Μήνυμα της Π. Πέρκα για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

Ο καθιερωμένος εορτασμός της 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών βρίσκει για ακόμα μία χρονιά τη χώρα μας να μετρά 21 γυναικοκτονίες.

Τα ειδεχθή εγκλήματα, οι κακοποιήσεις, οι βιασμοί, η σεξουαλική παρενόχληση και όλα τα είδη βίας που δέχονται γυναίκες και κορίτσια σημαίνουν τη διατήρηση της ανδρικής «εξουσίας», τη «συμμόρφωση» και την υποτιθέμενη οικογενειακή κανονικότητα, δεν πρέπει να απολαμβάνουν την ανοχή ή καμιά φορά την βουβή αποδοχή της κοινωνίας μας.

Η έμφυλη βία συμβαίνει με σεξισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με έμφυλο ρατσισμό και διακρίσεις σε όλη την κοινωνική ζωή. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και αν δε συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Γι’ αυτό και δεν το υποτιμούμε, αλλά χρέος μας είναι η άμεση καταπολέμησή του, αφού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η βία στην οικογένεια δύσκολα γνωστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες και τα κορίτσια που διεκδικούν και αντιστέκονται, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία και τον σεξισμό. Γι’ αυτό πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε Δικαιοσύνη Παντού:

• Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»
• Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018) και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού
• Επέκταση, αναβάθμιση και μονιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές.
• Ίδρυση πανελλαδικά, των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα και επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
• Ενίσχυση και διεύρυνση του ωραρίου όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
• Οικονομική και νομική στήριξη γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία.
• Χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες που έφυγαν είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
• Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια (ν.4800/2021) που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν σε γεωγραφική εγγύτητα με τους κακοποιητές.
• Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
• Ουσιαστική ένταξη της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία με την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
• Εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 24 ν.4604/2019). Να σταματήσει η αναπαραγωγή των στερεοτύπων και του σεξισμού από τα ΜΜΕ.
• Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου.

Τέρμα στη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών!

 

TOP