Πέτη Πέρκα: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σκάνδαλο για το πλαίσιο προτεραιότητας σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το νέο σκάνδαλο της κυβέρνησης που αφορά την τρίτη στη σειρά τροποποίηση του καθορισμού του πλαισίου προτεραιότητας, στην χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ κατέθεσαν 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Πέτης Πέρκα.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεων, Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγραφών (ΑΚΕ), επίκαιρων ερωτήσεων και δηλώσεων, που ποτέ δεν απαντήθηκαν επαρκώς για το ποια ήταν τα κριτήρια προτεραιοποιήσης των έργων ΑΠΕ της Υπουργικής Απόφασης του Αυγούστου 2022, φέρνουν ξανά στη Βουλή το θέμα της εκ νέου τροποποίησης των περιβόητων προτεραιοτήτων, στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τίθεται για άλλη μια φορά θέμα νέων αλλαγών.

Με νόμο της ΝΔ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την απόλυτη εξουσία, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αποφασίζει σε ποιους επενδυτές θα διανεμηθεί ο ηλεκτρικός χώρος. Μεταχειρίζεται δηλαδή ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο μοιράζει αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα. Προφανώς και η μετατροπή του ηλεκτρικού χώρου σε ρουσφέτι αντίκειται στους κανόνες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που απαιτούνται για να υπάρχει πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ο εκάστοτε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να δώσει προτεραιότητα, με το γράμμα του νόμου σε φίλους και εκλεκτούς. Πρόκειται δηλαδή, για το απόλυτο σκάνδαλο.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση μοίρασε φωτογραφικά τον ηλεκτρικό χώρο στα έργα της Ομάδας Α’, τώρα που η εξέταση των αιτημάτων της Ομάδας αυτής τέλειωσε, ξαφνικά θυμήθηκε ότι δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, και πρέπει να επαναπροτεραιοποιήσει τη σειρά των έργων. Είναι σαφές, από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, ότι πριμοδοτούνται μόνο οι εισηγμένες εταιρείες και οι καθετοποιημένοι όμιλοι και δεν στηρίζονται οι μικροί παραγωγοί, οι μικρομεσαίες εταιρείες, οι αγρότες και οι ενεργειακές κοινότητες.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Αντισυνταγματικότητα της αρχικής Υπουργικής Απόφασης (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123),  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε έξι (6) κρίσιμα ερωτήματα.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩ

TOP