Πέτη Πέρκα: «Συνάντηση της Νέας Αριστεράς με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις»

«Συνάντηση της Νέας Αριστεράς με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Νέας Αριστεράς με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που διοργάνωσε το Δίκτυο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με επίκεντρο την δίκαιη πράσινη μετάβαση, αποτελούν απολυτή προτεραιότητα για την Νέα Αριστερά. Ενόψει δε των ευρωεκλογών η  συζήτηση και συνεννόηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι επείγουσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις: η WWF HELLAS, η Greenpeace, η δεξαμενή σκέψης το  The Green tank,  η ANIMA- Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής,  η Electraenergy , το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, το Δίκτυο προστασίας Αγράφων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η MedINA – Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Isea – Προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Συμμετείχαν επίσης μέλη του Δικτύου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Αριστεράς (εκ των οποίων και τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές: Η Νατάσσα Ρωμανού – Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης , ο Πέτρος Λυμπεράκης Δρ Οικολογίας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ινώ ΣιώζιουΕιδική σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και περιβάλλοντος). Η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς εκπροσωπήθηκε από τη Γραμματέα της Κ.Ο. Πέτη Πέρκα, η οποία εισηγήθηκε τις προτάσεις της νέας Αριστεράς και ολοκλήρωσε τη συνάντηση με αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα. Η συντονίστρια του Δικτύου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ερμίνα Κυπριανίδου αφού καλώς όρισε τους παραβρισκόμενους, έθεσε τους στόχους της σημερινής συζήτησης την οποία και συντόνισε.

Στη συνάντηση αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έθεσαν τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα ανάλογα με το αντικείμενο ενασχόλησης τους. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και εντοπίστηκαν κοινά σημεία ενδιαφέροντος για την περιβαλλοντική προστασία, την πράσινη μετάβαση και την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.

Η Γραμματέας της  Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα ανακοίνωσε ότι η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, λαμβάνοντας υπόψη την νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που υπέβαλαν δώδεκα φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, θα καταθέσει άμεσα τη σχετική πρόταση νόμου βάσει των άρθρων 84 & 85§7 ΚτΒ.  Επίσης καλεί τα  κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση νόμου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς επεξεργάζεται και δεύτερη πρόταση νόμου προς κατάθεση με θέμα την απαγόρευση αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης δεν συνάδει με τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων και  την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η διαφαινόμενη άνοδος της ακροδεξιάς και ο συνακόλουθος ανορθολογισμός αποτελούν διακυβεύματα που απαιτούν εγρήγορση, ενημέρωση των πολιτών και συνεργασίες. Η καταψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κανονισμού  για την προστασία της φύσης από δεξιά και ακροδεξιά, η επιλογή της ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας και της εμπλοκής της Ε.Ε. στους εν εξελίξει πολέμους,  είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη. Η συμμαχία προοδευτικών δυνάμενων και συλλογικοτήτων αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Η κλιματική κρίση μας απειλεί. Το ζήσαμε στον Έβρο και στη Θεσσαλία. Αν συνεχίσουμε έτσι, η χώρα μας θα καταστραφεί. Όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η ποιότητα ζωής και το μέλλον των ανθρώπων της. Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή πορείας και μια από τις βασικές προτεραιότητες της για να αλλάξει η ζωή μας είναι η δίκαιη πράσινη μετάβαση.

TOP