Π. Πέρκα: «Πομπώδεις εξαγγελίες, καθυστερημένες δράσεις για τις λιγνιτικές περιοχές»

Στις εξαγγελίες για τις λιγνιτικές περιοχές αναφέρεται με δήλωση της η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Πέτη Πέρκα υπογραμμίζοντας πως “οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης των περιοχών μας είναι καλοδεχούμενη. Θα περιμέναμε όμως να έχουν το πολιτικό θάρρος να παραδεχτούν ότι εφαρμόζουν μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και να απολογηθούν για την καθυστέρησή τους”.

Επισημαίνει δε ότι “το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών 2018, δηλαδή από την Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί δηλαδή υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, η οποία υλοποιείται με δύο χρόνια καθυστέρηση, αποσπασματικά και έρχεται εκ των υστέρων, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουν προστεθεί 3.500 άνεργοι στις λιγνιτικές περιοχές. (…)

Οι άνεργοι μπορούν να περιμένουν, σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Αντίστοιχες καθυστερήσεις παρατηρούνται και για τις υπόλοιπες δράσεις του πράσινου ταμείου αλλά και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με προϋπολογισμό 107 εκ. ευρώ για το 2021-222 που αναμένονταν από τις αρχές του 2021 αλλά ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί”.

Σημειώνει τέλος ότι “Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον κ. Σκρέκα και στον κ. Μουσουρούλη που λένε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, κανένα σχέδιο για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τις τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετάβαση που θα ερχόταν και αφουγκραζόμενη τις αγωνίες και προτάσεις τοπικών φορέων και οργανώσεων, δημιούργησε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη. Με τον ν. 4585/2018 (ΦΕΚ Α΄216/2018) τροποποιήθηκε ο νόμος του 2006 και για πρώτη φορά προστέθηκε, ότι ποσοστό των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και τη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας”.

TOP