Π. Πέρκα: Ο κ. Μητσοτάκης στη Φλώρινα…ήπιε καφέ

Σε συνέχεια των σχολίων (δείτε εδώ δήλωση on camera και κοινή δήλωση ) για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές που αφορούν στην Π.Ε. Φλώρινας.

Δε γίνεται να μη σχολιάσω ότι εκτός από την αδικία που αφορά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, διακρίνεται ευκρινώς και μια ενδοπεριφερειακή αδικία. Στην Καστοριά ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το τούνελ της Κλεισούρας, στην Πτολεμαΐδα τη μονάδα 5, στην Κοζάνη το Πανεπιστήμιο και τη νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο ….. και στη Φλώρινα ήπιε καφέ (;)!

Τι δεν είπε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης; Δεν είπε κουβέντα για την  ακύρωση του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και την αντικατάστασή του με νέα έργα φυσικού αερίου για θέρμανση στα σπίτια. Επιλογή απαράδεκτη με την οποία γελάει όλη η Ευρώπη.

Οι ενεργειακές κοινότητες υπονομεύτηκαν. Ακόμα και αυτές των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών, που αντιμετωπίζουν το ανυπέρβλητο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, αφού δεν  έχει δρομολογηθεί ακόμα κανένα έργο επέκτασης του δικτύου, ώστε να υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να συνδεθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες, τα μικρά έργα ΑΠΕ αυτοπαραγωγής, τα φωτοβολταϊκά στέγης κ.τ.λ.

Καμία μέριμνα για αποκαταστάσεις εδαφών και αποζημιώσεις-μετεγκασταστάσεις χωριών (Αχλάδα-Βεύη).

Η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και οι Περιβαλλοντικές Μελέτες περιοχών NATURA αγνοούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις στην τοπική κοινωνία με αντιδράσεις σε νέα έργα ΑΠΕ που χωροθετούνται χωρίς όρους, όρια και κανόνες.

Σε ότι αφορά σε οφειλόμενα έργα υποδομής όπως αρδευτικά, οδικούς άξονες (κάθετος άξονας), σιδηροδρομικές συνδέσεις, κ.τ.λ. είναι έργα που τα περισσότερα ήταν δρομολογημένα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απλώς η κυβέρνηση αφού τα καθυστέρησε, τώρα τα οικειοποιείται.

Ούτε κουβέντα για τις διακρατικές σιδηροδρομικές συνδέσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία. Ενώ μιλάει για ανάπτυξη, προκρίνει τη σύνδεση Κοζάνη-Καλαμπάκα! Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ακυρώνει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης και καταδικάζει την περιοχή σε απομόνωση. Με το «μάτι» χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, «πετάει» έργα. Αγνοεί πλήρως και τον σχεδιασμό της Ε.Ε. για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα αλλά και την Πολιτική Μεταφορών της χώρας, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια υιοθετεί τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τις χώρες των Βαλκανίων. Για αυτά  δεν ακούσαμε κουβέντα.

Αυτό όμως είναι το παρελθόν της παράταξής του. Πακτωλός χρημάτων από Ε.Ε. για σιδηρόδρομο που ποτέ δεν έγινε, γιατί οι εργολάβοι της χώρας κάνανε μόνο δρόμους. Αποτέλεσμα 3 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) και 1 ΕΣΠΑ αναλώθηκαν για την κατασκευή δρόμων και των πέντε Συμβάσεων Παραχώρησης που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και τελικά ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις ολοκλήρωσε. Άλλος ένας πακτωλός χρημάτων δόθηκε σε δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα για σιδηροδρομικά έργα που δεν υλοποιήθηκαν!

Κάπως έτσι πτώχευσε μια πλούσια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένα σοβαρό μειονέκτημα, το αδηφάγο πολιτικό προσωπικό της!

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης εντυπωσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονία που θα αποτελέσει αναπτυξιακό πυλώνα, ενώ η υπουργός του κατάργησε 6 Τμήματά του και τα Διετή προγράμματα των ΕΠΑ.Λ εντός τους. Είχε προηγηθεί από άλλη κυβέρνηση της Ν.Δ., η φυγή του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών και τώρα κατήργησαν το Τμήμα Κινηματογράφου και το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Αγρ. Προϊόντων. Το «να στηριχτούν και οι πέντε πόλεις», όταν και στις πέντε έχει ήδη φροντίσει η Υπουργός του να παρέμβει χειρουργικά, έχει ήδη καταπέσει ως επιχείρημα, όπως καταπέφτει δραματικά η απήχηση της ΝΔ στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι απαράδεκτο ότι αγνοήθηκε το γεγονός ότι η Γεωπονική Σχολή της Φλώρινας μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως στον τομέα της αγροδιατροφής, της ενέργειας, της κατασκευής προηγμένων εξαρτημάτων σύνθετων υλικών (πχ Ανθρακονημάτων και Υαλονημάτων, κλπ).  Αγνοήθηκε ότι η ΒΙΠΕ της Φλώρινας είναι σε λειτουργία εδώ και 38 χρόνια με άκρως επιτυχημένες επιχειρήσεις, καινοτόμες και βιώσιμες. Έτσι λοιπόν δεν έχει σχεδιαστεί τίποτα ακόμα για τον θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας της Π.Ε. Φλώρινας που βρίσκεται στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης. Οι δυο θύλακες αφορούν μόνο την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υγεία, όταν η κυβέρνησή του κατέστρεψε το ΕΣΥ. Επίσης, στην αναβάθμιση πέντε περιφερειακών νοσοκομείων και κέντρων υγείας και στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά – ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο της Φλώρινας δεν λειτουργεί καν αυτό το πρόγραμμα.

Η μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Δυο-τρεις επενδυτές, η ΔΕΗ και η Γερμανική RWE, με δημόσιο χρήμα θα κάνουν τη μετάβαση με την κοινωνία απούσα, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό (κάνει ο καθένας όπου θέλει, ό,τι θέλει, όπως θέλει), χωρίς διάχυση του οφέλους στην κοινωνία. Μόνο λίγες θέσεις εργασίας μπροστά στις πολλές που έχουν ήδη χαθεί.

Μάλλον αυτό εννοεί, όταν λέει ότι «καμία Περιφέρεια δεν είναι τόσο ελκυστική για επενδύσεις όσο η Δυτική Μακεδονία». Ελάτε εταιρείες, δώστε καθρεφτάκια και εισπράξτε!!! Τα καλύτερα εδάφη, πρόσβαση σε δίκτυα, φτηνό χρήμα, φτηνή εργασία. Παράδεισος!

Όλα εξαγγελίες, όλα πρόχειρα, όλα οδηγούν τη χώρα για ακόμα μια φορά στην χρεωκοπία. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς όραμα, χωρίς επιστημονική προσέγγιση, χωρίς αιδώ και χωρίς δισταγμό.

Το μόνο καλό που μπορεί να συμβεί στην περιοχή μας αλλά και στη χώρα ολόκληρη είναι η πολιτική αλλαγή που θα επιβάλει ο λαός στις εκλογές.

 

 

 

 

 

 

TOP