H Π. Πέρκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4: «Η ΔΕΗ κερδοσκοπεί μαζί με τους καθετοποιημένους προμηθευτές» (audio)

Για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα προβλέψεις. Οι διαπραγματεύσεις όμως πρέπει να προχωρούν, οι δίαυλοι να είναι ανοιχτοί και όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε το καλύτερο. Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης, η χώρα μας έχει μια τέτοια διαδρομή και τέτοια εθνικά συμφέροντα.

Για την ενεργειακή κρίση

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο, εμείς ήδη από την Άνοιξη κάνουμε παρεμβάσεις και προειδοποιούμε γι’ αυτό. Βεβαίως με τον πόλεμο το πρόβλημα οξύνεται, γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα στο φυσικό αέριο, έχει αυξήσει δηλαδή τη συμμετοχή του στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 20%, τη στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το μειώνουν.

Σε ότι αφορά στην απολιγνιτοποίηση, να πούμε κατ’ αρχήν ότι συμφωνούμε με την πράσινη μετάβαση, αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου. Θέλουμε όμως προϋποθέσεις, πρέπει να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αρχικά των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και γενικότερα της χώρας, των πολιτών. Τίποτε από αυτά δεν γίνεται και από την πρώτη στιγμή έχουμε καταγγείλει ότι με πρόσχημα την πράσινη μετάβαση, η κυβέρνηση πάει να εξαρτήσει τη χώρα από το φυσικό αέριο, τη δεσμεύει. Αρκεί να πούμε ότι έχουν γίνει 4 μονάδες φυσικού αερίου και η Πτολεμαΐδα 5, αυτή η υπερσύγχρονη μονάδα του λιγνίτη που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα και θα λειτουργήσει για 2-3 χρόνια και μετά θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Αυτά δεν είναι πράσινη πολιτική, είναι μια πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων και βεβαίως το καταγγέλουμε.

Σε ό,τι αφορά το ράλι των τιμών, το χρηματιστήριο ενέργειας χρειάζεται εποπτεία, λόγω του ότι η αγορά ενέργειας που συμμετέχει στο χρηματιστήριο είναι μικρή – ουσιαστικά είναι 4 παίκτες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ – και έχει παρατηρηθεί χειραγώγηση των τιμών και δημιουργία καρτέλ. Αυτά δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει και η βιομηχανία, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), όλοι πλέον τα καταγγέλουν.

Το κόστος της τιμής ανεβαίνει, διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής συνδέεται με τη χονδρική. Γίνεται δηλαδή παιχνίδι, γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν προθεσμιακές αγορές και το κόστος μετακυλίεται κατευθείαν στον καταναλωτή. Στις προθεσμιακές αγορές και τα διμερή συμβόλαια, ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας διοχετεύεται στους καταναλωτές, δεν μπαίνει δηλαδή στο χρηματιστήριο. Αυτό κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εδώ όμως μπαίνει το 100% στο χρηματιστήριο.

Η ΔΕΗ κερδοσκόπησε προφανώς μαζί με τους καθετοποιημένους προμηθευτές. Όταν το 2020 οι τιμές των ορυκτών καυσίμων κατέρρευσαν λόγω πανδημίας, οι λογαριασμοί μας δε μειώθηκαν. Το 2021 όμως που οι τιμές ανέβηκαν, μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και το πληρώνουμε όλοι.

Για το «ανάχωμα» ώστε να ανασάνουν καταναλωτές και επιχειρηματίες

Εμείς φωνάζουμε από την αρχή για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), στο πλαίσιο και της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ντροπή για τη χώρα μας να δίδονται ευρωπαϊκές οδηγίες για μειώσεις, όχι τώρα, αλλά από όταν ξεκίνησε η ενεργειακή ακρίβεια, να προβλέπεται επιστροφή υπερκερδών προς τους καταναλωτές από τις εταιρίες που κέρδισαν πολύ από την κρίση κι εμείς να μην κάνουμε τίποτα από αυτά. Κατ’αρχήν λοιπόν προτείνουμε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, οι φόροι αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι του κόστους – και ο Ειδικός Φόρος και ο ΦΠΑ. Από κει και πέρα είναι κρίσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού, νομίζω πλέον αυτός ο λαός δικαιούται μια οριζόντια ανακούφιση, μετά από οικονομική κρίση και κρίση πανδημική. Και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στα ενεργειακά προϊόντα πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές.

Για το ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τα οριζόντια μέτρα για τα καύσιμα θα οδηγήσουν σε απώλεια 2 δισ. ευρώ, ενώ θα ευνοηθούν και κάποιοι που δεν το έχουν ανάγκη.

Θα ήθελα να πω κάτι για το πώς μοιράζονται τα λεφτά. Οι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσουν το ρεύμα, αλλά τα golden boys παίρνουν απίστευτους μισθούς, για παράδειγμα ο διοικητής της ΔΕΗ παίρνει 360 χιλ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε bonus στον εαυτό του. Έχουμε 5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, ενώ αν γίνονταν ανοιχτοί διαγωνισμοί προφανώς θα υπήρχε μια έκπτωση. Δίνεται 1.5 δισ. ευρώ για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Ο προϋπολογισμός έχει τιναχτεί στον αέρα, αφού βασίστηκε σε δυο λάθος: ότι η πανδημία τελειώνει το Μάρτιο και ότι η ακρίβεια είναι παροδικό φαινόμενο. Τα λέγαμε τότε και επιβεβαιωθήκαμε, ειδικά για την πανδημία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι είναι μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει.

Για την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Πρόεδρο της Βουλής να υπάρχει κοινοβουλευτική επιτροπή διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ) είναι μια ευκαιρία για τη χώρα. Να το πω όμως, δεν εμπιστεύομαι αυτή την κυβέρνηση ότι μπορεί να το διαχειριστεί σωστά, φαίνεται ήδη από το πώς το διαχειρίστηκε αυτό το διάστημα. Αν δείτε το προσχέδιο – γιατί το τελικό σχέδιο που έχει κατατεθεί στην Ευρώπη εμείς δεν το έχουμε δει – είναι παράθεση έργων. Δεν υπάρχει η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, πού το πάει η χώρα, ποιους τομείς θα χρηματοδοτήσει, τίποτα.

Εγώ έχω και ένα «παράπονο», που προφανώς δεν είναι προσωπικό, ότι οι λιγνιτικές που έδωσαν φως σε όλη τη χώρα έπρεπε να έχουν μεγάλο μερίδιο από το ΤΑ για να μπορέσουν να αλλάξουν το παραγωγικό τους προφίλ, μιας και εξαρτώνται από το λιγνίτη σε ποσοστό 40-45%. Το ζω πραγματικά, αν πάει κάποιος στην περιοχή μου και δει τις κατολισθήσεις, αυτοαναφλέξεις του λιγνίτη και όλα αυτά για να δώσουν φως στα νησιά για να έχουν τουρισμό, το λέω έτσι για να φανεί και η αντίφαση. Και σε μια μέρα έχουν ξαφνικό θάνατο, οι έμμεσα πληττόμενοι, φορτηγά, μεταφορείς κτλ δε δουλεύουν και την ίδια στιγμή λόγω της πανδημίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε τραγική κατάσταση. Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι μόνο ενεργειακό θέμα, είναι αλλαγή του παραγωγικού προφίλ μιας περιοχής, θέλει χρήμα, σχέδιο και ανθρώπους. Επομένως, η διαχείριση του ΤΑ πρέπει να γίνει με φειδώ, με προσοχή και κυρίως με στρατηγική στόχευση και απ’ όλα τα κόμματα της βουλής.

Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν

Μέσα σε όλα αυτά που δεν κάνει καλά η κυβέρνηση είναι και η επικοινωνία, πλέον είναι φανερά μερικά πράγματα. Για κάποιες δημοσκοπήσεις έχει κάνει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επερώτηση στη Βουλή για να δούμε αν είναι σταθμισμένα τα στοιχεία κτλ. Άρα υπάρχει και ένα θέμα αμφισβήτησης σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, για το πώς γίνονται οι ερωτήσεις κτλ.

Αλλά πέρα από αυτό, εμείς ζητάμε εκλογές, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Η επικοινωνία ως ένα βαθμό πράγματι βοηθάει μια κυβέρνηση, διότι δε μαθαίνει ποτέ ο λαός τι ακριβώς έχει συμβεί, τι ακριβώς συζητάμε στη βουλή, καλύπτονται όλα. Όμως ο κάθε πολίτης κοιτάει και τη ζωή του, την τσέπη του, τη δουλειά του και δε νομίζω ότι πια υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί πολύ χάλια και την πανδημία, αφού είμαστε πρώτοι σε θανάτους και την ενεργειακή κρίση, αφού είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια και βεβαίως τα οικονομικά που είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Κι ενώ είμαστε υπέρ του να εξαντλούνται οι θητείες των κυβερνήσεων, επειδή ακριβώς επίκειται μεγαλύτερη ακόμα καταστροφή, γι’ αυτό προτείνουμε κι επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Και να σας πω την αλήθεια, εγώ πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός θα τις κάνει κιόλας, για να διαφύγει.

TOP