Η Πέτη Πέρκα στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΙ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δελτίο τύπου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΙ

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών κ. Π. Πέρκα, ήταν καλεσμένη την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην εκπομπή Αταίριαστοι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Αρχικά, τοποθετήθηκε για την συζήτηση και τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του, όπως άλλωστε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να αναφέρουμε ονόματα.

Να κάνω και μια αναφορά στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση…είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος να είναι υπεράνω όλων, να είναι κοινής αποδοχής και σοβαρός έχοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, στην τελευταία αναθεώρηση πέρασε και μία διάταξη σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρχει συναίνεση, να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 75 ψήφους …δηλαδή με όσους χρειάζονται για την τοποθέτηση διοικητή ενός οργανισμού, αυτό δεν είναι καλό σημάδι», δήλωσε σκωπτικά.

Σημείωσε δε, πως είναι καλό να μην σχετίζονται οι βουλευτικές εκλογές από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του πολιτικού συστήματος. «Το Σύνταγμα έχει ορίζοντα πολλών χρόνων. Το να καθορίζει και να επιδιώκει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναίνεσης είναι κάτι ευκταίο…Όταν λοιπόν κάποιο κόμμα, που έχει την πλειοψηφία -είτε είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε κόμμα, γνωρίζει ότι στο τέλος της ημέρας μπορεί να βγάλει τον δικό του Πρόεδρο, θα βγάλει τον δικό του Πρόεδρο…Δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία. Όσες φορές καταφέραμε να συνεννοηθούμε σε θέματα ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε για τη συνεννόηση και συνεργασία, που υπήρξε σχετικά με την ψήφο του απόδημου ελληνισμού. «Κρατήσαμε επιφύλαξη στην Επιτροπή αλλά όπως συνεχίζεται η κουβέντα υποθέτουμε ότι θα ικανοποιηθούν και κάποιες τελευταίες ενστάσεις μας…», σημείωσε για το εν λόγω θέμα. Παρατήρησε ότι έγινε ένας παραγωγικός διάλογος, όπου όλα τα κόμματα ξεκίνησαν από διαφορετικές θέσεις με προτάσεις και εν τέλει δημιουργήθηκαν δικλείδες ασφαλείας, έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις και φαίνεται να οδηγούμαστε σε συναίνεση.

Έπειτα, ερωτήθηκε για την αστυνομική βία και αν αυτό τορπιλίζει την όποια συνεννόηση στα ελληνοτουρκικά. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση, πρέπει σε όλα τα επίπεδα να υπάρχει συνεννόηση…αν κάποιος κάνει μια περιήγηση στα social media θα δει σκηνές, που δεν συνάδουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ λοιπόν, λέμε ούτε λίγο ούτε πολύ στην κυβέρνηση ότι είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει τέτοιον αυταρχισμό και να κυβερνά με αυτό το δόγμα…ο Ελληνικός λαός πρέπει να είναι συσπειρωμένος απέναντι σε άλλους κινδύνους, δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την ανομία, για την οποία όλοι ζητούν την καταπολέμησή της, αλλά διαφαίνεται πως η αστυνομική βία και η ακραία καταστολή δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το οξύνει. «Αυτή η καταστολή απευθυνόταν σε διαδηλωτές – καθημερινούς πολίτες, φοιτητές που διαμαρτύρονταν…Τα ΜΑΤ χτυπούν αδιακρίτως όταν παίρνουν την εντολή τσακίστε τους.

Έχουμε βρεθεί σε πορείες -πάλι με δική σας κυβέρνηση- και βλέπαμε πως ερχόταν τα χημικά και τα γκλοπ πάνω μας, που εντάξει είμαστε μακριά από αυτό και δεν υπήρχαν στο μπλοκ μας φαινόμενα βίας, αλλά και σε φοιτητές και σε πολίτες…τα έχουμε ζήσει αυτά». Επίσης, αρνήθηκε ότι όλος αυτός ο κόσμος που διαμαρτύρεται και συμμετέχει σε πορείες είναι «μπαχαλάκηδες».

Στο τελευταίο μέρος της παρουσίας της, σχολίασε την διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και τις τελευταίες εξελίξεις με εγγραφές και συμμετοχή δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών στο κόμμα. Ερωτήθηκε αν υπάρχει ζήτημα ανάμεσα σε «κομματικούς» και «πασοκογενείς», όπου απάντησε ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα και δεν είναι κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να σχολιαστεί. «Εγώ είμαι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος και θεωρώ πως είναι απαραίτητο να πάρει αυτή τη ζωή το κόμμα και να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία, με πολίτες που είναι αριστεροί και γενικότερα δημοκρατικοί». Σε παρέμβαση των δημοσιογράφων ότι αυτοί οι πολίτες είναι οι «Πασόκοι», απάντησε: « Εμένα με ενδιαφέρει πιο πολύ η διεύρυνση του κόμματος στη βάση. Για παράδειγμα,. η οργάνωση μου στη Φλώρινα, κάναμε εκλογές στη Φλώρινα με έναν υπέροχο κόσμο ο οποίος δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ…εγώ θέλω αυτός ο κόσμος να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ…να δώσει μια νέα πνοή και θέλω κυρίως νεολαίους…»

TOP