Κοινή δήλωση Σ.Φάμελλου-Π.Πέρκα για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σίγουρα δεν αποτελεί μια αφορμή για πανηγυρισμούς, εφόσον λαμβάνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου δεν αρκεί ως λύση στο πρόβλημα του φετινού χειμώνα, ενώ μένει να αποδειχθεί το εάν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη, καθώς και οι επιπτώσεις και η αποτελεσματικότητά της.

Ύστερα από ένα χρόνο ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις τιμές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να καλπάζουν και την ακρίβεια να δοκιμάζει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με σοβαρά ελλείμματα στο έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών, θα περίμενε κανείς ότι η Ευρ. Ένωση θα ήταν σε θέση να πάρει παράλληλα και άλλες πιο μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, που θα περιόριζαν τις τιμές ενέργειας και τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών. Αυτό που βλέπουμε δυστυχώς είναι ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς απέναντι σε μία κρίση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη αλλά και σε σοβαρές δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας που δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε στη θέση ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση, είτε στις τιμές ρεύματος είτε στις τιμές φυσικού αερίου, οφείλει να συνοδεύεται από ισχυρό δημόσιο έλεγχο στην αγορά ώστε να μην παράγονται υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών. Η εκ των υστέρων ανάκτηση και επιστροφή υπερκερδών μετά από μήνες, όταν αυτά έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη και την ποιότητα ζωής των πολιτών και οι επαγγελματίες κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αποτελεί παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας. Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί ταχύτατα για την αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο, προκειμένου να προστατευθούν η κοινωνία και η οικονομία από νέες αναταράξεις στις αγορές φυσικού αερίου, αλλά και για έναν πραγματικό μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, για να προστατευθούν εξίσου και οι πιο αδύναμες οικονομίες αλλά και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

TOP