Πέτη Πέρκα: «Ένα σχέδιο σύμβασης για τη προμήθεια των αεροσκαφών  Canadair DHC-515 γεμάτο ασάφειες και απόρρητους όρους» (video)

Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα στο ν/σ για «Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την Προμήθεια Καναντέρ»

Κατά την έναρξη της εισήγησής της, η Πέτη Πέρκα σημείωσε ότι για τη Νέα Αριστερά η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της αποτελούν θεμελιώδες ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας και πως η θωράκιση της πολιτείας στα νέα δεδομένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. «Μόνο μια ισχυρή πολιτεία μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, απόρροια της κλιματικής κρίσης», παρατήρησε.

Πρόσθεσε «υπό αυτό το πρίσμα, προφανώς συμφωνούμε στην αναγκαιότητα για τη προμήθεια εξελιγμένων, νέου τύπου Καναντέρ. Έχουμε σαφή θέση προς αυτό».

Άσκησε κριτική για το έλλειμα μέσων και δράσεων για τη πρόληψη και διαχείριση των δασικών και σημείωσε με έμφαση «θυμόμαστε όλοι τις ψευδείς δηλώσεις του κ. Σκέρτσου για τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και τις υπερ-φιλόδοξες δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη. Τα αποτελέσματα, γνωστά σε όλους μας. Στην ακρόαση των φορέων οι αρμόδιοι φορείς της πυροσβεστικής αποκάλυψαν τα πραγματικά δεδομένα. Από τα 10 Canadair 215, συνήθως διαθέσιμα είναι μόλις τα 4, από τα 7 Canadair 415 είναι διαθέσιμα τα 4 και από τα 19 Petzetel, συνήθως διαθέσιμα είναι τα 11. Σύνολο από τα 36 αεροσκάφη διαθέσιμα είναι τα 19».

Ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έγκρισης της σύμβασης που επέλεξε η κυβέρνηση, παρατήρησε τα εξής: «Μας καλείτε να εγκρίνουμε ένα σχέδιο σύμβασης, το οποίο έχει πολλούς απόρρητους όρους, για τους οποίους δεν έχουμε γνώση. Εύλογα προκαλούνται ερωτηματικά γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία έγκρισης σχεδίου και όχι της τελικής σύμβασης. Μας είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Υπουργός ότι έχει ξανασυμβεί αντίστοιχη περίπτωση. Η Έγκριση του σχεδίου σύμβασης για την αγορά των Rafale τον  Ιανουαρίου 2021. Αυτό όμως δεν είναι επαρκής απάντηση».

Στη συνέχεια, παρατήρησε: «Υπάρχει κάποια εγγύηση για την παράδοση των αεροσκαφών; Θα εξαρτηθεί από τις παραγγελίες των άλλων κρατών μελών; Υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης; Μας είπατε ότι ξέρουμε  delivery schedule  και πώς θα αρχίσουν οι παραδόσεις με την πάροδο της παραγωγής. Και ότι αν κάτι καθυστερήσει τότε βεβαίως υπάρχουν και οι ποινικές ρήτρες, οι οποίες που ακριβώς περιγράφονται; Εξάλλου η παράδοση των Καναντέρ προβλέπεται από το 2027, εάν βεβαίως υπάρξει ενδιαφέρον από άλλα κράτη μέλη και ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής της καναδικής  εταιρίας.

Στο σχέδιο της σύμβασης δεν αναφέρεται τίποτα για τον προϋπολογισμό. Η έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει περίπου 361 εκ. ευρώ. Θα πρέπει να μας αποσαφηνίσετε το ακριβές ποσό. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί ένα Canadair κοστίζει περίπου όσο ένα F16».

Η Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι καλούνται να εγκρίνουν το σχέδιο μιας λεόντιας σύμβασης υπέρ καναδέζικων συμφερόντων. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν το αρμόδιο όργανο, το πυροσβεστικό σώμα είχε συμμετοχή στον σχεδιασμό και στις διαπραγματεύσεις. Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να αξιοποιούνται και να υπάρχει λογοδοσία για τις δαπάνες».

Αφού αναφέρθηκε στους προβληματισμούς των μηχανικών της πυροσβεστικής, κατά την ακρόαση των φορέων, υπογράμμισε ότι η προμήθεια των αεροσκαφών πυρόσβεσης είναι αναγκαία μεν, πρέπει όμως να υπάρξει ανάλογη ενίσχυση και σε χερσαία μέσα, αλλά και σε προσωπικό, στην πυροσβεστική και στα δασαρχεία. Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός μίλησαν για προσλήψεις, η αλήθεια είναι όμως ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει. Κι αυτό, ενώ τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, συντελέστηκε μια ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, που σημαδεύτηκε από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καταστροφή κτιρίων, οικονομικών δραστηριοτήτων  κτλ. Αναφέρομαι στις πυρκαγιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στην Δαδιά, στην Ρόδο, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Μαγνησία.

Είναι πρωτόγνωρες όλες αυτές οι καταστροφές και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, η Ελλάδα το 2023 κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα της Ευρώπης, αλλά και μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Ειδικότερα καταγράφηκαν 1.726.260 καμένα στρέμματα, δηλαδή ποσοστό 41,9% της συνολικής καμένης έκταση στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, με ανυπολόγιστες ζημιές, που αποδεικνύει την αποτυχία του επιτελικού κράτους.

Η Κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική κρίση ως άλλοθι για αυτή την ανεπάρκεια που έχει επιδείξει, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί και υποτιμά τα επιστημονικά δεδομένα για τις πυρκαγιές – θυμόμαστε όλοι το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ, που είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για το μέγεθος των καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών και αντί η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των ειδικών και να συνδιαμορφώσει μαζί τους τις απαιτούμενες δημόσιες πολιτικές, αμφισβήτησε τα επίσημα δεδομένα». Επίσης, εξήγγειλε την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς ήταν μια τιμωρητική κίνηση με στόχο το εμβληματικό ερευνητικό Κέντρο με μεγάλη ιστορία, όπως είναι το Αστεροσκοπείο.

Στο σημείο αυτό, η Βουλεύτρια Φλώρινας αναφέρθηκε στους πρόχειρους, ad hoc, χωρίς συμβάσεις, ‘με το μάτι’ σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στην περίπτωση των πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

«Να υπενθυμίσω ότι σημειώθηκε ελάχιστη έως μηδενική απορρόφηση στους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα της Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας. Άρα, στασιμότητα στην πρόληψη πυρκαγιών, με «a la carte» αξιοποίηση τμημάτων από το πόρισμα του Goldammer. Οτιδήποτε έχει να κάνει με επιστήμη και τεκμηρίωση, αντί να είναι η πρώτη επιλογή, γίνεται αποσπασματικά και ‘a la carte’», είπε χαρακτηριστικά.

Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, σημειώνοντας αρχικά για το νομοσχέδιο ότι φοβάται πως πρόκειται «για ένα ακόμα show της κυβέρνησης», αφού δεν απαντήθηκαν επαρκώς τα ερωτήματα που εγείρονται, ενώ και όροι είναι ήδη προαποφασισμένοι, επομένως η ενημέρωση της Βουλής για το σχέδιο της σύμβασης αγοράς των νέων Καναντέρ, δεν εισφέρει κάτι.

«Παρόλα αυτά, θέλω να τονίσω για πολλοστή φορά ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και των Δασικών Υπηρεσιών, γιατί η βάση για την Πυροπροστασία είναι η ισχυρή Πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν στελέχη που θα είναι εκπαιδευμένα, θα έχουν εργαλεία και εξοπλισμό και κατάλληλο συντονισμό. Ολοκληρωμένη πρόληψη χωρίς γενναίες πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να υπάρξει».

TOP