ΔΤ σχετικά με απάντηση της Υπουργού Παιδείας στην αναφορά της Π. Πέρκα για την απόσυρση του Σ/Ν για την Παιδεία

Απάντηση της Υπουργού Παιδείας στην αναφορά της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα για την απόσυρση του Σ/Ν για την Παιδεία

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα έλαβε απάντηση στην από 28/04/2020 Αναφορά που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, σχετικά με το Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, με το οποίο εξέφραζαν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την καταπάτηση κάθε ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου στα πλαίσια μιας δημοκρατικής πολιτείας, που βρίσκεται εν μέσω πανδημικής κρίσης με τις σχολικές μονάδες κλειστές. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, χαρακτήριζε ανακόλουθη την πολιτική του Υπ. Παιδείας και κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του νέου νομοσχεδίου – απαιτώντας την αναβολή και επανεξέτασή του μετά από θεσμικό και ουσιαστικό διάλογο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξ αρχής είχε τοποθετηθεί για τον εν λόγω Νόμο «Κεραμέως», που συντάχθηκε δίχως ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, ότι δρομολογεί μια τρομακτική οπισθοδρόμηση με αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Τα εμπόδια στη μόρφωση της νέας γενιάς διογκώνουν τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, διευρύνουν την εμπορευματοποίηση της γνώσης και επαναφέρουν τον συντηρητισμό στο σχολικό πλαίσιο. Ένας Νόμος ο οποίος επιβεβαίωσε την αλλεργία της ΝΔ σε κάθε έννοια ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας, την κοινωνική της αναλγησία και για άλλη μια φορά την ιδιοτελή της ιδεοληψία.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα σχολείο προόδου, ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης για όλους/ες, που ενισχύει τη γνώση και αμβλύνει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Η απάντηση στην Αναφορά της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα:

ΘΕΜΑ : «Απάντηση σε Αναφορές»

ΣΧΕΤ.: ΄Εγγραφά σας: ΠΑΒ 1517/6-5-2020, ΠΑΒ 1483/6-5-2020

Απαντώντας στα ανωτέρω σχετικά έγγραφά σας και σε ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, το οποίο κατέθεσε με τις ως άνω Αναφορές η Βουλευτής κ. Θεοπίστη Πέρκα, σχετικά με το νομοσχέδιο για την Παιδεία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι γνωστό επί της ουσίας στο μεγαλύτερο μέρος του από τον Νοέμβριο του 2018, όταν παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα της Ν.Δ. για την παιδεία. Επίσης, το νομοσχέδιο με τίτλο « Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους συντάκτες από το Φεβρουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ακόμη, εκδόθηκαν ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Δεν κατατέθηκε αμέσως τότε λόγω της πανδημίας.

Δύο μήνες αργότερα παρουσιάστηκε σε αναλυτική συνέντευξη τύπου και εν συνεχεία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για τη μέγιστη διάρκεια που προβλέπεται. Η διαβούλευση αυτή προβλέφθηκε να είναι ηλεκτρονική και κινήθηκε σε δύο άξονες : α) ηλεκτρονική, με ρεκόρ συμμετοχής πολιτών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και β) με θεσμικούς φορείς.

Επίσης, τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο όχι μόνο οι ρυθμίσεις που προβλέπονται με νόμο, αλλά και άλλες που ρυθμίζονται για παράδειγμα με ΥΑ. προκειμένου να τεθεί με απόλυτη διαφάνεια το προτεινόμενο πλαίσιο για το σχολείο και να ακουστούν απόψεις. Παρουσιάστηκαν εσκεμμένα συνολικά ρυθμίσεις για το σχολείο και συμπεριελήφθησαν και ρυθμίσεις για το Γυμνάσιο και το Λύκειο που ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση. Ακολούθησαν συναντήσεις και συζητήσεις με θεσμικούς φορείς, έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο και ενσωματώθηκαν γόνιμα σχόλια που είχαν ληφθεί από φορείς, από πολίτες και από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τέλος, ακολούθησε διάλογος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κατά τον οποίο ενσωματώθηκαν σχόλια και κατατέθηκαν αναλυτικές νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

TOP