετήσατε. Είχαμε θεσμοθετήσει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για την εκχέρσωση έως 30 στρεμμάτων δάσους για γεωργία μόνο – το αλλάζετε κι αυτό – είχαμε λύσει το ζήτημα με τις εκτάσεις φρυγανικής βλάστησης, οι οποίες μέχρι τότε χαρακτηρίζονταν ως δάση κτλ.

Τα «πετάτε» όλα αυτά και «κλείνετε το μάτι» σε αεριτζήδες και συμφέροντα. Και την ίδια στιγμή ανακοινώνετε μετ’ επιφάσεως το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, ενώ αποδασώνετε, για την ακρίβεια επιχειρείτε μια νομιμοφανή εκχέρσωση τεράστιου μέρους των ήδη δασωμένων επιφανειών της επικράτειας».

TOP