Μήνυμα της Π. Πέρκα για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για το θέμα αυτό, με σκοπό να αναδείξει την παγκόσμια διάσταση της έμφυλης βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Ήδη από τις αρχές του 2021 μετράμε τον τραγικό αριθμό των 13 γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Η έμφυλη βία συμβαίνει με σεξισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με έμφυλο ρατσισμό και διακρίσεις σε όλη την κοινωνική ζωή.  Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και αν δε συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Γι’ αυτό και δεν το υποτιμούμε, αλλά χρέος μας είναι η άμεση καταπολέμησή του, αφού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η βία στην οικογένεια δύσκολα γνωστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

H πανδημία ανέδειξε την ένταση, την έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας αλλά ταυτόχρονα λειτούργησε καταλυτικά, αφού πυροδότησε εκατοντάδες καταγγελίες από την πλευρά των γυναικών και επιτάχυνε τον βαθμό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας.

Στις  9 Νοεμβρίου 2021, οι Βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν τροπολογία – προσθήκη στο Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία), διότι θεωρούμε ότι η νομική αναγνώριση του όρου είναι ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και βρισκόμαστε στο πλάι της κοινωνίας των πολιτών, των φεμινιστικών οργανώσεων και όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

Η σημερινή μέρα είναι  η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία και τον σεξισμό. Γι’ αυτό πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018)
  • Επέκταση, αναβάθμιση και μονιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές.
  • Ίδρυση πανελλαδικά, των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Ενίσχυση και διεύρυνση του ωραρίου όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
  • Οικονομική και νομική στήριξη γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία.
  • Χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες που έφυγαν είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
  • Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια (ν.4800/2021) που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν σε γεωγραφική εγγύτητα με τους κακοποιητές.
  • Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Ουσιαστική εισαγωγή της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία με την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 24 ν.4604/2019). Να σταματήσει η αναπαραγωγή των στερεοτύπων και του σεξισμού από τα ΜΜΕ.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να αποδεχτεί το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων: «Γυναικοκτονία: ονόμασέ την, μέτρησέ την, τέλειωσέ την!».

Καμία λιγότερη.

#withher

Γραμμή SOS 15900

 

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος& Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

TOP