Π. Πέρκα: «Η εξαγγελία της κάλυψης της αύξησης των τιμών πριν αυτές συμβούν, σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς επιταχύνει την αύξησή τους» (video)

Δευτερολογία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (944/2019)

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα, ξεκίνησε την δευτερολογία της ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για τις πολιτικές της που έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε απόγνωση, απόρροια της ακραίας ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι για άλλη μια φορά παρακολουθώντας τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου, προκύπτει ότι οι βουλευτές και οι Υπουργοί της ΝΔ είτε είναι αδιάβαστοι είτε απαντάνε σε λάθος ερωτήματα.

Η κ. Πέρκα επισήμανε ότι, όπως εισηγήθηκε και στην αρχή, η οδηγία έχει κάποιες διατάξεις που είναι θετικές και θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί δυο χρόνια πριν προφανώς με μια άλλη πολιτική. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς δημιουργήσατε ένα τοπίο ακραίας ακρίβειας και αισχροκέρδειας παντού. Πλέον οι διατάξεις της οδηγίας έχουν καταστεί ανεπίκαιρες και αστείες. Ακούστηκαν ανεδαφικά επιχειρήματα από συναδέλφους της συμπολίτευσης, για παράδειγμα ότι δεν θέλουμε τους έξυπνους μετρητές. Προφανώς τους θέλουμε και σας λέμε ότι τους καθυστερήσατε».

Η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τόνισε ιδιαίτερα τις αστοχίες και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης αναφορικά με τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο. «Είναι θράσος να μιλάτε για ηλεκτρικό χώρο, όταν προχωράτε δήθεν την πράσινη μετάβαση, δήθεν τις ΑΠΕ, δήθεν τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), ενώ δεν προχωρήσατε καθόλου σε νέα έργα αναβάθμισης των δικτύων, ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή δημοκρατία. Αντίθετα, το μόνο που κάνατε ήταν η Υπουργική απόφαση της 12ης Αυγούστου που μοιράσατε τον ηλεκτρικό χώρο μόνο σε μεγάλους επενδυτές. Πού είναι τα μικρά έργα ΑΠΕ; οι τοπικές ΕΚΟΙΝ; Και πάνω σε όλα αυτά αποκαλύφθηκε και το σκάνδαλο του ΔΕΔΔΗΕ στην Πελοπόννησο, με το στημένο διαγωνισμό».

Η Πέτη Πέρκα επέκρινε την κυβέρνηση για την έλλειψη αυτοκριτικής. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Θεωρείτε ότι δεν ευθύνεστε σε τίποτα. Για όλα φταίει ο πόλεμος και η διεθνής κρίση. Σαν να μην έχει σχέση η πολιτική αλλά πρόκειται για φυσικά φαινόμενα. Έτσι ερμηνεύσατε και την πρόσφατη οικονομική κρίση ως φυσική καταστροφή, λες και δεν ασκήθηκαν πολιτικές που είχαν την κύρια ευθύνη. Και επαναλαμβάνω, είναι άδικο να ξανά χρεοκοπήσετε τη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια. Καμία ευθύνη για τις πολιτικές επιλογές σας. Έτσι και τώρα με την ενεργειακή κρίση. Το γεγονός ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια του ρεύματος στην ΕΕ, ότι η χώρα έχει μείνει πίσω στην συμμετοχική και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση και στην ενεργειακή δημοκρατία, το ότι είναι η μόνη χώρα που ιδιωτικοποιεί ενεργειακά εργαλεία, ενώ σε όλη την Ευρώπη τα επαναδημοτικοποιούν και επανακρατικοποιούν, δεν είναι φυσική καταστροφή αλλά πολιτική επιλογή που συνάδει με το πνεύμα και την ιδεοληψία της παράταξης της ΝΔ ».

Στη συνέχεια απευθυνόμενη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε: «Δεν καταλαβαίνετε κ. Υπουργέ πως οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές καταλήγουν τελικά στις τσέπες των μεγάλων παικτών της αγοράς ενέργειας; Σας το αποσαφηνίζω για ακόμα μια φορά. Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, όταν εξαγγέλλεις εκ των προτέρων, πριν ανέβουν οι τιμές, ότι αν ανέβουν θα τις επιδοτήσεις, τότε επιταχύνεις τις αυξήσεις των τιμών. Τόσο απλά. Το δόγμα αυτό θα έπρεπε να το ξέρετε καλύτερα από εμάς. Υπάρχουν και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ κ. Υπουργέ, τα οποία ανέρχονται στα 1,2 δις ευρώ και πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Πληρώνουν λοιπόν οι πολίτες τους πανάκριβους λογαριασμούς, φόρους σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και παίρνουν πίσω ένα μικρό μέρος ως επιδότηση από το ΤΕΜ και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ενώ 18 χώρες μείωσαν τον ΕΦΚ, εσείς εξακολουθείτε να αρνείστε, και αντ’ αυτού φέρατε το καλάθι της νοικοκυράς για κάποια προϊόντα, που όπως είπε και ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι marketing. Μειώστε τώρα τον ΦΠΑ στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καταστρέφονται».

Αναφορικά με την τροπολογία για τη νέα κατηγορία Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η κ. Πέρκα δήλωσε «Εμείς σας λέμε ότι επειδή υπάρχει πλεόνασμα και έχουν προχωρήσει και οι διασυνδέσεις, οι ΥΚΩ θα έπρεπε να έχουν μειωθεί και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Όπως δεν έχετε ανακτήσει κανένα ποσό από τα υπερκέρδη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (2.2. δις Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022), της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (500 εκ. τον Σεπτέμβριο του 2022), της ΔΕΠΑ εμπορίας (330 εκ.), των ΑΠΕ (1.2. δις), των διυλιστηρίων (1.79 δις). Πότε θα ανακτήσετε αυτά τα ποσά; Το βασικό ερώτημα είναι αυτό. Πότε; Και ενώ σας λέμε ότι υπάρχουν και άλλες άδικες χρεώσεις, όπως ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ, έρχεστε και δημιουργείτε νέα κατηγορία ΥΚΩ για την «αντιστάθμιση κινδύνου» από ενεργειακές κρίσεις. Δηλαδή οι πολίτες θα προστατευτούν από μελλοντικές κρίσεις από την τσέπη τους. Με δικά τους λεφτά. Όλα τα ρίσκα και οι οποίοι κίνδυνοι μετακυλίονται στους καταναλωτές. Θα πείτε πάλι ότι φταίει ο πόλεμος».

Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της εισήγησής της τονίζοντας ότι: «Έχει το θράσος η κυβέρνηση να λέει ότι φορολόγησε τους παραγωγούς της αγοράς ενέργειας, επειδή θεσμοθέτησε ένα μηχανισμό συγκράτησης των υπερκερδών, που βέβαια όπως έχουμε αποδείξει, δεν συγκρατεί τα υπερκέρδη, αφού αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους. Από αυτόν τον μηχανισμό μαζεύτηκαν κάποια έσοδα και αυτό εννοεί η κυβέρνηση φορολόγηση. Λοιπόν, ας τελειώνουμε με τα ψέματά σας. Περιμένουμε ακόμα την φορολόγηση των 90% των υπερκερδών. Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Πείτε ευθέως τις απόψεις σας, ότι δηλαδή θεωρείτε ότι το ρίσκο πάντα πρέπει να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Να καταλάβουν αυτοί που σας ψήφισαν, ποιες είναι οι διαφορές στις πολιτικές μας επιλογές και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα και το πορτοφόλι των καταναλωτών. Με αλήθειες και όχι με ψέματα».

TOP