Η Πέτη Πέρκα στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Ο κόσμος που είναι θυμωμένος και απελπισμένος, θα αξιοποιήσει την ψήφο του για ένα καλύτερο μέλλον» (ηχητικό)

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στη Φλώρινα, με την υποψήφια Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλάει για τις ομορφιές της περιοχής της, αλλά και τα προβλήματα, με κυριότερο εκείνο των χαμηλών θερμοκρασιών, το οποίο αναγκάζει τους κατοίκους της να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τη θέρμανση. «Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να κατευνάσει με κάποιον τρόπο αυτή την οικονομική και κοινωνική ανισότητα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εποχές είναι πολύ ωραίες στη Φλώρινα, ακόμα και ο βαρύς χειμώνας. Ειδικά για τους επισκέπτες, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, άλλωστε έχουμε και χειμερινό τουρισμό».

Στην συνέχεια, η κουβέντα επικεντρώθηκε στην προεκλογική επικαιρότητα, με το δημοσιογράφο να θέτει το ερώτημα αν τελικά ο κ. Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του και το Πρόγραμμα ‘Δήμητρα’ έχει κάνει ‘ζημιά’ στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογικές συνεργασίες. «Πιστεύω ότι οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας μονοπωλεί το ενδιαφέρον, κάνει ζημιά γενικώς στη δημοκρατία», σημείωσε η κα Πέρκα.

«Οι πολίτες σήμερα αγωνιούν για σειρά σοβαρών θεμάτων, στα οποία θα έπρεπε να εστιάσει η προεκλογική κουβέντα – στην ακρίβεια, την οικονομία, την αναδιανομή του πλούτου, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην επόμενη μέρα. Θα έπρεπε λοιπόν να γίνονται σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, να ξεδιπλώσουν τα προγράμματά τους και την πολιτική που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν και φυσικά να γίνει και μια κριτική στα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης. Αντ’ αυτού, γίνεται μια μονοπώληση σε άλλα θέματα, τα οποία μάλιστα μεγαλοποιούνται. Αυτό, σε μια προεκλογική περίοδο κρίσιμων εκλογών για την πορεία του τόπου, κάνει ‘ζημιά’ στον προεκλογικό διάλογο.

Είναι λοιπόν τραγικό να συζητάμε το Plan B – διότι μάλλον περί αυτού πρόκειται – ενός μικρού κόμματος, το οποίο θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, βεβαίως με όρους και προγραμματικές συμφωνίες που προφανώς και δε θα περιείχαν το σχέδιο αυτό, αλλά θα όριζαν σαφώς και εξαρχής πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα, το τι θα κάνουμε στην οικονομία, αν θα κρατήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, των υποδομών, της υγείας, της παιδείας, αν θα αυξήσουμε τους μισθούς, αν θα φορολογήσουμε τον πλούτο, αν θα μειώσουμε το ΦΠΑ, αν θα αναδιαρθρωθούν τα χρέη των πολιτών.

Θεωρώ επομένως ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μια αξιοποίηση από το μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ – αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει – προκειμένου να μην τεθούν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά σχόλιο του δημοσιογράφου για το αν όλα αυτά «έχουν θολώσει» το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ψηφοφόρους, η Βουλευτής Φλώρινας ήταν σαφής. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και λέει τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές, προκειμένου να πάρει την εντολή και να δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Από κει και πέρα, η αλήθεια είναι ότι οι συζητήσεις προεκλογικά διαφέρουν από τις συζητήσεις της επόμενης μέρας, αφού ‘έχει μιλήσει’ και ο λαός. Τότε λοιπόν θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, τα οποία πλέον θα έχουν και την ευθύνη να ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα, βάζοντας βεβαίως και κάποιους όρους.

Προφανώς όμως, στο τραπέζι των προγραμματικών συγκλίσεων δε θα μπει ένα σχέδιο ακραίο, όπως ανέφερα ήδη το Plan B ή C του κ. Βαρουφάκη. Ούτε και το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη ότι μπορεί να συγκυβερνήσει είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να μην είναι οι Πρόεδροί τους Πρωθυπουργοί – εδώ μιλάμε για ‘θολό’ μήνυμα, αφού τα προγράμματα των δύο κομμάτων είναι τελείως διαφορετικά. Ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να σταθεί, με την έννοια ότι ο λαός ψηφίζει και Πρωθυπουργό. Εγώ ακούω κόσμο στη Φλώρινα να λέει ‘Τσίπρα ψηφίζουμε’, δεν μπορείς να αλλοιώσεις τη λαϊκή βούληση.

Ως ευρωπαϊκή χώρα επομένως, πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε την κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας και να γίνει μια προγραμματική συζήτηση, για να έχει η χώρα κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα, δε μιλάμε για μια προγραμματική συζήτηση 3 ημερών μόνο, αφού έχει προηγηθεί μια κοινοβουλευτική περίοδος 4 χρόνων, με πλήθος νομοσχεδίων, όπου τα περισσότερα καταψηφίζονταν από όλη την αντιπολίτευση, υπήρχε δηλαδή σύγκλιση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι η ΝΔ να πάρει την αυτοδυναμία, πράγμα που είναι πάρα πολύ απίθανο, όπως φαίνεται και με βάση τις δημοσκοπήσεις».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους δημοσιογράφους να ζητούν ένα σχόλιο της κα Πέρκα για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεύτερο κόμμα, με την υποψήφια Βουλευτή Φλώρινας να υπογραμμίζει τα εξής: «Εννοείται ότι λαμβάνουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις, που αποτελούν μια ‘φωτογραφία της στιγμής’. Δίνουμε όμως παράλληλα και πολύ μεγάλη σημασία στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, όπως επίσης στο πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών. Υπάρχει μια ‘δεξαμενή’, η οποία θα αποφασίσει τελευταία στιγμή, με βάση και τον προεκλογικό διάλογο, τον οποίο πάρα πολλοί συμπολίτες μας θέλουν να ακούσουν. Πιστεύω λοιπόν ότι μετά τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος σε περιφερειακά θέματα, θα επανέλθουμε στα σημαντικά, ο χρόνος στα κανάλια θα είναι ισομοιρασμένος και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί σωστά και να αποφασίσει.

Η πραγματική δημοσκόπηση φυσικά είναι η κάλπη, αλλά ήδη βγαίνουμε στον κόσμο, κάτι που αποτελεί και ένα σοβαρό κριτήριο για την έκβαση του αποτελέσματος των εκλογών. Εγώ προσωπικά αυτές τις μέρες κάνω περιοδεία σε μια περιοχή λιγνιτική, πάω από χωριό σε χωριό, μιλάω με ανθρώπους, βρίσκω χωριά έρημα, κατοίκους να έχουν μεταναστεύσει είτε εσωτερικά είτε στο εξωτερικό, ανέργους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μην έχουν καμία πρόσβαση στις τράπεζες και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τους αγρότες να υποφέρουν και να περιμένουν ακόμα αποζημιώσεις που τους έχουν υποσχεθεί (π.χ. του προανθικού για τα μήλα). Ο κόσμος που συναντώ καθημερινά είναι θυμωμένος και απελπισμένος. Αυτός λοιπόν ο κόσμος έχει ένα μέσον, που λέγεται ‘ψήφος’ και θα μπει στην κάλπη, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο».

Η Πέτη Πέρκα στο Πρώτο Πρόγραμμα | ΕΡΤ | 26.04.2023 – YouTube

TOP