Αναφορά Π. Πέρκα “Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία”

Π. Πέρκα: Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας με την διαμαρτυρία των Μελών ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, την οποία συνυπογράφουν η Βουλευτής Κοζάνης Κ. Βέττα και η Βουλευτής Καστοριάς Ο. Τελιγιορίδου, το ψήφισμα των Μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Τα μέλη ΕΔΙΠ του Π.Δ.Μ. τονίζουν ότι αντί να βελτιώνεται θεσμικά η θέση τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να ενισχύεται η συμμετοχή τους στις διαδικασίες εκλογής Πρυτανικών Αρχών, στο αρ. 62 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που αφορά στο Σώμα Εκλεκτόρων, απαξιώνεται πλήρως ο κλάδος τους αφού τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών.

Επίσης, συντάσσονται με τους κλάδους που πλήττονται από την ίδια πρόταση του Σ/Ν και διεκδικούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με αιτήματα:

α. Δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

β. Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη – αναγνώριση όπως έχουν διατυπωθεί από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

Η Βουλευτής Φλώρινας και οι συνυπογράφουσες Βουλευτές Καστοριάς και Κοζάνης, ζητούν την απόσυρση του Σ/Ν «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» αφού δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης, υποτιμά και άρει δημοκρατικά κεκτημένα και απαξιώνει το σύνολο των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας μας.

Η αναφορά όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 04 Μαΐου 2020

ΑΝΑΦΟΡΑ

για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία (2)»

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις συνυπογραφές της Βουλευτή Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βέττα και της Βουλευτή Καστοριάς ΣΥΡΙΖΑ Ο. Τελιγιορίδου, το Ψήφισμα των Μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Αντί λοιπόν, να βελτιώνεται θεσμικά η θέση τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να ενισχύεται η συμμετοχή τους στις διαδικασίες εκλογής Πρυτανικών Αρχών, στο αρ. 62 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που αφορά στο Σώμα Εκλεκτόρων απαξιώνεται πλήρως ο κλάδος τους, αφού τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου.

Ο εν λόγω αποκλεισμός και η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα μέλη ΕΔΙΠ των Ιδρυμάτων, συνιστά περιορισμό των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια και παραπέμπει σε υποτίμηση του συγκεκριμένου κλάδου,αφού δεν δίνει κανένα κίνητρο και προοπτική ανάπτυξης.

Τέλος, τα μέλη ΕΔΙΠ του Π.Δ.Μ., συντάσσονται με τους κλάδους που πλήττονται από την ίδια πρόταση του Σ/Ν και διεκδικούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με αιτήματα:

α. Δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

β. Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη – αναγνώριση όπως έχουν διατυπωθεί από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

TOP