Πέτη Πέρκα: “Ο Πρωθυπουργός στο ΥΠΕΝ συζήτησε για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης χωρίς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης”

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Πέτης Πέρκα για  την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα, στην οποία συζητήθηκαν εκτός άλλων και  πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση  και την προσαρμογή στην κλιματικής κρίσης, επιβεβαιώνει ότι η διάσπαση των αρμοδιοτήτων για την κλιματική κρίση, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποδεικνύεται διοικητικά λάθος επιλογή, αφού δημιουργεί αλληλεπικαλύψεις, σύγχυση και δυσχεραίνει τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των ενεργειών. Αυτό είναι προφανές όταν ο Πρωθυπουργός συζητάει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χωρίς τον αρμόδιο Υπουργό κλιματικής κρίσης!!

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν και η  πράσινη μετάβαση, που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία».

Ενημερώνουμε ότι το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης στη χώρα μας, που είναι η απολιγνιτοποίηση δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο παρά μόνο καταστροφικά αποτελέσματα. Δυστυχώς με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση η κυβέρνηση της ΝΔ αντικατέστησε το λιγνίτη όχι με ΑΠΕ αλλά με φυσικό αέριο, το οποίο είναι ορυκτό καύσιμο και δεν συμβαδίζει με τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε επενδύσεις νέων έργων φυσικού αερίου στην ΕΕ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζει αυτές τις επενδύσεις αδρανή κεφάλαια. Επίσης, παρά τις φιλοπεριβαλλοντικές εξαγγελίες, η ΝΔ στην ΕΕ συντάχθηκε με τις χώρες που υποστήριξαν την ενσωμάτωση του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ταξινομία (European taxonomy) ενώ προσφάτως συμμάχησαν με τους ακροδεξιούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά στις δηλώσεις του ότι μέριμνά του «παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς (ενέργειας) και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών». Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ΕΕ για το 2022. Και αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων, που βέβαια και αυτά είναι χρήματα των πολιτών, που πληρώνουν ως καταναλωτές ρεύματος και ως φορολογούμενοι. Έτσι χρηματοδοτείται η αισχροκέρδεια. Τα δε υπερκέρδη που σώρευσαν οι ενεργειακές εταιρείες είτε υποφορολογήθηκαν (χονδρεμπορική) είτε δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ (λιανική, διυλιστήρια)!

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις φωτιές και ενώ αναγνώρισε ότι υπήρχαν οι ειδοποιήσεις των ειδικών, δεν είπε κουβέντα για τη έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Καμία συγνώμη για την καταστροφή του δασικού πλούτου. Καμία ανάληψη ευθύνης για τις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από την  πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «πάνω από τις μισές ΑΠΕ, που διαθέτουμε σήμερα, έχουν μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αυτή στην ενεργειακή αγορά». Επειδή είναι καινούργιος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδεχομένως να μην έχει ενημερωθεί ακόμα ότι απαιτείται κάποια διαδικασία προκειμένου να έχουμε ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Τον  ενημερώνουμε  ότι τα έργα ΑΠΕ που εγκρίνονται σήμερα, συγκεκριμένα από το 2018 μέχρι το 2023, έργα πάνω από 3 GW, για τα οποία «καυχιέται» η ΝΔ και τα διαφημίζει ως δικά της, είναι έργα που έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι μόλις 700 ΜW έγιναν επί ΝΔ. Αφού η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει μόνο δύο διαγωνισμούς για νέα έργα ΑΠΕ, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έμειναν παγωμένες για 2 χρόνια.

 

TOP