Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης “παγώνουν οι διαδικασίες για δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Π. Πέρκα σχετικά με τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης: Παγώνουν οι διαδικασίες για δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου
Συζήτηση της υπ’αριθμ. 1510/24.10.2019 Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης, η υπ’ αριθμ. 1510/24.10.2019 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Μεταφορών προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών με θέμα «Παγώνουν οι διαδικασίες για δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου (ΕΚ) στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου».

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφέροντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή διάσταση των logistics, προχώρησε στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική, η οποία αποτελεί ένα όραμα με μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους και υποστηρίζεται από ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα και ορόσημα. Μια από τις πιο ουσιώδεις δράσεις της συγκεκριμένης στρατηγικής, αφορά στη δημιουργία ΕΚ, υποδομές στις οποίες θα συγκεντρώνεται η παραγωγική και εμπορική δύναμη της χώρας, θα αναπτύσσονται υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και μέσω αυτών θα προωθούνται οι συνδυασμένες μεταφορές.

Συνέχισε τονίζοντας ότι πέρα από την Εθνική Στρατηγική των logistics, ήδη από το 2014 το Θριάσιο Πεδίο και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη έχουν οριστεί από το Νόμο 4302 ως ΕΚ εθνικής προτεραιότητας. Παράλληλα, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη σημασία ανάπτυξης ΕΚ και συγκεκριμένα στο Θριάσιο και το στρατόπεδο Γκόνου. Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030 είναι στην ίδια κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας τα ΕΚ ως κρίσιμες υποδομές και έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Αναφερόμενη έπειτα ειδικά στο θέμα δημιουργίας ΕΚ στο στρατόπεδο Γκόνου, η κα Πέρκα τόνισε ότι έχει εδώ και μήνες ολοκληρωθεί η α’φάση του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή μάλιστα τριών σχημάτων μεγάλου μεγέθους (ΤΕΚΑΛ-Intrakat, METKA, Άκτωρ), ενώ παράλληλα έχουν γίνει ήδη εργασίες για την προετοιμασία του χώρου και συγκεκριμένα εκκαθάριση από νάρκες και βλήματα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Έπειτα από τα παραπάνω και ενώ θα περίμενε κανείς τη συνέχιση του διαγωνισμού με τη β’ φάση των δεσμευτικών προσφορών, ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι στην περιοχή προγραμματίζεται η δημιουργία «Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ)».

Με βάση το τελευταίο, η κα Πέρκα έθεσε το ερώτημα στον Υπουργό για το αν προτίθεται η Κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία στο στρατόπεδο Γκόνου ή αν εγκαταλείπεται το σχέδιο και η Θεσσαλονίκη δε θα έχει ΕΚ. Ρώτησε επιπλέον σε ποιο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία ΕΟΖ στην εν λόγω έκταση.

Ο κ. Καραμανλής πήρε το λόγο και έκανε εκτενή αναφορά στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το αποτυχημένο κατά την άποψή του μοντέλο των διαγωνισμών του Γκόνου, αλλά κυρίως του Θριασίου. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση επί της παρούσης βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και καταγράφει τις απόψεις τους για να αποφασίσει πώς θα αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση.

Η κ. Πέρκα ξεκίνησε τη δευτερολογία της τονίζοντας ότι ο Υπουργός δεν απάντησε στο ερώτημά της που ήταν σαφές, αντιθέτως αναλώθηκε στο να κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν κατάφερε εν μέσω μνημονίων να προχωρήσει τους διαγωνισμούς. «Σήμερα όμως Κυβέρνηση είστε εσείς κι εσείς κρίνεστε. Αν θεωρείτε ότι καθυστερήσαμε, να το δεχτούμε, περιμένουμε όμως εσάς να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες πιο γρήγορα. Είπατε ότι είναι ντροπή να μιλάμε εμείς για τα έργα, κατηγορώντας μας για ολιγωρία. Ντροπή είναι όμως το 2015 να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός για ΕΚ και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση του Θριασίου και του Γκόνου, για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε όλα τα πρόσφατα στρατηγικά κείμενα. Εσείς όμως αντί για στρατηγικό σχεδιασμό, κάνετε απλά διάλογο με τους φορείς. Διαβάζω ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για το τι έχει σχεδιαστεί, αλλά για το τι έχει ανάγκη η πόλη. Ποιος όμως θα το κρίνει; Αυτές οι αποσπασματικές πολιτικές είναι που έφεραν την κρίση», σχολίασε.

Επανέλαβε λοιπόν το ερώτημα για το αν θα δημιουργηθεί τελικά ΕΚ στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου ή αν η Κυβέρνηση θα επιλέξει την περίπτωση της ΕΟΖ που δεν παρατηρείται σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συναντάται ίσως μόνο στην Πολωνία. Αν θα επιλέξει δηλαδή τη συνέχεια σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα έργα ή τη λογική του ράβε – ξήλωνε με βάση τις επιταγές του ΣΒΕ.

Από τη δευτερολογία του Υπουργού, ο οποίος και πάλι δεν έδωσε σαφή απάντηση για το συγκεκριμένο έργο, φάνηκε πως οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η έκταση του στρατοπέδου Γκόνου να μη γίνει ΕΚ, αλλά ΕΟΖ. Η ΝΔ λοιπόν, πιστή στη νεοφιλελεύθερη τακτική της, υλοποιεί έργα πρόχειρα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, αλλά εκ των υστέρων, αφού πρώτα τα έχει εξαγγείλει ο εκάστοτε Υπουργός ή ο Πρωθυπουργός. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αλλεργία στην ανάπτυξη και στις ιδιωτικές επενδύσεις, όταν είναι αυτή που ακυρώνει μια επένδυση που θα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην οποία ο ιδιωτικός τομέας έχει σοβαρή εμπλοκή.

TOP