Η Π. Πέρκα στο Mega για την ακρίβεια: «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα, τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης:

Να ρωτήσουμε και την γνώμη της κοινωνίας για τον αν προστατεύεται από την κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την φοβερή ακρίβεια. Ακρίβεια η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση της τιμής της ενέργειας και λόγω αυτής μετακυλίεται η αύξηση σε όλα τα προϊόντα.

Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τη δική της πολιτική, εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση ακρίβειας. Έχει καταφέρει να μας έχει κάνει πρωταθλητές στην ακρίβεια, όπως και στην πανδημία, την οικονομία…
Οποιαδήποτε παγκόσμια κρίση υπάρχει, στην χώρα μας την πληρώνουμε πολύ ακριβά.
Τον Σεπτέμβρη του 2019 έγιναν οι πρώτες αυξήσεις στο ρεύμα. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε η μείωση του ΦΠΑ που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η αύξηση του 20% να μη φανεί στους καταναλωτές.

Σήμερα έχει συνδεθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής με την χονδρική τιμή ενέργειας, έτσι ώστε οι προμηθευτές -μέσα και η ΔΕΗ- να μην χάνουν και να πληρώνουν παραπάνω οι καταναλωτές.

Αν αυτό είχε γίνει από τον Αύγουστο του 2019, το 2020 θα είχαμε πολύ χαμηλότερες τιμές ρεύματος έως και 25%, γιατί είχαμε κατάρρευση των τιμών ορυκτών καυσίμων. Έγινε όμως τον Αύγουστο του 2021.

Πέρα από την παγκόσμια συγκυρία, υπάρχει χειραγώγηση και λειτουργεία καρτέλ στην αγορά ενέργειας και η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει καθόλου.

Εξακολουθεί μόνο να επιδοτεί, ανεπαρκώς και εκ των υστέρων ξεκίνησε με 9€, 36€, μετά 49€, έπειτα 42€, μετά ξανά 39€, χωρίς όμως να παίρνει κανένα μέτρο εποπτείας και ελέγχου ούτε η ΡΑΕ ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ήδη στον προϋπολογισμό φάνηκε ότι θεωρούσαν την ακρίβεια παροδικό φαινόμενο. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το μέλλον…

Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει σταματήσει και όταν σταθεροποιηθεί θα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Λαϊκισμός είναι να λες ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να παρέμβει για την μείωση της τιμής της ενέργειας. Ας κοιτάξουν λίγο τα παραδείγματα έξω. Ο κ. Μακρόν τι κάνει;

Σχετικά με τη διαγραφή Κύρτσου: «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι». Ότι η Ευρώπη διερευνά και μέσω της πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την υπόθεση της δίωξης δημοσιογράφων -άρα της ελευθερίας του τύπου- και της κας Τουλουπάκη στην Ελλάδα είναι γεγονός.

Ο κ. Κύρτσος θα έλεγα ότι προειδοποιεί το κόμμα του και την κυβέρνησή του λέγοντας «προσέξτε τι κάνετε…». Πραγματικά αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δεν συμβαίνει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Θα έλεγα ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των νοικοκυριών για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης. Ήταν προτεραιότητα η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών στα ακίνητα έως 800.000€; Ήταν προτεραιότητα η μείωση του επιπλέον ΕΝΦΙΑ στην μεγάλη ακίνητη περιουσία; Έκαναν απευθείας αναθέσεις 5 δις σε 18 μήνες! Στις απευθείας αναθέσεις κ. Νικολάου εσείς πρωταγωνιστήσατε.
Είναι ξεκάθαρα θέμα προτεραιοτήτων και πολιτικής απόφασης εάν επιλέγεις να στηρίξεις την κοινωνία ώστε να κρατηθεί όρθια, τους αγρότες για να μην έχεις επισιτιστική κρίση, κ.α. ή τα φιλικά μεγάλα συμφέροντα.

TOP