Πέτη Πέρκα: «Έχει άραγε νόημα να μείνουμε σ’ αυτή την Εξεταστική Επιτροπή;» (video)

Εξεταστική Επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» – Εξέταση μάρτυρα: Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος Προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 

«Θα ήθελα να κάνω μόνο μια ερώτηση στην κυρία Καρυστιανού: Έχει νόημα για εμάς να μείνουμε σ’ αυτή την Εξεταστική Επιτροπή;», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς.

«Σήμερα νιώθω συγκλονισμένη, διότι πέρα από το γεγονός του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η όλη διαδικασία φανερώνει και μια ‘ανάπηρη’ δημοκρατία – θα τολμήσω να το πω. Βλέποντάς μας, ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατία και στο πώς λειτουργεί η Βουλή.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που έχει ήδη βγάλει το πόρισμα. Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς λίγο πολύ έχουμε βγάλει το δικό μας πόρισμα, η κάθε Κ.Ο. που συμμετέχει στην Επιτροπή με διαφορετική διάθεση. Αυτό που ζούμε όμως είναι ο αποκλεισμός εξαιρετικά σημαντικών μαρτύρων και απ’ την άλλη μεριά έχουμε εξετάσει Υπουργούς τριών δεκαετιών και ακόμα δεν έχουν έρθει οι πρόσφατοι Υπουργοί. Το αναφέραμε και σε χθεσινό δελτίο τύπου της Νέας Αριστεράς, αν συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία η συγκάλυψη είναι τόσο προφανής, είναι σα να είμαστε συνένοχοι. Γι’ αυτό ρωτάω την κυρία Καρυστιανού, έχει κάποιο όφελος η παρουσία μας εδώ;».

«Πιστεύω πως όχι», ήταν η απάντηση της Προέδρου Προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. Για να συνεχίσει, σημειώνοντας το πόσο πλήττει τη διαδικασία ο αποκλεισμός μαρτύρων-κλειδιά, όπως οι πραγματογνώμονες ή ο πρώην Πρόεδρος των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ, κ. Γενιδούνιας. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι ακόμα και χωρίς τις καταθέσεις αυτές, «οι παραβιάσεις των νόμων είναι πασιφανείς. Ποιος θα με πείσει ότι δεν φταίει ο κ. Καραμανλής ή και οι ανώτεροί του;».

Η Βουλευτής Φλώρινας υπογράμμισε την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Νέας Αριστεράς για να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, σε μια Επιτροπή όμως που «δε λειτουργεί δημοκρατικά». «Ακούω τον Πρόεδρο κάθε φορά να υποστηρίζει ότι η δημοκρατία λειτουργεί με την πλειοψηφία. Η δημοκρατία όμως δεν είναι μια λέξη, δεν είναι μία πλειοψηφία, δεν είναι ένα νούμερο. Είναι διαδικασίες, συνειδήσεις, είναι ειλικρίνεια και κουβέντες σε βάθος.

Και το κυριότερο, η δημοκρατία θέλει συναινέσεις. Θέλει να ακούς, να αποδεικνύεις και θέλει να μπορείς να πείσεις ότι πράγματι επιδιώκεις τη διερεύνηση. Εδώ όμως αυτό που είναι εμφανές είναι η συγκάλυψη. Αυτό ζούμε καθημερινά, σε μια Εξεταστική Επιτροπή, αντί της οποίας θα έπρεπε να γίνει Προανακριτική, όπως έχω πει επανειλημμένως».

Η μάρτυρας συμφώνησε απολύτως με την τοποθέτηση της κας Πέρκα. Η εξέταση ολοκληρώθηκε με τη Βουλευτή Φλώρινας να εκφράζει ξανά τα ειλικρινή της συλλυπητήρια, να συγχαίρει την κα Καρυστιανού για τη δύναμή της και να τη διαβεβαιώνει ότι στο δύσκολο δρόμο που έχουν μπροστά τους όλοι οι συγγενείς των θυμάτων, η ίδια προσωπικά και η Νέα Αριστερά, θα σταθούν δίπλα τους.

TOP