Π. Πέρκα: «Γίνονται αδικίες και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται» ΕΡΤ Φλώρινας (ηχητικό)

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας

Την Πέμπτη 20/01/22, η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στο περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας.

Για την εμπειρία της με τον Covid

· Ναι, τα έζησα όλα. Παράλληλα πέρασα και Covid, καθώς η περιοχή μας κάποιες μέρες είχε την πρωτιά μεταδοτικότητας στη χώρα. Ακόμα μια δυσάρεστη πρωτιά. Ευτυχώς ήμουν τριπλά εμβολιασμένη με πολύ ήπια συμπτώματα.

· Καλώ τους συμπολίτες μας για άλλη μια φορά να πάνε να εμβολιαστούν. Έχει μεγάλη διαφορά να το περνάς εμβολιασμένος.

Για τον σεισμό της 9ης Γενάρη

· Ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με τόσο κοντά το επίκεντρο και τόσο ισχυρό. Είχα μια εμπειρία από τον σεισμό της Αθήνας, όπου μετείχα ως μηχανικός σε αντίστοιχο τεχνικό κλιμάκιο.

· Έχω επαφή με το κλιμάκιο που κάνει τις αυτοψίες στην περιοχή και παρακολουθώ τι γίνεται. Γενικώς μπορώ να πω ότι αντιδράσανε καλά οι κατασκευές της Φλώρινας -χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές ζημιές.

· Εδώ είναι ο ρόλος της πολιτείας: στις φυσικές καταστροφές αναμένεις γενναία χρηματοδότηση. Πιέζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι σωστή η πρωτοβουλία για κήρυξη της περιοχής ως σεισμόπληκτης και ήταν η πρώτη πρότασή μου προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει μεγάλη διαφορά στα κονδύλια που μπορούν να δοθούν.

· Βέβαια, δεν έχουμε μία κυβέρνηση που έχει δείξει ότι είναι γενναιόδωρη στις αποζημιώσεις, αλλά εμείς είμαστε εδώ ως αξιωματική αντιπολίτευση για να πιέζουμε και να διεκδικούμε.

· Τα κλιμάκια συνεχίζουν τη δουλειά τους, είναι πολύ έμπειροι συνάδελφοι και έχει μεγάλη σημασία. Άρα περιμένουμε να γίνει και η δεύτερη φάση της αυτοψίας και να οριστούν οι αποζημιώσεις. Ζητούμε χρηματοδότηση, μέριμνα από την πολιτεία ώστε να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές και τα δημόσια κτίρια. Να λυθεί το πρόβλημα των συμπολιτών με τα μη κατοικήσιμα.

· Όσο διεκδικούμε και πιέζουμε κάτι κερδίζουμε. Υπάρχει μια κινητοποίηση και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Για τα ζητήματα υγείας και το τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη Δυτ. Μακεδονία

· Η διευκρίνηση και η απάντηση για το τι προσδοκά ο Δήμος Κοζάνης με την ανάθεση «μελέτης» δεν μας ικανοποίησε. Ούτως ή άλλως ξέρουμε πολύ καλά ποιος ήταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προ πανδημίας: να συρρικνωθεί όσο το δυνατόν γίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπέρ συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών.

· Μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία δεν είχε γίνει ούτε μια ΜΕΘ. Ήδη συζητιόταν στη Βουλή πως θα αναλάβει την υγεία ο ιδιωτικός τομέας. Με αυτή την ιδεοληψία περιμένουμε τα χειρότερα.

· Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μείνει η Φλώρινα χωρίς ένα σοβαρό νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί. Όχι να συρρικνωθεί.

· Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου -όσα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, τόσο το καλύτερο- όχι όμως αποδυναμώνοντας αντί να ενισχύεις αυτά που ήδη υπάρχουν.

· Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν θα το αφήσουμε. Δεν θα ανεχτούμε αυτή την απαξίωση της περιοχής μας. Μπορεί να είμαστε μικρός Νομός ή η Δυτ. Μακεδονία να μην είναι στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι και δεν το λέω μόνο για τους σχεδιασμούς τους για την υγεία.

· Είδατε στα Δελτία Ειδήσεων δεν αναφέρουν πουθενά τη Φλώρινα. Σεισμοί, παγωνιές, κακοκαιρίες, χιόνια, τα πάντα…και λένε για τη Λάρισα. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

Για τα ζητήματα του Αναπτυξιακού Νόμου και την απολιγνιτοποίηση

· Στον Αναπτυξιακό Νόμο προβλέπεται ειδικό καθεστώς για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Ακούω για τις κρατικές ενισχύσεις (50-60-70%) και να καμαρώνουν, όπως ο συνάδελφος της ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι Περιφέρειες της Ευρώπης, που έχουν το ΑΕΠ τους κάτω του 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παίρνουν τις ίδιες ενισχύσεις.

· Στην Ελλάδα σημαίνει ότι όλες οι Περιφέρειες έχουν αυξημένες ενισχύσεις, ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους, και οι περιοχές των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολη και όμοροι δήμοι, Κρήτη, Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα πάρουν 10% παραπάνω).

· Το 70% λοιπόν, που είναι το ανώτερο για την περιοχή μας, παίρνουν: η Φλώρινα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Κρήτη, η Μεγαλόπολη και οι όμοροι δήμοι, ενώ τα νησιά Βορείου Αιγαίου παίρνουν 80%.

· Για μία τέτοια βίαιη αλλαγή παραγωγικού προφίλ είναι αστείες αυτές οι ενισχύσεις, όπως είναι πολύ λίγοι και οι πόροι. Θέλει πολύ περισσότερους πόρους και πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τις λιγνιτικές περιοχές που είναι η Φλώρινα, Κοζάνη και η Μεγαλόπολη. Αυτές έχουν τις ζώνες απολιγνιτοποίησης, δεν έχουν προχωρήσει τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για να μάθουμε ποια εδάφη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και τους αγρότες.

· Γίνονται άδικα πράγματα και δεν είναι καλό να μην ενημερώνονται οι πολίτες και να τους πουλάνε «φούμαρα».

· Οι πόροι δεν μπορούν να πάνε χαμένοι. Κάτι πρέπει να αφήσουνε. Οι Δήμοι κάνουν ενεργειακές κοινότητες, υπάρχει κινητικότητα και μεις παρακαλάμε να μας δώσουν λίγο ηλεκτρικό χώρο. Αν η κοινωνία δεν συμμετέχει στη μετάβαση θα βγει απέναντι. Πρέπει να έχει όφελος ο τόπος από την αλλαγή του παραγωγικού προφίλ. Δεν γίνεται να αφήσουμε την περιοχή και το χρήμα σε δύο-τρεις μεγάλους επενδυτές και τελείωσε.

Για τα ζητήματα της ακρίβειας στην ενέργεια και την πολιτική επικαιρότητα

· Έτσι φαίνονται οι επιλογές τους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε ένα πλαίσιο τεράστιας ακρίβειας. Τώρα μας θα έρθουν χειρότεροι λογαριασμοί ρεύματος.

· Πείτε μου εσείς αν οι αγρότες έχουν συμφέρον με αυτές τις τιμές να καλλιεργούν…Πραγματικά θα έχουμε και θέματα επισιτισμού. Είναι απαράδεκτα αυτά που γίνονται.

· Παραλαμβάνουμε Rafal με χρήματα του ελληνικού λαού που μας λείπουν και έχουμε σποτάκι της ΝΔ. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, μια κυβέρνηση αγοράζει εξοπλισμούς με χρήματα του ελληνικού λαού και τα κάνει κομματικό σποτάκι.

· Την ίδια ώρα, οι γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να προσέξουν τα παιδιά που νοσούν λόγω Covid, επειδή τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν…θα έχουν και 50% μείωση του μισθού. Καταθέσαμε και τροπολογία γι’ αυτό και αμφιβάλλω αν θα την κάνουν δεκτή.

· Δεν ήρθε η κυβέρνηση και είπε την 5η μέρα θα πας στη δουλειά σου; Εγώ την 5η μέρα είχα θετικό τεστ και συμπτώματα. Έπρεπε να βγω έξω και να κολλήσω τον κόσμο; Κάνουμε αυτοπεριορισμό, αλλά όταν είσαι εργαζόμενος και σου λέει ο εργοδότης να πας στη δουλειά τι θα κάνεις;

· Έχει χαθεί και ο έλεγχος στην πανδημία. Έχουμε πάλι πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα. Μια σοβαρή πολιτεία φροντίζει, ενημερώνει και παίρνει μέτρα για όλους τους πολίτες, είτε αυτοί έχουν την αίσθηση της ατομικής ευθύνης, είτε όχι.

· Που είναι εκείνη η μέριμνα να πάμε να πείσουμε πόρτα-πόρτα τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας; Να εξηγήσουμε με επιστημονικά δεδομένα…

· Δόθηκαν τόσα εκατομμύρια, τα οποία ελέγχονται τώρα στη Βουλή, σε μία λίστα Πέτσα που χρηματοδοτούσε απίστευτα σάιτ. Ανύπαρκτα. Αντί να γίνει μια σοβαρή καμπάνια. Πρέπει να γίνει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια, με τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να πείσουμε τους συμπολίτες μας για να τελειώνουμε με την πανδημία.

Για τα αγροτικά ζητήματα της περιοχής

· Είχα πάει η ίδια στον κ. Λυκουρέντζο και μας είχε υποσχεθεί την καταβολή των αποζημιώσεων. Επισκέφθηκα και τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι πολύ καλά κάνουν και διεκδικούν.

· Ο πρωτογενής τομέας είναι η σωτηρία μας για την επόμενη μέρα και πρέπει να δοθεί βάρος. Στην Αθήνα δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει παγετός και τι θερμοκρασίες ζούμε.

· Πόσα χρήματα χρειάζεται ο κόσμος για να ζήσει και να καλλιεργήσει…όχι για να πάρουμε ακριβά αυτοκίνητα. Για να ζήσουμε. Στερούν κι αυτούς τους πόρους…ελπίζω με τις κινητοποιήσεις πως θα υπάρξει ένας θόρυβος.

· Υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός και πολύ καλά παραδείγματα από περιοχές του εξωτερικού που έγινε ομαλά και δίκαια η μετάβαση. Υπάρχουν και κακά παραδείγματα που πολύ φοβάμαι ότι αυτό τον δρόμο ακολουθεί η κυβέρνηση.

· Με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουμε πολλές ελπίδες. Πρέπει να φύγουν.

TOP