H Π. Πέρκα στο One: «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αυτή την εκρηκτική απόσταση μεταξύ μισθών και ακρίβειας» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχικά σχολίασε ότι η μείωση του πληθυσμού  στη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία δεν αφορά μόνο τον δείκτη γεννήσεων-θανάτων, αλλά κυρίως στην τεράστια μετανάστευση και φυγή των νέων στο εξωτερικό. «Στην περιοχή μας έχουμε τρομερή μετανάστευση των νέων ανθρώπων λόγω ανεργίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους εκεί που θα έπρεπε».

Στη συνέχεια, η κ. Πέρκα, σχολιάζοντας τις υποθέσεις για την ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών, σημείωσε ότι: «είσαι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περιμένεις την επόμενη μέρα να κυβερνήσεις και βλέπεις να κάνεις μια πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία, ζητάς να γίνουν όσο  νωρίτερα γίνεται οι εκλογές. Η οικονομία μας είναι σε άσχημη κατάσταση. Παρόλο που φαίνεται μια ανάπτυξη στην ΑΕΠ, δε συνδυάζεται με κοινωνική ευμάρεια. Έχουμε τεράστια αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων και πλήγματα στην κοινωνική συνοχή. Επίσης, με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές φαίνεται πως έχουμε μια συνεχώς μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Σχετικά με τις αναγγελίες αυξήσεων στους μισθούς, σχολίασε: «Ενώ προβλέπεται αύξηση, μέχρι στιγμής λόγω της τεράστιας πληθωριστικής κρίσης, έχει ήδη εξανεμιστεί. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν προβλέπεται να γίνουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε ξεπάγωμα των τριετιών, με αποτέλεσμα οι ενδιάμεσοι μισθοί -πάνω από τον κατώτατο- δεν θα έχουν καμία αύξηση. Συγχρόνως, έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη…και ενεργητική αλλά και στο ράφι. Ποτέ άλλοτε μετά την Μεταπολίτευση δεν είχαμε αυτή την εκρηκτική απόσταση μεταξύ μισθών και ακρίβειας. Ο πληθωρισμός λειτουργεί ως μέσο άδικης αναδιανομής του πλούτου. Κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Επιμένω στο θέμα της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Είναι τρομερό αυτό που γίνεται».

Έπειτα, αναφερόμενη στην αισχροκέρδεια στην ενέργεια, σημειώνει: «Σε ποιο ποσό έχει το 90% ώστε να φορολογηθεί η αισχροκέρδεια; Εμείς έχουμε υπολογίσει 2,2 δις για τον Ιούνιο 2021 έως Ιούλιο 2022 και δεν έχουμε πει σε πιο σημείο έχουμε κάνει λάθος. Η ΡΑΕ για ένα 9μηνο είχε υπολογίσει 927 εκ. Η κυβέρνηση με κόλπα τα 2,2 δις τα μείωσε σε 416 εκ. ζητήσει το πόρισμα της ΡΑΕ από το Υπουργείο για να δούμε πώς προκύπτει αυτό το ποσό και δεν μας έχει δοθεί. Φαίνεται πως κάνουν 1,8 δις δωράκι στους πέντε καθετοποιημένους παραγωγούς».

«Να λέμε όλη την Ιστορία όσον αφορά στα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη γνώμη του ελληνικού λαού αφού εκβιάστηκε από τους Θεσμούς, έπειτα από την τραγική κατάσταση που έφεραν οι πολιτικές που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έκανε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, έβγαλε το 2018 τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το. χρέος και άφησε 37δις στα ταμεία», σχολίασε σχετικά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, δήλωσε: «Εμείς φέραμε τον νόμο της απλής αναλογικής και εννοείται ότι επιθυμούμε συνεργασίες και είμαστε ένα κόμμα που πιστεύει σε αυτές. Η χώρα καταστράφηκε και οδηγήθηκε σε οικονομική κρίση από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ξέρετε ότι την τελευταία εικοσαετία, το κόμμα της ΝΔ βρίσκεται σε κυβέρνηση τα 15 χρόνια είτε συμμετέχοντας είτε μόνη της. Λέμε λοιπόν ότι θα κάνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση και είναι προφανές ότι απαντάμε σε όλα τα προοδευτικά κόμματα. Όλα θα κριθούν μετά τις εκλογές, υπάρχουν ήδη δείγματα συνεργασίας σε επιμέρους θέματα, παρότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά το να κάνεις ένα προοδευτικό πρόγραμμα με βασικά στοιχεία είναι καλό να δημιουργήσεις μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει ισότητα και δικαιοσύνη».

Ακόμη, σχετικά με τη συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τη Δημοκρατία από τα φασιστικά μορφώματα, δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Εμείς επιστρατεύσαμε το νομικό μας επιτελείο ώστε να προτείνουμε μια τροπολογία, η οποία αφενός δεν τίθεται στο Σύνταγμα και αφετέρου, να γίνει σαφές ότι αφορά μόνο στις ναζιστικές-εγκληματικές οργανώσεις. Η Ιστορία μας έχει δείξει πολλά κακά παραδείγματα και καλό είναι αυτά να διασφαλίζουμε προς τον όφελος της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού».

Στη συνέχεια, σημείωσε σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις: «Είναι λίγο άκομψο να πιέζονται τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με ποιον θα συνεργαστούν, ενώ πολιτικά και προγραμματικά η στάση ενός κόμματος καθορίζεται από την κατάθεση προτάσεων. Εμείς συνεχώς καταθέτουμε προτάσεις με το Κοινοβουλευτικό μας έργο, τις παρεμβάσεις του Προέδρου, τις προγραμματικές θέσεις της ΔΕΘ, του Συνεδρίου μας, τις δημόσιες εκδηλώσεις των Οργανώσεών μας…Το τι υποσχόμαστε για την επόμενη μέρα έχει ήδη κατατεθεί στον δημόσιο λόγο. Σε πάρα πολλά από αυτά θα μπορούσαμε να βρούμε ταυτίσεις».

Κλείνοντας, σχολίασε για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων: «Το ψηφοδέλτιο είναι καθρέφτης. Είναι σημαντική η αντιπροσωπευτικότητα, η εκπροσώπηση των φύλων. Απεικονίζει τι εκπροσωπείς και τις πας να υλοποιήσεις. Να έχεις ικανά στελέχη, από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Για να αποφύγεις λοιπόν φαινόμενα Πάτση, το σίγουρο μέσο είναι να γίνουν συλλογικές διαδικασίες. Εμείς έχουμε ένα κόμμα που λειτουργεί και τα προτεινόμενα ονόματα μπαίνουν στη βάση των συλλογικών διαδικασιών και οι οργανώσεις των περιοχών μπορούν να προτείνουν και να προστατεύουν. Η πρώτη ευθύνη είναι του κόμματος στο τι προσφέρει στο ψηφοδέλτιο για να διαλέξει ο λαός, από κει και πέρα ​​και ο ίδιος ο λαός έχει κριτήρια. Στις μικρές περιφέρειες, ο κόσμος μας βλέπει και μας ξέρει».

TOP