Σ.Φάμελλος-Π.Πέρκα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει για όγδοο μήνα να μην αντιμετωπίζει αλλά να επιδοτεί την αισχροκέρδεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει για όγδοο μήνα να μην αντιμετωπίζει την ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα, αλλά να την επιδοτεί. Από τις σημερινές εξαγγελίες του κ. Σκρέκα για τον Απρίλιο, αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, για άλλον ένα μήνα, επιλέγει να μην εφαρμόζει μέτρα που ο ίδιος προτείνει στην Ευρώπη, όπως το πλαφόν στα κέρδη, ενώ επί της ουσίας στηρίζει τα ουρανοκατέβατα κέρδη για τα οποία κάνει ξεκάθαρα πλέον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Συνεχίζει μάλιστα να επιδοτεί την ακρίβεια όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει εδώ και μήνες πλαφόν είτε στη λιανική ή στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία. Στη Γαλλία μάλιστα το πλαφόν συνδυάστηκε με στήριξη της δημόσιας συμμετοχής στην κατά 88,3% κρατική EDF που έχει αντίστοιχη με τη ΔΕΗ δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, η ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη προτεραιοποιεί τα κέρδη της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και τα χρυσά προκλητικά bonus των γαλάζιων διευθυντών, ενώ επέλεξε να παραδώσει, εν μέσω κρίσης, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες!!

Την ώρα που άλλες χώρες ψηφίζουν φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών σε παραγωγούς και υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια που δίνουν σταθερότητα στην αγορά και στους λογαριασμούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να χρηματοδοτήσει την ακρίβεια και, από πόρους για το κλίμα και λεφτά των καταναλωτών, στηρίζει το ράλι τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή που στηρίζεται σε φυσικό αέριο!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πλάτη στη χειραγώγηση τιμών και στη λειτουργία ολιγοπωλίου με συμμετοχή και της ΔΕΗ εδώ και πολλούς μήνες. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη το 2021 από το βήμα της ΔΕΘ για αυστηρότατο έλεγχο του ανταγωνισμού και κάλυψη του 80% των αυξήσεων ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα το οποίο πληρώνει πολύ ακριβά όλη η κοινωνία.

Η ψευτο-πράσινη κυβέρνηση έχει προσδέσει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα από ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο για δεκαετίες, πίσω από την πρόχειρη και κούφια εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, που δεν οδηγεί στην αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ΑΠΕ αλλά με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών.

Ενώ εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, όπως αρτοποιεία, εστίαση, μικρές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση σήμερα, με τρομακτική καθυστέρηση, επιβεβαιώνει την κριτική μας και εξαγγέλλει μέτρα για τον Απρίλιο. Αλλά δεν λέει τίποτα για τις επιβαρύνσεις του 2021 και αφήνει και πάλι με μικρή στήριξη μπροστά στο ράλι ακρίβειας τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης, αλλά και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, τις οποίες και αγνοεί συστηματικά.

Η άβουλη να λάβει μέτρα υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων αλλά και εμμονική υπέρ της στήριξης λίγων συμφερόντων κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα πριν διαλύσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά..

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα

TOP