Σ.Φάμελλος – Π.Πέρκα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να απαξιώσει ακόμα και ένα δημοφιλές και αναγκαίο πρόγραμμα, όπως το Εξοικονομώ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έσπευσε να πανηγυρίσει για τη «συμμετοχή ρεκόρ» στην υποβολή αιτήσεων μονοκατοικιών και διαμερισμάτων για το ‘Εξοικονομώ 2021’, εστιάζοντας μόνο στον αριθμό των αιτήσεων, κρύβοντας όμως παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα του προγράμματος, τα οποία η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, αλλά πολλαπλασιάζει.

Αποκρύπτει ότι πάγωσε για όλο το 2021 ένα τόσο σημαντικό Πρόγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και την οικονομία, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αποκρύπτει τους «κόφτες» στη βαθμολόγηση που αποκλείουν από το Πρόγραμμα όσους δεν έχουν ίδια κεφάλαια.

Αποκρύπτει ότι δεν έχει λύσεις για τις συνεχείς αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά.

Αποκρύπτει ότι για το ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’ του κ. Χατζηδάκη υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό ολοκλήρωσης και χρηματοδότησης μετά από 1,5 χρόνο, μόλις 15%, παρότι σπαταλήθηκαν 850 εκ. ευρώ μόνο για 36.364 νοικοκυριά.

Κύριε Υπουργέ, κανείς δεν αρνήθηκε τη δημοφιλία των Προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Τόσο οι πολίτες όσο και η αγορά έχουν ανάγκη από τέτοια Προγράμματα, γι’ αυτό ενδιαφέρονται και συμμετέχουν εδώ και χρόνια στο Εξοικονομώ. Ακόμα κι αν δεν σχεδιάζονται σωστά, όπως άλλωστε ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλό θα είναι, αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το πρόγραμμα, να ελέγξετε τους αριθμούς των ωφελούμενων και του χρόνου ολοκλήρωσης και εκταμίευσης.

Γιατί κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε στην εκκρεμότητα 35.000 νοικοκυριών που είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες στο «Εξοικονομώ Ι» το 2014, αλλά έμειναν απλήρωτα, εφόσον δεν είχε λεφτά για το πρόγραμμα το ταμείο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται «λίγη» και στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης. Ενώ για πρώτη φορά είναι διαθέσιμοι τόσοι πόροι, αδυνατεί να τους αξιοποιήσει στην κατεύθυνση ενός ανοιχτού ‘Εξοικονομώ’, το οποίο θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την αναβάθμιση 60.000 κατοικιών κάθε χρόνο, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα

TOP