Π. Πέρκα: «Η επένδυση του Ελληνικού πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με την Τροποποιητική Σύμβαση και το ΠΔ έγκρισης του ΣΟΑ»

Εισήγηση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Π. Πέρκα, στην Επιτροπή Οικονομικών για την κύρωση σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικό

Η κ. Πέρκα υπενθύμισε το κενό πολιτικής δράσης από το 2001 μέχρι και το 2015 αναφορικά με την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου, τι παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τι παρέδωσε τον Ιούλιο του 2019 στη ΝΔ, έχοντας δηλαδή ολοκληρώσει ή δρομολογήσει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων, για την επένδυση, ενεργειών. Επίσης τη σωρεία τροπολογιών που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για το Ελληνικό, χωρίς καν διαβούλευση, και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού 30-70 της έκτασης και την κατάτμηση του δικαιώματος επιφανείας χωρίς τη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια εισηγήθηκε υπέρ της κύρωσης της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και Ελληνικό Α.Ε.

Ακολουθεί μέρος της εισήγησης της:

«Εμείς δεν θα σας κάνουμε την αντιπολίτευση που μας κάνατε. Έχουμε υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Συγχρόνως αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της χώρας για μια άλλη πορεία, να προχωρήσει σε μια πιο ευρωπαϊκή, πιο αναπτυξιακή προοπτική. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική του «ράβε – ξήλωνε» σύμφωνα με το μύθο του Σισύφου. Άλλωστε οι μεγάλες επενδύσεις – τα μεγάλα έργα πάντα ξεπερνούν χρονικά την θητεία μιας κυβέρνησης και ενός Υπουργού, φυσικά. Επομένως θα υπερψηφίσουμε τη σύμβαση εισφοράς εμπραγμάτων γιατί είμαστε υπέρ της επένδυσης και έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι’ αυτή, την βελτιώσαμε και την ξεμπλοκάραμε. Για αυτό ακριβώς τον λόγο θα την παρακολουθούμε βήμα – βήμα.

Έχουμε και την πολιτική βούληση και την τεχνική επάρκεια να προχωράμε, να σχεδιάζουμε, να τροποποιούμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος πολύ δύσκολα project, όπως αυτό της επένδυσης του Ελληνικού, η οποία δεν είχε προχωρήσει για πάρα πολλά χρόνια μέχρι το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι με το παράδειγμα του Ελληνικού έχει αποδομηθεί πλήρως το αφήγημα της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στις επενδύσεις. Από τα πεπραγμένα και τη στάση μας σε ότι αφορά στην επένδυση του Ελληνικού είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων. Βεβαίως και έχουμε διαφορετική πολιτική προσέγγιση από τη ΝΔ.

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς έχουμε ως πρώτο μέλημα μας να φτιάξουμε τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία (κτηματολόγιο, δασικά, αρχαιολογικά, οριοθετήσεις, κλπ), να σεβαστούμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, να τεκμηριώνουμε και να προχωράμε σύμφωνα με την επιστήμη και τις τάσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, για τη χώρα μας, παρατηρούμε ότι δεν κάνετε το ίδιο. Σε μια σειρά από πολιτικές δεν ακολουθείτε τις τάσεις (στον τομέα υποδομών μεταφορών, περιβάλλοντος και ενέργειας, πολιτιστική κληρονομιά κ.τ.λ.). Έχοντας λοιπόν την απαιτούμενη τεχνοκρατική επάρκεια, προωθούμε τις επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πραγματικής οικονομίας. Σε αντίθεση με σας, που ενίοτε είστε τόσο φιλικοί σε επενδυτές και λειτουργείτε με αδιαφανείς και χαριστικές διαδικασίες, με τρόπο που τελικά δημιουργείτε εμπόδια στις επενδύσεις.

Όπως ξέρετε παρακολουθούμε την επένδυση και θα εξακολουθήσουμε να την παρακολουθούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας τονίσω κάποιους κρίσιμους όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (ΣΑΜ).

Δεδομένου ότι με τη σύμβαση εισφοράς των εμπραγμάτων που συζητάμε σήμερα, πληρώνεται η τελευταία αναβλητική αίρεση περιμένουμε να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών. Σύμφωνα με τη ΣΑΜ, κατά την ημερομηνία πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει εγγράφως την Hellinikon GLOBAL S.A. ότι πληρώθηκαν οι αναβλητικές αιρέσεις και θα την ειδοποιήσει για την ημερομηνία μεταβίβασης των πωλούμενων μετοχών, η οποία δεν μπορεί να είναι αργότερα από 10 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της ειδοποίησης, εκτός αν συμφωνήσουν εγγράφως για άλλη ημερομηνία. Επομένως θέλουμε να ξέρουμε την ημερομηνία μεταβίβασης.

Μιλάμε για το χρονοδιάγραμμα του έργου που σε λίγο θα έχουμε και τα εγκαίνια, όταν ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν δυο χρόνια περίπου έλεγε ότι θα τελειώσει το ελληνικό σε μια βδομάδα μετά τις εκλογές. Η μια βδομάδα έγιναν δυο χρόνια. Είτε δεν γνώριζε τις διαδικασίες και τις δυσκολίες του έργου είτε έλεγε ψέματα συνειδητά, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και σας εφιστούμε την προσοχή για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος είναι ο Σύμβουλος Υλοποίησης της επένδυσης. Μέσα σε 90 ημέρες από την μεταβίβαση των μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ θα διορίσει ως σύμβουλο υλοποίησης, ένα πρόσωπο με εξειδίκευση στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Δεδομένου ότι ο ρόλος του θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος κρίνουμε ότι ο σύμβουλος υλοποίησης πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους και με την μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση.  Ο σύμβουλος υλοποίησης θα πιστοποιεί την υλοποίηση του ΣΟΑ και θα χορηγεί τυχόν συναινέσεις για παρέκκλιση από το ΣΟΑ ή το επιχειρηματικό σχέδιο.  Σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση από την τροποποιητική σύμβαση και το ΠΔ έγκρισης του ΣΟΑ.

Προφανώς περιμένουμε να δούμε και την επιτροπή που θα συσταθεί τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από το Ελληνικό δημόσιο 3έως 5 μελών, η οποία θα παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες του συμβούλου υλοποίησης.  Εκτός από αυτές τις επιτροπές, θα συστήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ παρατηρητήριο για την παρακολούθηση της υλοποίησης της επένδυσης, τήρησης των πολεοδομικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών υποχρεώσεων του επενδυτή. Για παράδειγμα περιμένουμε να δούμε πρώτα την υλοποίηση του πάρκου. Το πάρκο αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα. Περιμένουμε να δούμε 1,5 δις σε έργα υποδομών. Ελεύθερες και ανεμπόδιστες προσβάσεις. 1 χιλ αδόμητο στην παραλία. Την τήρηση των πολεοδομικών όρων κλπ. Περιμένουμε επίσης την ενίσχυση του Γραφείου Ελληνικού ώστε να γίνει όντως υπηρεσία μιας στάσης και μια μικρή πολεοδομία. Είναι σαφές ότι θα παρακολουθούμε όλες τις ενέργειες του συμβούλου υλοποίησης.

Επομένως κ. Υπουργέ σας δίνουμε την συναίνεση μας επειδή ακριβώς σεβόμαστε και τη δουλειά μας και την ανάγκη της χώρας αλλά ταυτόχρονα σας λέμε ότι είμαστε εδώ και παρακολουθούμε το έργο βήμα – βήμα, με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με την τροποποιητική σύμβαση και το ΠΔ έγκρισης του ΣΟΑ.

TOP