H Π. Πέρκα στον Flash Δυτικής Μακεδονίας: «Οι καθετοποιημένοι παραγωγοί σωρεύουν εκατομμύρια στα ταμεία τους, ενώ οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα» (video)

Η κα Πέρκα, μετά από τις ευχές για ‘καλή χρονιά’, ευχήθηκε ειδικότερα το 2023 να είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά, γιατί «πραγματικά έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση στη χώρα, η οποία ακολουθεί αυτή την πολιτική, που τάχα δίνει επιδόματα – φυσικά από τα λεφτά των καταναλωτών – δυστυχώς ότι είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια, πρώτοι στο ενεργειακό κόστος, ενώ θα είμαστε τελευταίοι ή προτελευταίοι στο κεφάλι της ΑΕΠ – όπως τώρα, μόνο η Βουλγαρία είναι χειρότερα από μας- σε μισθούς, συντάξεις κτλ».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου για το ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, σημείωσε δηκτικά: «Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και δεν το λέμε μόνο εμείς ως αντιπολίτευση, πλέον το λέει και όλη η αγορά. Κυρίως όμως, το λένε οι μετρήσεις της Eurostat και του ACER, του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας. Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω μετρήσεις, η Ελλάδα ήταν πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά όλο το 2022 – με μερικές αιχμές.

Αυτό που συνέβη όμως ειδικότερα κατά την περίοδο των εορτών, είναι σκανδαλώδες. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στη χώρα μας η χονδρεμπορική είχε 283 ευρώ, στη Γερμανία -1 ευρώ, σε Ισπανία – Πορτογαλία είχε 3-4 ευρώ και στη Βουλγαρία που ήταν μια διασυνδεδεμένη αγορά με την Ελλάδα, 34 ευρώ. Καλούμε λοιπόν τη ΡΑΕ να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και τη δουλειά της ως Ανεξάρτητη Αρχή, κυρίως όμως καλούμε την κυβέρνηση να συμμαζευτεί, πλέον πρέπει να επέμβει ο Οικονομικός Εισαγγελέας».

Στη συνέχεια, η κα Πέρκα ανέφερε ότι ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε υπολογίσει ότι τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022 ανέρχονται σε 2.2 δις. ευρώ. Η ΡΑΕ για ένα 9μηνο είχε υπολογίσει 927 εκ. και ξαφνικά η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει μόνο σε 415 εκ., από την οποία, με φορολόγηση 90%, θα επιστραφούν 373 εκ. ευρώ ως φόρος.

«Έπειτα από αυτό το σκάνδαλο, ζητήσαμε να μας δοθεί το πόρισμα της ΡΑΕ για να μπορέσουμε να δούμε τι έχει γίνει. Και στην εκπνοή του 2022, 29 Δεκέμβρη, λάβαμε την αρνητική απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο οποίος επικαλέστηκε το ‘εμπορικό απόρρητο’. Δηλαδή μετά το ‘απόρρητο’ στις υποκλοπές, τώρα στην ενέργεια έχουμε το ‘εμπορικό απόρρητο’. Να επισημάνω όμως ότι τον προηγούμενο Μάιο, όταν η ΡΑΕ είχε έρθει στη Βουλή και έδωσε κάποια στοιχεία, δεν είχε επικαλεστεί κανένα απόρρητο. Αυτά που γίνονται στη χώρα μας είναι πραγματικά πρωτοφανή και σκανδαλώδη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη από το ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, η κ.Πέρκα τόνισε ότι θέματα όπως οι υποκλοπές ή η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, οπωσδήποτε και θα διερευνηθούν. «Αυτά δεν πρέπει να μένουν στο σκοτάδι, για έναν κυρίως λόγο: Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην πολιτική, γιατί είναι και το μόνο μέσο για να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Όλα αυτά τα φαινόμενα, είτε διαφθοράς, είτε απευθείας των αναθέσεων, είτε η ενεργειακή ακρίβεια, θέλουν διερεύνηση και βεβαίως αν κάποιοι ‘έχουν βάλει το χέρι στο μέλι’, θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Δεν γίνεται να ζούμε μια χώρα του προηγούμενου αιώνα, χωρίς κανόνες, χωρίς ποινές, χωρίς αρχές και να ζητάμε μετά από τους πολίτες να είναι ενεργοί, να ακούνε, να διαβάζουν, να συμμετέχουν στα κοινά για να μπορέσουμε να ανορθώσουμε τη χώρα – γιατί μόνο ο λαός μπορεί να την ανορθώσει. Πάμε απ’ τη μία κρίση στην άλλη, βεβαίως κάποιες από αυτές είναι παγκόσμιες, διεθνείς ή έχουν άλλα αίτια, αλλά δεν γίνεται πάντα αυτή η χώρα να είναι πρωταθλήτρια, να πληρώνει πιο ακριβή απ’ όλους.

Κάτι πάει στραβά σε ό,τι αφορά στο θέμα της πολιτικής. Εκτός από το διάλειμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η μόνη κυβέρνηση που πήρε μια χώρα καταχρεωμένη, αλλά κατάφερε να τη βγάλει από τα μνημόνια, άφησε 37 δις. μαξιλάρι έναντι κινδύνων, έκανε κι έναν Οδικό Χάρτη για το χρέος, γι’ αυτό μπορούμε σήμερα να δανειζόμαστε πιο φτηνά. Και φυσικά δεν αυξήθηκε το ρεύμα ούτε ένα ευρώ, αντίθετα είχε 12% μεσοσταθμική μείωση, με τις διάφορες εκπτώσεις συνέπειας και αντιμετώπισε την ανθρωπιστική κρίση. Σε σχέση με το τελευταίο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, αποδεικνύεται ότι το χρονικό διάστημα 2015-2019 είχαμε μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας, η οποία τώρα είναι πάλι σε εξέλιξη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σε σχέση με τις αιτίες της ΝΔ ότι ακριβώς επειδή κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρεωθεί περισσότερο η ΔΕΗ, η Βουλευτής Φλώρινας ήταν κατηγορηματική ότι αυτό όχι μόνο δεν ισχύει. , αλλά αντίθετα, αποτέλεσε και πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τη ΝΔ. Υπενθύμισε ότι επί περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ επιτέλεσε τον αναπτυξιακό, αλλά και τον κοινωνικό της ρόλο, αφού πριν το 2015 ήταν πολλές οι περιπτώσεις θανάτων από μαγκάλια, αρρώστων που τους έκοβαν το ρεύμα και πέθαιναν κτλ, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε να συμβεί επί των ημερών του. Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλήρωσε 1 δις. ευρώ από τα δάνεια της ΔΕΗ.

Αντίθετα σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, αντίστοιχα και οι ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ κτλ, υπάρχει δηλαδή καταστροφή και της παραγωγικής βάσης της χώρας, κάτι που καταγγέλλεται και από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία μιλάει. για εξωφρενικές αποφάσεις, για μεγάλη επιβάρυνση και για σκάνδαλα. «Η πολιτική για να ανορθώσεις μια χώρα δεν είναι μεγάλη και δεν σχετίζεται με το να έχεις μια οικονομία που ευημερεί στους αριθμούς και παράλληλα μια κοινωνία που συνεχώς φτωχοποιείται, ενώ πλουτίζουν λίγοι και μετρημένοι στα δάχτυλα.

Η ΝΔ αυξήθηκε επί της κυβέρνησης της ΔΕΗ. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, η μετοχή της έχασε το 30%. Συγχρόνως η ΔΕΗ είναι ηγέτης στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας. Κατά την εορταστική περίοδο που μειώθηκε η ζήτηση, επειδή είχαν κλείσει τα εργοστάσια, ενώ συγχρόνως είχαμε καλοκαιρία, οπότε δούλεψαν τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, η ΔΕΗ προχώρησε σε ‘τεχνητή’ μείωση της προσφοράς. Μείωσε δηλαδή τη συμμετοχή του λιγνίτη, αλλά και των εργοστασίων φυσικού αερίου.

Η όλη ιστορία έχει ξεφύγει από κάθε όριο: 16 μέρες κάποιοι κρατούν στα ταμεία τους, τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Και φυσικά, η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν οδηγεί πουθενά. Αν δεν παρέμβεις στην πηγή, ώστε να σταματήσεις την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη, δεν δίνεις λύση στο πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επιδοτήσεις προέρχονται και πάλι από λεφτά των καταναλωτών, οι οποίοι είτε φορολογούμενοι – με την τεράστια αύξηση του ΦΠΑ – είτε ως – με τους λογαριασμούς τους – πληρώνουν. Αποτέλεσμα, αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, οπότε μέρος τους επιστρέφει στους πολίτες ως επιδότηση».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ΔΕΗ πουλάει το πιο ακριβό ρεύμα, η κ.Πέρκα υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ ηγείται της κερδοσκοπίας, είχε τις ακριβότερες τιμές για όλο το 2022. Κι αυτό, ενώ με τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην αγορά, θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές. Το πλέον όμως λειτουργεί ως μια ανώνυμη αναπτυσσόμενη εταιρεία, δεν παρουσιάζει κανένα αξιακό στοιχείο, πόσω μάλλον κοινωνικό. Προσπαθεί να βγάλει κάποια κέρδη παραπάνω, προκειμένου να πληρώσει τους υπέρογκους μισθούς και τα bonus των golden boys, τα οποία δεν υπάρχουν ούτε κατά φαντασίαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

” Όλα όμως γίνονται κυρίως για να δικαιολογηθεί η ιδιωτική της πολιτική,γιατί ειδικά μετά την πανδημία, γνωρίζουμε όλοι τον κρίσιμο ρόλο του δημόσιου φορέα. Φανταστείτε να είχαμε τον κορωνοϊό χωρίς δημόσια υγεία, χωρίς δημόσια νοσοκομεία – είδαμε πόσο συμμετείχαν οι ιδιώτες σ’ αυτό. Περνάμε λοιπόν μια ενεργειακή κρίση, με μια ΔΕΗ αρκετά ιδιωτικοποιημένη. Και δε λέω εντελώς ιδιωτικοποιημένη, γιατί δε θέλω να απαλλάξω την κυβέρνηση από την ευθύνη της. Διότι ακόμα υπάρχει ισχυρή παρουσία του δημοσίου, η κυβέρνηση θα μπορούσε, πέρα ​​από τους ελέγχους στην αγορά, από την εποπτεία κτλ να επιβάλει και στη ΔΕΗ μια άλλη πολιτική”.

TOP