Π. Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: «Στην βαρκάδα στην Πρέσπα κατάλαβε ο Υπουργός Άμυνας ότι τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καλή»

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Π. Πέρκα για την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Φλώρινα: «Στην βαρκάδα στην Πρέσπα κατάλαβε ο Υπουργός Άμυνας ότι τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καλή»

Ήρθε όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ το κυβερνητικό κλιμάκιο της ΝΔ στη Φλώρινα και αφού επισκέφθηκε τους φορείς και τις επιχειρήσεις που το βόλευαν, κατέληξε σε συνέντευξη τύπου για να μας ανακοινώσει τις θέσεις και τα πεπραγμένα του.

Αφού λοιπόν ξεκίνησαν παρατηρώντας ότι μεταβαίνουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδας -αλλά δεν είναι προεκλογική εκστρατεία (sic) – σημείωσαν ότι θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας, σε έναν χρόνο. Δηλαδή ήρθαν να μας πουν πως ό,τι δεν έκαναν σε τρία χρόνια, θα το κάνουν στους λίγους (;) μήνες που απομένουν! Ό,τι ξηλώθηκε και αφέθηκε στην τύχη του στο Νομό, μια βίαιη και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίηση που θερίζει ότι βρει μπροστά της και μια ενεργειακή, οικονομική και συνάμα επισιτιστική κρίση…θα διορθωθεί στον -ελπίζουμε σύντομο- χρόνο για την λήξη της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ!

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας έδωσε συγχαρητήρια στον τοπικό Βουλευτή για τις πιέσεις που του άσκησε, ώστε να μη φύγει το πρώτο Σύνταγμα Πεζικού από τη Φλώρινα. Να μας πουν δηλαδή ότι μας έκαναν χάρη που δεν ξήλωσαν και το πρώτο ΣΠ και ότι είναι έργο τους που διατηρήθηκε στην πόλη. Υπενθυμίζουμε ότι οι φήμες για απομάκρυνσή του ακούστηκαν επί αυτής της κυβέρνησης.

Ήρθε λοιπόν ο Υπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, φοβούμενοι να πουν το όνομά της, να μας πουν ότι η Συμφωνία ήταν μεν εντάξει για το όνομα όπως συμφωνήθηκε – δεν είναι πια η ψυχή τους!- αλλά κακή για τη γλώσσα, αλλά καλή για τα σύνορα και την ειρήνη στα Βαλκάνια, καλή για τον εναέριο χώρο και την αεροπορική επιτήρηση, την άμυνα μας, κακή για τους ίδιους, αλλά Διεθνής Συνθήκη και άλλα τέτοια, που όπως φαίνεται όταν ερωτώνται για την Συμφωνία των Πρεσπών…παθαίνουν Αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού.

Φαίνεται πως στην βαρκάδα στην Πρέσπα τελικά κατάλαβε ότι η Συμφωνία ήταν καλή. Για να μη κοροϊδευόμαστε, η μη-απειλή στα βόρεια σύνορά μας και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την ελληνική πολεμική αεροπορία, είναι απόρροια της ΣτΠ. Πότε όμως σκοπεύουν να τηρήσουν την Συμφωνία, να φέρουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας στην Ελληνική Βουλή ή μήπως ο φόβος του Σαμαρά είναι μεγαλύτερος από τα εθνικά συμφέροντα;

Έπειτα, ακούσαμε δια στόματος Υφυπουργού Υποδομών για τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή. Μας είπε για τα αρδευτικά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε και χρηματοδότησε και καθυστέρησαν τρία χρόνια να προχωρήσουν. Μας είπε για τον κάθετο άξονα σύνδεσης της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό…που δυστυχώς κι αυτός δεν φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον.

Ακολούθως όμως, προχώρησε σε κάποιες ασαφείς δηλώσεις για τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα οποία, όπως κατ’ εξακολούθηση έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, αποτελούν το σημείο αιχμής της περιοχής μας και τον μεγαλύτερο ενδείκτη ανάπτυξης και αναβάθμισης του τόπου.

Μας είπε ότι γίνεται μελέτη κόστους-οφέλους για νέα χάραξη. Αυτό είναι επιχείρημα που έχουμε ξανακούσει προκειμένου να παρακαμφθεί η Φλώρινα. Αρνούνται δηλαδή να αποδεχθούν το ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών έργο Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς, που είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από το Interreg και συνδέει την ήδη υπάρχουσα γραμμή με την Αλβανία. Προχωρούν άτοπους σχεδιασμούς, με κανένα ίχνος υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής. Τονίζουμε ότι η Φλώρινα είναι η μόνη περιοχή που έχει ενεργή γραμμή και το κόστος αφορά μόνο το καινούριο τμήμα ενώ οι άλλοι σχεδιασμοί απαιτούν πολλά χιλιόμετρα νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Είναι προκλητική η μη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του έργου και μάλιστα αυτή τη φορά από τη Φλώρινα με παρόντες όλους τους τοπικούς άρχοντες της ΝΔ.

Όσο δε για την σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία και τον ΣΣ του Νέου Καύκασου, που είναι μια έτοιμη γραμμή και περιμένει ακόμα την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη λειτουργία του Σταθμού, στελέχωση κλπ…στέλνει με ασάφειες τη μπάλα στην εξέδρα. Είπαμε θέλει διακρατική συμφωνία και καραδοκεί ο Σαμαράς!

Ο υφυπουργός τοποθετήθηκε γενικόλογα, για σιδηροδρομικά έργα με ΣΔΙΤ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι είναι απαράδεκτο τα δίκτυα και τα έργα συγκοινωνιακών υποδομών να γίνονται με ΣΔΙΤ και άρα με μοναδικό κριτήριο την αύξηση του οφέλους για τον παραχωρησιούχο και όχι την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Εν κατακλείδι, η εν λόγω επίσκεψη του κλιμακίου, απέδειξε για ακόμα μια φορά πως όσο ροκανίζουν τον χρόνο και παραμένουν στα ηνία της χώρας, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν στην περιοχή, στη χώρα και τους πολίτες. Είμαστε έτοιμοι/ες, εργαζόμαστε με ζήλο και πάθος για να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα. Οι συμπολίτες/ισσες μας πλαισιώνουν και μαζί θα διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

 

 

 

TOP