Η Ευρώπη σε πολυκρίση: Αγώνες για επιβίωση, κλιματική και ενεργειακή δικαιοσύνη

Η ελληνική έκδοση του Υπομνήματος των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (Euromemo 2023), με τίτλο “Η Ευρώπη σε πολυκρίση: Αγώνες για επιβίωση, κλιματική και ενεργειακή δικαιοσύνη”, κυκλοφορεί από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας των δύο φορέων.

Όπως τονίζεται στην εισαγωγή του Euromemo, “η νεοφιλελεύθερη παγκόσμια και ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων έχει εισέλθει σε μια πολυκρίση [polycrisis], η οποία γίνεται κατανοητή ως πολλαπλά σοκ που αλληλοτροφοδοτούνται και χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη πολυπλοκότητα. Παίρνοντας το σύνθημά του από την έκθεση του UNEP για το χάσμα εκπομπών [Emissions Gap Report], ότι δηλαδή έχει παρέλθει ο καιρός για σταδιακή αλλαγή και ότι μόνο ένας ριζικός οικονομικός μετασχηματισμός μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή, το Euromemo του 2023 αναλύει την πολυκρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επικρίνει την πολιτική της ΕΕ και προσφέρει ριζοσπαστικές πολιτικές και εναλλακτικές λύσεις“.

Το παρόν Υπόμνημα (Euromemo) βασίζεται στις συζητήσεις και τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο 28ο Εργαστήριο για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώθηκε από την ομάδα EuroMemo, από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο King’s College του Λονδίνου.

Το Υπόμνημα 2023 υποστηρίχθηκε από περίπου 130 υπογράφοντες/υπογράφουσες από τον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία των πολιτών. Ένας ενημερωμένος κατάλογος των υπογραφόντων/υπογραφουσών διατίθεται στον ιστότοπο του  Euromemo

Κατεβάστε τη μελέτη ΕΔΩ

 

 

 

TOP