Η Π. Πέρκα στο alert tv: «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη πλήρως απροετοίμαστο, απέτυχε για ακόμα μια φορά». (video)

Τηλεοπτική εμφάνιση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Σταθμό ALERT TV, 24.1.22

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά έκανε το θαύμα του (όπως και στις πυρκαγιές, στο σεισμό έτσι και στο χιόνι). Περιμέναμε μέρες το χιονιά, υποτίθεται ότι είμασταν σε ετοιμότητα και όλα ήταν συντονισμένα και τελικά είδαμε αυτό: τις τραγικές καταστάσεις για ευρωπαϊκή χώρα με χιλιάδες εγκλωβισμένους, που δεν ήταν μόνο στην Αττική οδό. Βεβαίως θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Πολιτική ευθύνη σαφέστατα υπάρχει, διότι δεν έγινε ο απαραίτητος συντονισμός και προετοιμασία. Το κρίσιμο είναι ότι πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι, επειδή δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Και για ακόμα μια φορά έχουμε μετάθεση ευθυνών. Επί δικής μας διακυβέρνησης για όλα έφταιγε η Δούρου. Σήμερα δεν φταίει κανείς. Προφανώς έχει ευθύνη και η εταιρία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Αλλά το θέμα δεν τελειώνει εκεί. Η περιφέρεια δεν είχε φροντίσει για τα εκχιονιστικά, ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ είχαν φροντίσει για την ηλεκτροδότηση. Η τροχαία επίσης. Γενικά δεν υπήρχε καμία ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Τα άφησαν όλα στην τύχη τους.

Για τη μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες, που επιχειρήθηκε ξανά από την κυβέρνηση, η κ. Πέρκα τόνισε ότι αυτή η ιστορία της ατομικής ευθύνης και της μετάθεσης ευθυνών στους πολίτες, πρέπει να τελειώνει. Οι πολίτες απλά πήγαιναν στις δουλειές τους. Δεν τους είχε ενημερώσει επίσημα η Κυβέρνηση να μην πάνε στην εργασία τους. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να σχεδιάζει και να προλαμβάνει και για τον ανεύθυνο πολίτη. Το γεγονός ότι βγήκε ο στρατός να απεγκλωβίσει τους πολίτες είναι ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού και οργάνωσης του επιτελικού κράτους. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του στρατού. Όταν το κράτος δείχνει τέτοια αδυναμία ανταπόκρισης, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, το οποίο είναι κρίσιμη παράμετρος της εφαρμογής δημόσιων πολιτικών, ειδικά σε στιγμές κρίσης.

Ως προς το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα πάει καλύτερα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Πέρκα ζήτησε να της διευκρινιστεί από ποιο κριτήριο προκύπτει αυτό. Σε ποιόν τομέα; Στη διαχείριση κρίσεων; Στην πανδημία; Στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια;Στην οικονομία; Στην πράσινη μετάβαση; Έχουμε τραγικές πρωτιές σε όλη τη Ευρώπη. Τις χειρότερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς.Hπολιτική της ΝΔ είναι να παίρνει αρμοδιότητες του κράτους και να τις δίνει στους ιδιώτες, εξυπηρετώντας παράλληλα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ως προς το επιχείρημα ότι οι κρίσεις είναι παγκόσμια φαινόμενα, η κ. Πέρκα τόνισε πως όντως είναι παγκόσμια φαινόμενα, αλλά στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης, τις επιπτώσεις των κρίσεων τις πληρώνουμε πιο ακριβά.

Σύμβαση παραχώρησης στην Αττική Οδό

Για τις συμβάσεις παραχώρησης στην Αττική Οδό, η κ. Πέρκα υπενθύμισε το ιστορικό των συμβάσεων παραχώρησης που έχει υπογράψει διαχρονικά και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι οποίες ήταν τραγικές χωρίς να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον. Διαρκώς υπήρχαν γεγονότα ευθύνης του δημοσίου, όπου έπρεπε το δημόσιο να πληρώνει ρήτρες. Φαγώθηκαν λοιπόν πάρα πολλά λεφτά χωρίς αυτά τα έργα να τελειώνουν. Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ήδη επενδεδυμένο κεφάλαιο και πολύ ορθά ολοκληρώσαμε τα έργα, ρίχνοντας μάλιστα το τίμημα από 1-1,5 δις στα 500 εκ και έτσι ολοκληρώθηκαν επιτέλους οι δρόμοι. Οι συμβάσεις βέβαια εξακολουθούν να ισχύουν. Έτσι η Αττική οδός ζητάει διαρκώς αποζημιώσεις. Προσφάτως ζήτησε αποζημίωση λόγω μειωμένων εσόδων διοδίων λόγω covid.

Διακοπές ρεύματος λόγω του χιονιά

Η κ. Πέρκα αναφέρθηκε στη συνέχεια στις διακοπές ρεύματος λόγω του χιονιά. «Θέλω επίσης να επισημάνω ότι έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι υπάρχουν και γραμμές μέσης τάσης, καμία δεκαριά, που έχουν πέσει, και είναι και πολύ δύσκολο τα συνεργεία να προσεγγίσουν τα σημεία και να τα επιδιορθώσουν. Δηλαδή υπάρχουν σήμερα νοικοκυριά που εκτός των άλλων δεν έχουν και θέρμανση. Και για αυτό το θέμα είχαμε διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση, προφανώς αυτό δεν έχει συμβεί. Και αυτό εδώ συμβαίνει όταν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, στα δίκτυα δηλαδή, σε ένα φυσικό μονοπώλιο, , που γίνεται ιδιωτικό, χωρίς κανένα ρίσκο για τον επενδυτή. Και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό, όπως και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα δίνουν bonus στα στελέχη αλλά δεν κάνουν και καμία πρόσληψη, έτσι οι ελάχιστοι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχουμε φως σε τέτοιες ακραίες συνθήκες. Αναφορικά με τα bonus στα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του σταθμού, τα bonus δόθηκαν μετά την επίτευξη στόχων που καθορίστηκαν μόλις 15 ημέρες πριν λήξει το έτος!

Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια

Ως προς την ενεργειακή κρίση, η κ. Πέρκα τόνισε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αύξηση 20%. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν κατέρρευσαν οι διεθνείς τιμές καυσίμων και άρα η χονδρική τιμή ήταν πολύ πιο φτηνή. Η ίδια η ΔΕΗ κερδοσκοπούσε πουλώντας τέσσερις φορές πάνω. Μετά έρχεται το targetmodel, το χρηματιστήριο ενέργειας, όπου δεν υπήρχε εποπτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα την χειραγώγηση των τιμών και τη δημιουργία cartel, στα οποία συμμετείχε και η ΔΕΗ. Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή στο ρεύμα και η πιο χαμηλή στους μισθούς. Και αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο αλλά είναι θέμα πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση θα πληρώσει στις κάλπες την ακρίβεια. Ακόμα και ο προϋπολογισμός βασίστηκε σε δυο παραδοχές που είναι λάθος. Η πανδημία θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο και η ακρίβεια στην ενέργεια είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Όταν διεθνείς αναλυτές λένε ότι τα επόμενα χρόνια θα ανεβαίνει η τιμή της ενέργειας και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αν δεν παρθούν άλλα μέτρα.

Φλώρινα

Για τη Φλώρινα, η κ. Πέρκα υπενθύμισε την επιστολή που έστειλε σε όλα τα κανάλια για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι σύνηθες φαινόμενο για τη Φλώρινα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει, είναι λάθος να λέγεται αυτό. Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να πληρώνουν. Οι θερμοκρασίες να φτάνουν -15, το χιόνι να γίνεται πάγος. Και οι επιδοτήσεις θέρμανσης είναι τόσο χαμηλές που τελικά οι κάτοικοι της Φλώρινας δουλεύουν για να ζεσταίνονται. Παρακάλεσε στα δελτία καιρού των ειδήσεων να αναφέρουν τη θερμοκρασία στη Φλώρινα και να μην την συγκρίνουν με χωριά άλλων νομών. Οποιαδήποτε σύγκριση πρέπει να γίνεται μεταξύ πρωτευουσών νομών.

Απολιγνιτοποίηση

Για την απολιγνιτοποίηση, η κ. Πέρκα απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει σωστά με την απολιγνιτοποίηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο. Δεν το ήξεραν ούτε οι υπουργοί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ συμφωνεί με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ. Όλη η παγκόσμια πολιτική ηγεσία συμφωνεί με την πράσινη μετάβαση. Δυόμισι χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν έχουν στηριχτεί οι λιγνιτικές περιοχές. Περιμένουμε τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τις προγραμματικές συμβάσεις. Μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για το μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρησιμοποίησε το ατού της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης στη διεκδίκηση περισσότερων κοινοτικών πόρων για την Ελλάδα. Παίρνουμε λιγότερους πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες παίρνουν 1,2 και 2 δις και εμείς 755 εκ. Λένε 7 με 7.5 δις και στην πραγματικότητα εννοούν δάνεια και εγγυήσεις, εφόσον έρθουν οι επενδυτές και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον να τα πάρουν. Εδώ η πολιτεία πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, με πόρους, σχέδιο, αποκαταστάσεις εδαφών βάσει των νέων χρήσεων γης, επαναπόδοση των εδαφών. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε μιλάμε για καταστροφή και ερημοποίηση των λιγνιτικών περιοχών. Ήδη υπάρχουν πάνω από 3500 άνεργοι λόγω της απολιγνιτοποιησης και αρκετές ΜμΕ επιχειρήσεις που ζητάνε διαγραφή χρεών και διευκολύνσεις, είναι σε απόγνωση, αφού δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς θα ανταποκριθούν.

Καμία μέριμνα. Μόνο εξαγγελίες. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επικοινωνιακούς λόγους, μας κάνει τον πράσινο, ενώ στον Κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (EU TaxonomyRegulation), η Ελλάδα τάσσεται με τα κράτη που στηρίζουν την προσθήκη της αποθήκευσης άνθρακα, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Τόνισε ότι και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο, με ημερομηνία λήξης και επομένως σε λίγα χρόνια θα τεθεί θέμα αποαεριοποίησης, όπως γίνεται τώρα με την απολιγνιτοποίηση. Είναι απαράδεκτο να κλείνεις λιγνίτες και να τους αντικαθιστάς με φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση δίνει νέες άδειες για μονάδες φυσικού αερίου ακόμα και την Πτολεμαΐδα 5, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, την προορίζει για μονάδα φυσικού αερίου από το 2025 και μετά. Η κ. Πέρκα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη σοβαρής περιβαλλοντικής πολιτικής και τόνισε τις παρεμβάσεις της στη Βουλή για το θέμα της απολνγιτοποίησης.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το πρώτο εθνικό ταμείο δίκαιης μετάβασης στην Ευρώπη το 2018, προέβλεπε την απολιγνιτοποίηση με τα τότε δεδομένα με ορίζοντα δεκαπενταετίας, ανέθεσε στην παγκόσμια τράπεζα τον οδικό χάρτη της μετάβασης, θεσμοθέτησε τις ενεργειακές κοινότητες, τις οποίες είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν τις θέλει. Ακόμα και στον αναπτυξιακό νόμο, ρητή αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες δεν υπάρχει. Το βασικό σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η αυτοπαραγωγή και η αυτοκατανάλωση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς έχουμε φτάσει να παρακαλάμε για λίγο ηλεκτρικό χώρο και χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων».

Επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει και το θέμα των ΑΠΕ και το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και έτσι η κοινωνία είναι απέναντι. Αν δεν έχεις τακτοποιήσει τον χώρο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μιλάνε για επενδύσεις χωρίς να έχουν προχωρήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

Πανδημία

Η κ. Πέρκα τόνισε ότι αντίστοιχη αποτυχία της Κυβέρνησης παρατηρείται και στον τομέα της πανδημίας. Απέτυχε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, απέτυχε στη δημιουργία παραπάνω ΜΕΘ, απέτυχε στις προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη μελέτη του κ. Τσιόδρα από το Μάϊο στο γραφείο του και είχε το θράσος να έρθει στη βουλή και να λέει ψέματα.

Η κ. Πέρκα ολοκλήρωσε λέγοντας, «έχετε αποτύχει σε όλους τους τομείς. Πραγματικά σοβαρευτείτε».

TOP