Η Π. Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Δεν έχουμε πόλεμο, ούτε εισβολή, απαιτείται ψυχραιμία»

Π. Πέρκα: «Δεν έχουμε πόλεμο, ούτε εισβολή, απαιτείται ψυχραιμία» (ηχητικό)

Μιλώντας στην ΕΡΤ Φλώρινας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, η Π. Πέρκα δήλωσε ότι πρόκειται για μία τραγική κατάσταση και κρίση για την οποία θα συνιστούσε ψυχραιμία.
Όπως επισήμανε η βουλευτής Φλώρινας:«Πρώτον, είναι σαφές ότι αυτές οι απειλές του Ερντογάν γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Χρησιμοποιεί άμαχο πληθυσμό, πονεμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους, σαν όπλα. Δεύτερον, δεν έχουμε πόλεμο, δεν έχουμε εισβολή, γιατί αν είχαμε πόλεμο θα πρέπει να ξέρουμε με ποιον και να γίνονται οι σχετικές διαβουλεύσεις. Με την Τουρκία; Γι’ αυτό συνιστώ ψυχραιμία».

Δήλωσε ότι φαίνεται ξεκάθαρα πως έχουμε έναν εκβιασμό εκ μέρους της Τουρκίας, ο οποίος έχει να κάνει με την δική της αποτυχία στη Συρία ώστε να πιέσει την Ευρώπη. «Μην κάνουμε το λάθος και πούμε ότι είναι ένα θέμα ελληνοτουρκικό. Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση είναι να ζητήσει από την Ε.Ε. να μοιραστεί το βάρος, να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία όπως είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μπορεί να ασκήσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία. Αυτές είναι οι πρώτες ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση…», σημείωσε ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό.

Για την χθεσινή επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, δήλωσε ότι δεν αποτελεί καλή εξέλιξη. «Είναι σαν να χτύπησαν την πλάτη του πρωθυπουργού λέγοντάς του πάρε 700 εκ. και διαχειρίσου το πρόβλημα. Δεν γίνεται έτσι. Ζητάμε επιμόνως ως ΣΥΡΙΖΑ να γίνει διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Είναι ένα πολύ κρίσιμο γεωστρατηγικό θέμα για το οποίο πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία, πρέπει να βρεθεί εθνική γραμμή και βεβαίως, διάσκεψη κορυφής στην Ευρώπη, όπου η χώρα θα πρέπει να προβάλλει τις απαιτήσεις της». Επίσης, σημείωσε πως δεν ακούστηκε τίποτα για κυρώσεις, καθώς και καμία δήλωση από τους επικεφαλής της Ευρώπης ενάντια στον Ερντογάν και την Τουρκία. «Το μόνο που πήραμε ήταν 700 εκ. ευρώ για να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που εννοείται δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούμε μόνοι μας και με τόσα λίγα χρήματα…».

Η κ. Πέρκα πρόσθεσε: «το δεύτερο θέμα που θέλω να αναφερθώ, βλέποντας τους συμπολίτες μας στα socialmedia, θα ήθελα να προσθέσω ότι η χώρα μας ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οποιαδήποτε φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας αλλά και πατριδοκαπηλίας δεν είναι καλό να τα αναπαράγουμε. Δεν είναι εχθρός μας οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες είναι τα πιόνια. Οι στρατηγοί είναι άλλοι και διεξάγουν πόλεμο στις χώρες τους».

Παρατήρησε πως η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα που υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο, δίχως ποτέ να αποτελεί αναθεωρητική δύναμη και αυτό μάλιστα είναι το προνόμιο της απέναντι στην Τουρκία. Άρα δεν έχουμε πόλεμο. Νικήσαμε στον Έβρο τι; τους αμάχους; Η Αστυνομία, οι συνοριοφύλακες και ο στρατός κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, διότι τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Από κει και πέρα η πολιτική και η διπλωματία πρέπει να παίξει το ρόλο της στην Ευρώπη. Ακόμη τόνισε: «δεν τελειώνει το ζήτημα στον Έβρο, ο Έβρος είναι το εύκολο, αφού έχει χερσαία σύνορα, το πρόβλημα είναι τα νησιά και υπάρχουν και άλλα νησιά όπως και η Κρήτη… Αν αυτό κλιμακωθεί πριν η χώρα απαιτήσει από τους εταίρους τα απαραίτητα, θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα και αυτό πραγματικά με ανησυχεί…».

Σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και τις εξαγγελίες δημιουργίας κλειστών κέντρων δήλωσε: « Αυτό το θέμα το έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πρώτον, πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και το δηλώνω για όλες τις χώρες του Δυτικού κόσμου που συμμετέχουν στους πολέμους και για την δική μας κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καμία δουλειά να στείλει πυραύλους στην Σαουδική Αραβία και να μπει η χώρα μας σε αυτό το παιχνίδι πολέμων στη Μέση Ανατολή. Δεύτερον, πρέπει να γίνει δίκαιη μοιρασιά του προβλήματος στις χώρες της Ευρώπης. Είπαν ότι θα πάρουν 5000 ανήλικα προσφυγόπουλα και στην Γερμανική Βουλή αυτό καταψηφίστηκε. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη ούτε είναι Ευρωπαϊκό Κεκτημένο…»

Για την αποσυμφόρηση των νησιών, η κ. Πέρκα δήλωσε «εμείς ζητάμε από την Ευρώπη να μοιραστεί το πρόβλημα και στο εσωτερικό μας ‘καίμε’ δυο νησιά; Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Πήγαν τα ΜΑΤ στα νησιά. Ήταν τραγικές οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες με την επέμβαση των ΜΑΤ. Η Αστυνομία χάνει το κύρος της, όταν τους επιτέθηκαν πολίτες στο ξενοδοχείο, απαράδεκτες εικόνες και όλες οι σκηνές που ακολούθησαν. Άρα η αποσυμφόρηση στα νησιά είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να μοιραστεί το βάρος αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα. Εμείς εξαρχής είχαμε πει πως σε αυτό είμαστε σύμφωνοι και θα βοηθήσουμε αν δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα – φυλακές που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο, που είναι εστίες έντασης και τα οποία δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυλακίζονται άνθρωποι χωρίς να έχουν κάνει κανένα έγκλημα».

Για την περιοχή της Φλώρινας, η κ. Πέρκα δήλωσε «η Φλώρινα επηρεάζεται, όπως και όλη η Ελλάδα. Για σχεδιασμό κλειστού ή ημι-κλειστού κέντρου στην περιοχή, δεν έχουμε ακούσει κάτι. Η Φλώρινα ήδη φιλοξενεί πρόσφυγες σε ξενοδοχειακή μονάδα και φαίνεται πως δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα».

TOP