H Π. Πέρκα στον FlashTV: «Ο κ. Μητσοτάκης θα βρει μπροστά του όλη τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Π. Πέρκα, τοποθετήθηκε για την επίσκεψή της στην Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας:

· Ήταν η πιο ενδιαφέρουσα και παραγωγική επίσκεψη. Μιλάμε για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, για ανάπτυξη και έχουμε τις ΒΙ.ΠΕ να μαραζώνουν. Είναι τραγικό.

· Η ΒΙ.ΠΕ. της Φλώρινας έχει 10 επιχειρήσεις, οι οποίες είναι λίγες βέβαια όμως υπάρχουν ΒΙΠΕ σς άλλες περιφέρειες που έχουν 2-3 ή 0.

· Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε τίποτα καινούργιο, αλλά υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που πραγματικά έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.

· Δυστυχώς όμως η ΒΙΠΕ δεν έχει την υποδομή ώστε να αποτελεί κίνητρο για να εγκατασταθεί μια νέα επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις εκεί φροντίζουν από μόνες τους να έχουν νερό, βιολογικό καθαρισμό, φύλαξη.

· Αν θέλουμε να σοβαρευτούμε και ομνύουμε στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα αυτά είναι βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αγοράζει κάποιος ένα οικόπεδο στη ΒΙ.ΠΕ προκειμένου να κάνει ευκολότερα τη δουλειά του, βρίσκοντας υποδομές, ευκολότερες αδειοδοτήσεις και τελικά δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά και απλά έχει αγοράσει ένα ακριβό οικόπεδο χωρίς αντίστοιχες παροχές από την ΕΤΒΑ που είναι ο κύριος της έκτασης.

Σχετικά με την επίσκεψη της στην λαϊκή αγορά Αμυνταίου και την οικονομική κατάσταση της περιοχής αλλά και της χώρας, δήλωσε:

· Οι πολίτες είναι παγωμένοι. Σκεφτείτε ότι είμαστε ένας λαός που πέρασε μια οικονομική κρίση, περνάει δεύτερη κρίση με την πανδημία και τώρα περνάμε αυτή την κρίση πληθωρισμού.

· Παρόλο λοιπόν που είναι ένα διεθνές-πανευρωπαϊκό φαινόμενο, η χώρα μας είναι για άλλη μια φορά πρωταγωνίστρια. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι η πιο ακριβή τιμή ρεύματος. Γιατί; Γιατί έχουμε καρτέλ και χειραγώγηση τιμών και τη ΔΕΗ να παίζει παιχνίδια με τις τιμές αφού την οδήγησαν να απωλέσει τον κοινωνικό της ρόλο.

· Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια που είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο κόσμος είναι παγωμένος και θυμωμένος. Νομίζω πως το επόμενο βήμα είναι να οργανωθεί κιόλας και να έχουμε αντιδράσεις.

· Δεν γίνεται πάντα να πληρώνουν οι πολίτες τα λάθη, τις ολιγωρίες και κυρίως τα χρηματιστηριακά παιχνίδια χειραγώγησης διαφόρων παραγόντων με την ανοχή ή/και συμμετοχή της ίδιας της κυβέρνησης.

· Ένας πολύ βασικός και κρίσιμος δείκτης για την ευημερία ενός τόπου είναι η ανεργία. Έχουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Έχουμε και νέους ανέργους λόγω απολιγνιτοποίησης, αφού πέρασαν δύο χρόνια από την εξαγγελία και δεν έχουν γίνει τα απλά πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μη χαθούν οι θέσεις που υπάρχουν ήδη. Αυτά τα αναδεικνύουμε στη Βουλή συνεχώς με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά όμως.

· Έλεγα όπως θυμάστε στην αρχή της απολιγνιτοποίησης ότι για να αλλάξει το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής χρειάζονται χρόνια, πολύ σοβαρό σχέδιο και πόροι. Περνάνε τα χρόνια όμως και το μόνο που έχουμε είναι καλογραμμένα και μη, κείμενα.

· Δεν έχει γίνει τίποτα. Που είναι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα έπρεπε να γίνουν με μεγάλη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, που θα αποδώσουν εδάφη στον πρωτογενή τομέα, να πάνε νέοι αγρότες και να επιδοτηθούν ώστε να έχουν δουλειά;

· Πού είναι οι αποκαταστάσεις για αυτούς που χάσανε τη δουλειά τους; Βλέπω ανθρώπους που δραστηριοποιούνται με τα φορτηγά και τα μηχανήματα. Σταματήσαν τα ορυχεία, έχουν χρεωθεί για αγορά μηχανημάτων και πλέον δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

· Το έχω πει πολλές φορές: Αποκαταστάσεις χθες! Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και μοίρασμα της γης. Η ΔΕΗ και η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσουν μαζί με τους τοπικούς φορείς. Είναι πολύ βασικά πράγματα.

· Από την άλλη έχουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για το οποίο σήμερα καταθέτω ερώτηση για την κατανομή των πόρων, με αδιευκρίνιστα στοιχεία και κριτήρια, Πώς; Πού; Πότε θα διανεμηθούν αυτοί οι πόροι;

· Δεν γίνεται έτσι και ο κ. Μητσοτάκης θα βρει μπροστά του όλο τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης…αλλά θα έλεγα και συνολικότερα γιατί και τα μέτρα που εξήγγειλε για την ακρίβεια ήταν μέτρα που υπάρχουν ήδη στο μεσοπρόθεσμο, είτε επεκτάσεις -εκτός από τον φόρο κληρονομιάς- που αφορά κατηγορία πολιτών που κατέχουν και όχι την μεγάλη πλειοψηφία.

Σχετικά με τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων στις διανομές και το κίνημα #cancel_efood, παρατήρησε:

· Αυτό είναι η ελπίδα. Είναι ωραία αυτά που κάνουμε στη Βουλή, αυτά που λέμε και απαιτούμε, αλλά αν δεν βγούμε στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας δεν θα γίνει τίποτα.

· Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως δούλοι. Όταν ήρθε το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε αυτές τις εταιρίες-πλατφόρμες να έχουν εργαζόμενους με τέτοιες συνθήκες σαν αυτοαπασχολούμενους, το είχαμε καταγγείλει και αναδείξει αλλά δεν είχε φανεί ακόμα το μέγεθος. Τώρα καταλάβανε όλοι ότι πάμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

· Είναι μια ελπίδα που αυτά τα νέα παιδιά, ένα κόκκινο ποτάμι, πλημμύρισε χθες τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είμαστε μαζί τους, τους στηρίζουμε. Έχουν δίκιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

TOP