Ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για την καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών για τον παγετό του 2021

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας Π. Πέρκα, Ο. Τελιγιορίδου και Κ. Βέττα κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την απόδοση των αποζημιώσεων προς τους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το έτος 2021.

Οι κ. Πέρκα, Τελιγιορίδου και Βέττα σημειώνουν ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αγροτών και μάλιστα σε μία περίοδο με τεράστιο ενεργειακό κόστος και γενικότερη ακρίβεια υλικών για την αγροτική παραγωγή. Παρατηρούν ότι αποτελεί αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 «Ως πότε θα συνεχιστεί ο εμπαιγμός των αγροτών της Ανατολικής Εορδαίας και της Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας;»

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των αγροτικών φορέων της περιοχής και παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αγροτών της Ανατολικής Εορδαίας και της Νότιας Λεκάνης της Βεγορίτιδας. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο που οι αγρότες βάλλονται ποικιλοτρόπως από διάφορους παράγοντες και οι αποζημιώσεις για τα κεράσια, τα μήλα και τα καρύδια από τον παγετό του 2021, εξακολουθούν να μένουν απλήρωτες.

Οι αγρότες εδώ και ένα χρόνο παραμένουν στο έλεος των δηλώσεων χωρίς αντίκρισμα, με ψεύτικες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων για αποζημιώσεις. Στην πράξη ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις, πόσο μάλλον στις επαγγελματικές.

Οι απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου σε οικονομικούς πόρους που είναι ανύπαρκτοι, η ανάγκη συνέχισης των καλών πρακτικών της καλλιεργητικής διαδικασίας με επιπρόσθετες δαπάνες, οι ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους σε ρεύμα, καύσιμα και φυτοφάρμακα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, δημιουργούν στους παραγωγούς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλει να προχωρήσει ώστε να εναρμονιστεί και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του πρωτογενή τομέα, να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε καλλιέργειας και περιοχής, και να ανταποκριθεί στους νέους ασφαλιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Με δεδομένο πως ο πρωτογενής τομέας της χώρας συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητα και στην αναγκαία διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους παραγωγούς και να καταβάλλει άμεσα τις αποζημιώσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επειδή, η δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων, για αυτούς που πλήγηκαν από την παγωνιά στις καλλιέργειες κερασιών, μήλων και καρυδιών, δεν έχει υλοποιηθεί,

Επειδή, οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και δεν ανέχονται άλλο τον εμπαιγμό και την αδιαφορία,

Επειδή, οι αρνητικές συνέπειες της παγωνιάς δημιουργούν οικονομικά προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία,

Επειδή, καθίσταται αναγκαία η άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιον λόγο δεν έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο η καταβολή των αποζημιώσεων;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες πληρωμές και πότε;

 

TOP