Κοινή δήλωση Σ.Φάμελλου-Π. Πέρκα για το νέο ρεκόρ ακρίβειας στο ρεύμα τον Οκτώβριο

Για έναν ακόμη μήνα, τον Οκτώβριο, η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα κινήθηκε σε ύψος ρεκόρ, κλείνοντας στα 232,6 Euro/ΜWh, πολύ υψηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή αυτή επιβαρύνει όλη την αγορά ενέργειας, εφόσον εμπεριέχεται στις τιμές των παρόχων ρεύματος, και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Σε αντίστοιχο ύψος ρεκόρ κινούνται και τα υπερκέρδη της προμήθειας (λιανικής) ρεύματος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η τιμή λιανικής, σταθμισμένη με το μερίδιο αγοράς των παρόχων, κινείται στα 583 Euro/ΜWh (χρέωση οικιακών τιμολογίων ΔΕΗ 595 Euro/ΜWh), δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή της χονδρεμπορικής!

Το πάρτι υπερκερδών που επιλέγει να στηρίζει η κυβέρνηση με τα λεφτά των πολιτών, συνεχίζεται, για πάνω από έναν χρόνο, και η κυβέρνηση παρακολουθεί ανέμελη. Όπως αναλύεται στο συνοδευτικό αρχείο, για τον μήνα Σεπτέμβριο υπολογίζονται υπερκέρδη στην προμήθεια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μόνο για τη χαμηλή τάση που ανέρχεται στο 55% της κατανάλωσης, ενώ η προκλητική δημιουργία «νέας γενιάς υπερκερδών» συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι από τη μεσοσταθμική τιμή προμήθειας Σεπτεμβρίου, που εκτιμάται στα 767 Euro/ΜWh, τα 150 Euro/ΜWh αντιστοιχούν στην παρακράτηση για τις επιδοτήσεις και τα 274 Euro/ΜWh (το 35%) αποτελούν υπερκέρδος της προμήθειας! Μόνο δηλαδή 343 Euro/ΜWh αντιστοιχούν σε κόστη παραγωγής, εμπορίας, εισαγωγές και τα λογικά κέρδη που αντιστοιχούν!

Η πραγματικότητα διαψεύδει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την προσπάθειά της να κρύψει το μοναδικό σκοπό της ενεργειακής της πολιτικής: να στηρίζονται και να πολλαπλασιάζονται τα υπερκέρδη στα ταμεία λίγων ενεργειακών εταιρειών σε βάρος των καταναλωτών που είναι πάντα χαμένοι με αυτή την κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση εξαγγείλει ακόμα μια φορά μετά τις αποκαλύψεις μας ότι θα φορολογήσει εκ των υστέρων τα υπερκέρδη που ανακαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τους υπενθυμίζουμε ότι ακόμη περιμένουμε τον υπολογισμό, τη φορολόγηση και την επιστροφή των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον Μάρτιο του 2022. Όπως και τη νομοθετική ρύθμιση για την ανάκτηση της νέας γενιάς των υπερκερδών της προμήθειας αλλά και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πόσο αξιόπιστες όμως είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εκ των υστέρων εκτίμηση και φορολόγηση των υπερκερδών, όταν η ατμομηχανή των άδικων υπερκερδών εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας είναι η ΔΕΗ του χρυσοπληρωμένου κ. Στάσση που διόρισε και κατευθύνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Και ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος που αδειάζουν ταμεία και τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων εδώ και 1,5 χρόνο γεμίζουν με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη τα ταμεία του καρτέλ ενέργειας;

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

TOP