Πέτη Πέρκα στο newsique: «Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματά της»

Συνέντευξη στο newsique.gr – Μπούλα Κεχαγιά

Την ανησυχία της γιατί μια ανάλγητη, όπως λέει, η κυβέρνηση οδηγεί για μια ακόμη φορά τη χώρα στα βράχια και τον λαό στην εξαθλίωση με χαρακτηριστική έλλειψη ενσυναίσθησης, αφού συγχαίρει τον εαυτό της γι’ αυτήν την αποτυχία εκφράζει η Πέτη Πέρκα. Στη συνέντευξή της στο newsique.gr η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως όλα τα επιχειρήματα που οδήγησαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση έχουν καταρρεύσει με πάταγο. Για την αστυνομοκρατία προειδοποιεί πως «η ιστορία μας διδάσκει ότι όπου υπάρχει καταστολή αντί για δημοκρατία δεν υπάρχει ευημερία και σίγουρα ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες μίας κοινωνικής έκρηξης είναι πιθανή». Για την κυρία Πέρκα η ενασχόληση των μελών με τάσεις δεν αποτελεί εσωστρεφή λειτουργία ενώ και ο εσωτερικός διάλογος είναι η ανάσα για ένα κόμμα.

Κυρία Πέρκα, η κυβέρνηση επιμένει πως τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας. Και συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα….

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματά της. Η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του BLOOMBERG, βρίσκεται στη 50η θέση από 53 χώρες στη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης έχει καταγράψει αρνητικές πρωτιές σε ό,τι αφορά τους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση, τους 5.000 θανάτους σε δύο μήνες δεν το λες και επιτυχία. Και όλες αυτές οι «επιτυχίες» με σκληρό lockdown και αντίστοιχες στον τομέα της οικονομίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση απέτυχε και στον τομέα της δημόσιας υγείας και στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την απώλεια ελέγχου και τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας. Εάν όμως θέλει η κυβέρνηση να συγκριθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες,

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν έκανε;

Το πρώτο και σπουδαιότερο που ήταν η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ. Η εμμονή της ΝΔ στη νεοφιλελεύθερη ιδέα ότι και στον τομέα της υγείας ο «πανέξυπνος» και «ικανότατος» ιδιωτικός τομέας που τα καταφέρει καλύτερα, είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει κάνει καμιά ΜΕΘ μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας και ελάχιστες μετά. Επίσης δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται 600 εκ. ευρώ λιγότερα για την υγεία καθώς και το γεγονός ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 είχαμε 6000 λιγότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον Σεπτέμβρη του 2019. Η ρήση του κ. Πέτσα για… «πεταμένα λεφτά» απαντά στο ερώτημα.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που δεν έγινε η διεξαγωγή μαζικών δωρεάν τεστ ώστε να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη διασπορά του στην κοινότητα ώστε η επιστημονική επιτροπή να προτείνει τη λήψη αναλόγων μέτρων. Εφόσον βέβαια η πολιτεία ακολουθούσε τις προτάσεις των επιστημόνων, πράγμα για το οποίο διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.

Με λίγα λόγια θα μπορούσα να πούμε ότι δεν υπήρξε ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς όπως για παράδειγμα για το άνοιγμα του τουρισμού, των σχολείων, των ΜΜΜ, των εργασιακών χωρών. Η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας αναβαθμίζει την κυβερνητική πολιτική από την τραγική σε εγκληματική. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική και τραγική.

Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την απώλεια ελέγχου και τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξακολουθείτε να εστιάζετε την κριτική σας και στα ζητήματα οικονομίας. Είναι οι προτάσεις του κόμματός σας για την αγορά και εργαζομένων;

Οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και απολύτως ρεαλιστικές καθόσον υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δις. ευρώ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, άφησε στην επόμενη κυβέρνηση. Συγχρόνως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας που τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και βεβαίως το φαινόμενο της χιονοστιβάδας. Όσο η ύφεση βαθαίνει τόσο πιο δύσκολα και τόσο πιο πολλοί πόροι απαιτούνται για την ανάσχεσή της. Όσοι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα σωρεύουν χρέη τόσο πιο δύσκολα θα ανακάμψουν.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, το ιδιωτικό χρέος να ρυθμιστεί με διαγραφή τμήματος της κύριας οφειλής, να υπάρχει κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown και βεβαίως να αποσυρθεί ο πτωχευτικός νόμος για να μην έχουμε. πλειστηριασμούς και αθρόες πτωχεύσεις, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Το κόμμα σας υπάρχει μια αίσθηση πως η κυβέρνηση άνοιξε το λιανεμπόριο για να σταματήσει την παροχή των οικονομικών μέτρων στήριξης. Κι αυτό μπροστά στις εκτιμήσεις για την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τι σάς ανησυχεί περισσότερο;

Θα είναι τραγικό να έχουν μια τέτοια σκέψη. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι: α) Ύφεση 10,5%, β) Άγνωστο ποτέ θα τελειώσει η πανδημία. Άρα αν συνδέουν τα πενιχρά μέτρα στήριξης με την άρση του lock down, πιθανότατα να έχουμε νέα υψηλή ύφεση το 2021 και νέα έξαρση της πανδημίας. θέλουν όλα σχέδιο και προσοχή. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική έστω για μια φορά. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση κατάφερε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο να σωρεύσουν χρέη που ξεπερνούν τα 9 δισ. Η καταστροφή της επιχείρησης μικρομεσαίας και η αύξηση της ανεργίας είναι γεγονός. Για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση που απαιτείται γενναία μέτρα στήριξης όπως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Την ύφεση που γιγαντώθηκε από την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία δεν έχει να πληρώσει ακόμα μια φορά τα ίδια κοινωνικά στρώματα. Αξίζει να σημειώσω ότι η ύφεση ξεκίνησε ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020 δηλαδή πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Η ανησυχία μας λοιπόν έγκειται στο γεγονός ότι μια αναλγητική κυβέρνηση οδηγεί, για μια ακόμη φορά, τη χώρα στα βράχια και τον λαό στην εξαθλίωση και επιπλέον με χαρακτηριστική έλλειψη σε συναίσθηση συγχαίρει τον εαυτό της για αυτήν την αποτυχία. Η καταστροφή της επιχείρησης μικρομεσαίας και η αύξηση της ανεργίας είναι γεγονός.

Σας ακούμε να ανησυχείτε και για τον εμβολιασμό. Και πάλι όμως η κυβέρνηση αντιτείνει πως όλα γίνονται με βάση τις συμφωνίες της ΕΕ…

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού γρήγορα. Και βεβαίως ανησυχούμε αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελλάδας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σύνολο 100 κατοίκων. Ακούσαμε για 2 εκατ. εμβόλια τον μήνα, που έγιναν 80.000, για 1018 εμβολιαστικά κέντρα που έγιναν… τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία. Η σωστή διαχείριση της εμβολιαστικής διαδικασίας, ο επαρκής αριθμός εμβολίων και ο χρόνος εμβολιασμού είναι κρίσιμοι παράμετροι για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει η κυβέρνηση. Εύλογα λοιπόν ανησυχούμε και η επίκληση της Ευρώπης δεν αποτελεί δικαιολογία.

Με τις εκατόμβες νεκρών κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για επιτυχία. Εμείς λέμε να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και σε επίπεδο. Πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της «πατέντας» στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου του.

Το θέμα που προκύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πάντως, είναι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώξει εκλογές, κατά πόσο θα διανύσετε την απαιτούμενη απόσταση για να καλύψετε τη δημοσκοπική διαφορά…

Η εκλογική διαδικασία «ανοίγει» την πολιτική ατζέντα. Επομένως, οι πολίτες καλούνται να πάρουν αποφάσεις που βρίσκονται στη ζωή και το μέλλον τους, συγκρίνοντας πολιτικά σχέδια, πολιτικές διαφοροποιήσεις, πολιτικές που εφαρμόζονται στο πρόσφατο. Όσο και να παραποιούν τα ΜΜΕ την πραγματικότητα, αυτή είναι εκεί. Ως πολιτικό κόμμα που ερχόμαστε από μακριά, που δώσαμε παραδείγματα ύφους και ήθους την περίοδο της διακυβέρνησής μας, που με νούμερα και αποδείξεις υπηρέτησαν τα συμφέροντα των πολλών και όχι της ολιγαρχίας του πλούτου, που βγάλαμε τη χώρα από το τούνελ της ύφεσης και των μνημονίων στα που άλλοι μας βάλανε, που ξέρουμε να κάνουμε και την
αυτοκριτική μας για όσα λάθη ή παραλείψεις… θεωρούμε ότι όταν ανοίξει ο προεκλογικός διάλογος θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού.

Άλλωστε όλα τα επιχειρήματα που έφεραν τη ΝΔ στην κυβέρνηση έχουν καταρρεύσει με πάταγο. Η διάσωση της μέσης τάξης έγινε η εξαφάνισή της, η συμφωνία των Πρεσπών από προδοτική έγινε άξια τιμής, το επιτελικό κράτος έγινε πελατειακό, η «αριστεία» πήγε περίπατο και στη θέση της εμφανίστηκαν στελέχη σε κρίσιμους τομείς χωρίς πτυχίο και εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ. . Αντί για προσέλκυση επενδύσεων είδαμε φυγή επενδυτών ενώ οι μπουλντόζες στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ χρησιμοποιήθηκαν για κατεδάφιση λίγων αυθαιρέτων και μετά σιωπής. Όσο και να παραποιούν τα ΜΜΕ την πραγματικότητα, αυτή είναι εκεί.

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση για επιβολή της αστυνομοκρατίας παντού. Θεωρείτε ότι αυτή η τακτική της μπορεί να επιφέρει μία κοινωνική έκρηξη κάποια στιγμή;

Αστυνομία παντού. Αστυνομία για την πανδημία, αστυνομία για το προσφυγικό, νόσο αστυνομία για την παιδεία, αστυνομία για τον πολιτισμό, αστυνομία για τον σεξισμό… αστυνομία για πάσαν. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική της δια της αστυνομικής επιβολής. Ως εκ τούτου έχουμε αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών, και όχι γιατρών, εκπαιδευτικών, κ.α.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι όπου υπάρχει καταστολή αντί για δημοκρατία, σίγουρα δεν υπάρχει ευημερία και ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες μιας κοινωνικής έκρηξης είναι πολύ πιθανή. Η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία για την αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι ιδιαιτέρως προκλητική και ακατανόητη. Έχει ολόκληρη την κοινότητα της ακαδημαϊκής και σημαντικό τμήμα της νεολαίας. Προφανώς θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις.

Προτείνουμε λοιπόν στην κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους γιατρούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να ακολουθήσει τις διεθνείς συνθήκες για το προσφυγικό, να ενισχύσει την έρευνα και την ακαδημαϊκή σκέψη στην παιδεία, να αναβαθμίσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα του λαού μας, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. και την προάσπισή τους.

Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης….

Σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορούσε στα εθνικά θέματα η ΝΔ ως αντιπολίτευση στηλίτευσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου στα 12 χιλιόμετρα. Σήμερα αυτό θαυμάζονται για την επιλογή τους να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας προς δυσμάς. Οποία υποκρισία! Μια εθνική επιζήμια επιλογή, όπως δήλωναν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, έγινε επιτυχής ενέργεια προς όφελος των συμφερόντων της χώρας. Μια αλαζονική κυβέρνηση μετρά αποτυχίες και αβλεψίες στα εθνικά θέματα που χειρίστηκε και σώζεται από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Καλοδεχούμενες οι κυβιστήσεις της κυβέρνησης περιμένουμε τώρα να έρθουν για κύρωση και οι συμβάσεις με τη Β. Μακεδονία.

Η διάσωση της μέσης τάξης έγινε η εξαφάνισή της, η συμφωνία των Πρεσπών από προδοτική έγινε άξια τιμής, το επιτελικό κράτος έγινε πελατειακό.

Ο κόσμος που τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές εκφράζει μια ανησυχία για το εάν η ενσωμάτωση των στελεχών του με τάσεις δημιουργεί εσωστρέφεια και τον παρακολουθεί από τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης…

Θα έλεγα σε όσους καλόπιστα ανησυχούν ότι μέσα από αντίστοιχες εσωτερικές διεργασίες, ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, εκλέξαμε την Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο του κόμματος, μέσα από τέτοιες συζητήσεις -και μάλιστα πιο έντονες μιας και είχαμε πολλές συνιστώσες- δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να κυβερνήσει και μέσα από τέτοιες συζητήσεις. Προωθητικές δραστηριότητες θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξανακερδίσει την κυβέρνηση. Η ενασχόληση των μελών με τάσεις δεν αποτελεί εσωστρεφή λειτουργία. Αντιθέτως κινητοποιεί το κόμμα, καταρτίζεται με πολλές συμβολές το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, αποφασίζονται συλλογικά η αντιπολιτευτική γραμμή και οι παρεμβάσεις του κόμματος στην κοινωνία. Ποτέ ο πλουραλισμός και η δημοκρατία δεν έβλαψε, δεν καθυστέρησε, δεν αποπροσανατόλισε. Τη δημοκρατία που επιθυμούμε για την κοινωνία την εφαρμόζουμε πρώτα στον ίδιο μας τον συλλογικό φορέα.

Η ενασχόληση των μελών με τάσεις δεν αποτελεί εσωστρεφή λειτουργία. Ποτέ ο πλουραλισμός και η δημοκρατία δεν έβλαψε, δεν καθυστέρησε, δεν αποπροσανατόλισε.

Ο εσωτερικός διάλογος είναι απαραίτητος όταν…

Κατά τη γνώμη μου, ο εσωτερικός διάλογος είναι απαραίτητος πάντα για ένα κόμμα, είναι η ανάσα του. Ο πολιτικός διάλογος εξασφαλίζει τη ζωντάνια, την επαφή με την κοινωνία, τους πλούτους απόψεων και προτάσεων. Εάν λείψει, μιλάμε για έναν αποστειρωμένο σχηματισμό, αποκομμένο από κάθε νέα ιδέα, μακριά από τα καινούρια κάθε φορά επίδικα που αντιμετωπίζει η ίδια η κοινωνία. Αν σταματήσει ένας οργανισμός να αναπνέει, να αναζωογονείται και να προσαρμόζεται, το τέλος είναι κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απονεύρωση, η επιβολή του συστήματος και τελικά η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα δεν καταφέρνει το ίδιο το κόμμα με την οργάνωση του να εξασφαλίζει το πλαίσιο του διαλόγου ώστε να είναι ειλικρινής, συντροφικός, ισότιμος και προωθητικός.

Διαθέτουμε την εμπειρία και την κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου. Πρέπει να μάθεις να συνθέτουμε, να παράγουμε πολιτική, να προτεραιοποιούμε τις παρεμβάσεις μας, να οραματιζόμαστε και να καταστρώσουμε στρατηγικά το σχέδιο για το μέλλον αυτής της χώρας. Ναι, όλα αυτά μέσα από ένα ζωντανό και διάλογο, πολιτικό διάλογο.

*Η Πέτη Πέρκα είναι αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

TOP