Η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα, διατρέχει όλα τα νομοσχέδια της ΝΔ (video).

Π. Πέρκα: Η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα, διατρέχει όλα τα νομοσχέδια της ΝΔ – βίντεο

Ομιλία της αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Π. Πέρκα, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»

H Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, 26.10.2020, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

«Θα ξεκινήσω κι εγώ κάνοντας την ίδια διαπίστωση. Παρακολουθήσαμε χθες την αγωνιώδη προσπάθεια από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρωθυπουργό της χώρας και όλων των συναδέλφων της ΝΔ, να μας πείσουν πως η κατάργηση της α’ κατοικίας ήταν μια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ χάριν της κουβέντας λοιπόν, θα σας προκαλέσω και θα πω, ας πούμε ότι είναι έτσι. Εσείς συμφωνείτε; Είναι αυτό μια ανάλγητη πολιτική ή είναι μια ενάρετη πολιτική; Ή είναι μια αναγκαστική πολιτική; Να έρθετε εδώ με επιχειρήματα, για να ανεβάσουμε και το επίπεδο της κουβέντας. Φτάνει να λέτε ψέματα, να κοροϊδεύετε τον κόσμο και να απαξιώνετε το Κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η ουσία, εσείς άλλωστε είστε αυτοί – υπάρχει και πολιτική πίσω απ’ όλα αυτά – που πιστεύετε στην αυτορρύθμιση της αγοράς. Αυτή η ιδεολογία σημαίνει ότι κάθε δημόσια πολιτική που έχει στόχο να μεταβάλει τους όρους της αγοράς, μισθούς προνοιακά επιδόματα, εν προκειμένω στην προστασία της α’ κατοικίας, δρα βλαπτικά σ’ αυτήν την εξισορρόπηση της αγοράς. Ελάτε να μας το πείτε, να κάνουμε μια αντιπαράθεση. Ο Πρωθυπουργός είχε την παρρησία να πει «Η ισότητα είναι ουτοπία», πείτε κι εσείς το ίδιο και ελάτε να συζητήσουμε.

Περιμένετε όμως ότι ο κόσμος δεν θα το καταλάβει. Περιμένετε ότι τα αγαπημένα σας ΜΜΕ θα το αποσιωπήσουν, όπως και πραγματικά έγινε. Αλλά αλήθεια σας ρωτάω, ο άνθρωπος που θα χάσει το σπίτι του, ο άνθρωπος που θα του δοθεί δεύτερη ευκαιρία να το εκχωρήσει σε έναν ιδιωτικό φορέα – ο οποίος θα καθορίσει και τους όρους – θα πληρώνει 12 χρόνια νοίκι και μετά θα το αγοράσει στην εμπορική του αξία και δε θα συνυπολογισθεί ούτε το νοίκι ούτε το ποσό του δανείου που είχε ήδη προπληρώσει, πιστεύετε ότι δεν θα το καταλάβει; Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουμε μαζικές πτωχεύσεις, γρήγορη εκκαθάριση, αυτά τα λένε οι φορείς. Αυτά δηλαδή δε θα τα καταλάβει ο κόσμος;

Είναι γεγονός ότι αυτή η παλαιομοδίτικη θεωρία του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα, διατρέχει όλα σας τα νομοσχέδια και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα για να δούμε αν αναγνωρίζετε τις πολιτικές σας:

Μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, αποεπένδυση του κράτους από κρίσιμους φορείς: Και αναφέρομαι σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, χάνει το κράτος και τον έλεγχο των δικτύων, της μεταφοράς, έχουν γίνει με δημόσιο χρήμα όλα αυτά.

Προστασία τραπεζών και μεγάλων παιχτών: Έχουμε ασυλίες τραπεζιτών, διαγραφές χρεών, στις αεροπορικές ωραιότατα δάνεια χωρίς εγγυήσεις, σε 6 μεγάλες επιχειρήσεις το 50% των δανείων, αυτά κάνετε, αυτά λέει και ο νεοφιλελευθερισμός, είστε πιστοί.
Απόσυρση του δημοσίου: αποσύρεται το δημόσιο από τον παραδοσιακό του ρόλο. Δηλαδή τον έλεγχο, ούτως ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.Έτσι έχουμε υποβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου, όπως των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΣΕΠΕ, ιδιωτική επίβλεψη στα δημόσια έργα και ούτω καθεξής.

Διάλυση των εργασιακών σχέσεων και διεύρυνση της φτώχειας:Κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων, συλλογικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση προστίμων και ούτω καθεξής.

Δεν υπάρχει ιστορία: Το επιχείρημα που χρησιμοποιείτε όμως πιο πολύ, είναι ότι δεν υπάρχει Ιστορία, υπάρχει λευκή σελίδα, όλα στη χώρα ξεκίνησαν το 2015. Τόλμησε χθες ο Πρωθυπουργός να πει «Το μαξιλάρι είναι δικό μου», τώρα η Ιστορία θα ξεκινάει τον Ιούλιο του ’19 στη χώρα. Έτσι λειτουργεί ο πιο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, λες και αυτή η χώρα δεν κυβερνήθηκε από σας, δεν είχε 320 δισ χρέος, δεν την βρήκαμε με δύο μνημόνια που το ένα αποτύγχανε μετά το άλλο. Και βεβαίως κάνετε σαν να μην παρεμβαίνει η πολιτική και η καταστροφή οφείλεται σε φυσικό φαινόμενο…

Μας μιλούσατε για ανάπτυξη, σοβαρά κ. Σταϊκούρα; O κ. Σκυλακάκης είπε: «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών και έχουμε και χαμηλά επιτόκια». Αλήθεια; Και πού οφείλεται αυτό, όχι στη ρύθμιση του χρέους; Όχι στο μαξιλάρι; Το οποίο δεν είναι δικό σας. Η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Ακούμε συνεχώς αυτό το επιχείρημα.

Έλλειμμα της δημοκρατίας, η μη λειτουργία των θεσμών, του κράτους δικαίου: Δεν έχουμε εισαγγελέα διαφθοράς, για να μη διαλευκάνει αυτή τη «σκευωρία» που παντού είναι σκάνδαλο κι εδώ σκευωρία.

Αλλά να πω και το άλλο, τα ΜΜΕ ούτε λόγος, ούτε Λαγός. Ούτε αυτό δεν ακούσαμε, Λαγός ο Παππάς, ούτε αυτό. Ακούσαμε μόνο ότι εντάξει, δεν έγινε και τίποτα, δεν επηρεάζει και πολύ τη ζωή μας. Και βεβαίως αναρωτιέται κανείς, τι δημοκρατία είναι αυτή χωρίς έλεγχο και χωρίς ενημέρωση. Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Και τέλος  η κρίση ως ευκαιρία με όλα αυτά τα περί αναθέσεων, αναδιάρθρωση της αγοράς, σκοιλελικικού και όλα αυτά που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε.

Και μέσα σε όλα υπάρχει μια πολύ πονηρή διάταξη και αφορά στην επένδυση του Ελληνικού, το οποίο το έχετε κάνει «μαντάρα» ούτως ή άλλως. Παραλάβαμε ένα οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό, το φτάσαμε σε ένα σημείο, εσείς είχατε δηλώσει ότι θα το κάνετε σε μια βδομάδα και κάνετε από τότε τροπολογίες και παρεμβάσεις. Δε θα σχολιάσω τις προηγούμενες, σχετικά μ’ αυτή όμως, ξέρετε τι νομοθετείτε κ. Υπουργέ; Ποιος σας έδωσε αυτή τη διάταξη; Είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Με την τροπολογία δύναται να γίνει κατάτμηση από τον επιφανειούχο- επενδυτή χωρίς τη συναίνεση του κυρίου της γης (ελληνικό δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, κλπ). Επεκτείνετε το δικαίωμα επιφάνειας και δίνετε και δικαίωμα διανομής και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του κυρίου της γης.Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ο επενδυτής αποκτά κυριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα χωρίς τίμημα. Αυτό όμως παρεμβαίνει και στη διαγωνιστική διαδικασία, γιατί αν είχε προβλεφθεί, πρώτον θα μπορούσε να είναι άλλο το τίμημα και δεύτερον δεν έχει και ασφάλεια δικαίου. Ο οποιοσδήποτε συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να πει ότι «εγώ αν ήξερα αυτό, θα είχα δώσει καλύτερη προσφορά». Σας το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, δε γίνονται έτσι οι επενδύσεις, δεν ανακάμπτει έτσι η οικονομία και δεν ευημερεί σε καμιά περίπτωση η κοινωνία».

 

TOP