H Π. Πέρκα ‘στο Κόκκινο’: «Μετά το ‘απόρρητο’ στις υποκλοπές, ‘εμπορικό απόρρητο’ και στο πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» (ηχητικό)

H Π. Πέρκα, Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ‘στο Κόκκινο’

Η κα Πέρκα μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου, για τα επίμαχα ζητήματα της ενέργειας, ξεκινώντας με την πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε το πόρισμα της ΡΑΕ, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση επέλεξε να επικαλεστεί το ‘εμπορικό απόρρητο’, σε συνέχεια της επίκλησης του ‘απορρήτου’ για τις υποκλοπές. Φαίνεται ότι στο εξής θα έχουμε ‘απόρρητο’ σε όλα τα θέματα, με διαφορετικούς επιθετικούς προσδιορισμούς. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο.

Η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην ερώτησή μας για την κατάθεση των στοιχείων και των υπολογισμών της Ανεξάρτητης Αρχής έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Και φυσικά, δεν υπάρχει ‘εμπορικό απόρρητο’, αφού η ΡΑΕ ήδη από τον προηγούμενο Μάιο είχε παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία στη Βουλή. Προφανώς θεωρούν ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο, εμείς όμως δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να πάρουμε το πόρισμα και να ασκήσουμε κριτική επ’ αυτού».

Στη συνέχεια, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό ολοκληρώσει σχετικό πόρισμα για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, το οποίο, πέρα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών στο δημόσιο λόγο, έχει κατατεθεί και στο ΥΠΕΝ. Με βάση το εν λόγω πόρισμα, τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών ενέργειας για το διάστημα Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2.2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση – κι ενώ ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υποδείξει κάποιο λάθος στους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ – προσπαθεί με διάφορες μεθόδους, ακόμα και με τροπολογίες, να μειώσει το ποσό αυτό. Και πραγματικά το κατάφερε, αφού το ποσό που θα φορολογούσε κατά 90%, τελικά υπολογίστηκε από τη ΝΔ σε 415 εκ. ευρώ μόλις, τη στιγμή που η ΡΑΕ είχε υπολογίσει 927 εκ. ευρώ μόνο για ένα ενιάμηνο.

Μιλάμε λοιπόν για 1.8 δισ. «δωράκι» στους καθετοποιημένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Και δεν είναι μόνο αυτά: Για τα διυλιστήρια, από τα 3 δισ. περίπου υπερκέρδη, με την επιλογή του χαμηλότερου συντελεστή, η κυβέρνηση θα εισπράξει μόλις 600 εκ. ευρώ, ενώ ήδη έχουμε 1 δισ. υπερκέρδη στην προμήθεια για το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022, για τη φορολόγηση των οποίων δεν έχουμε ακούσει λέξη.

«Κι αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται και δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα», επεσήμανε η κα Πέρκα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφενός δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε καμία χρηματοδότηση, είναι έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης, συγχρόνως όμως σε ό,τι αφορά στο ρεύμα, οι μη οικιακοί καταναλωτές έχουν τη χαμηλότερη επιδότηση, πραγματικά δεν βγαίνουν, τα πράγματα είναι τραγικά.

Ειδικά όμως για τις τιμές, θα ήθελα να αναφέρω το σκάνδαλο που συμβαίνει σε όλη την περίοδο των εορτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπου στην Ελλάδα η μεγαβατώρα είχε 283 ευρώ, στη Βουλγαρία που είναι διασυνδεδεμένη αγορά 34 ευρώ, στη Γερμανία -1 ευρώ, και σε Ισπανία – Πορτογαλία 2 με 3 ευρώ. Εδώ πραγματικά πρέπει να επέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας και να μας εξηγήσει τι παιχνίδι έχει γίνει. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει πια όλη η αγορά. Φαίνεται ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ‘τεχνητή’ μείωση της προσφοράς. Συγκεκριμένα, κατά την εορταστική περίοδο είχαμε καλοκαιρία και άρα δούλευαν τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, ενώ η ζήτηση ήταν χαμηλότερη λόγω αργιών. Άρα επειδή υπήρχε μεγάλη προσφορά, αν δούλευαν οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν άδεια λειτουργίας και οι μονάδες φυσικού αερίου (φ.α.), θα έπρεπε να πέσουν οι τιμές. Η ΔΕΗ όμως, με το να μη βάλει τις παραπάνω μονάδες σε λειτουργία, τελικά μείωσε την προσφορά, ώστε να μην μπορέσουν να πέσουν οι τιμές».

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι οι τιμές δεν αυξήθηκαν τώρα, πλέον όμως έχουν εκτοξευθεί, διότι το ένα σκάνδαλο φέρνει το επόμενο. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν ήδη με την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, με ποσοστό αύξησης 20%. Το μεγάλο «πάρτυ» όμως ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, έγινε και το εξής σκανδαλώδες: Άλλαξαν τα τιμολόγια από σταθερά σε κυμαινόμενα, χωρίς να ειδοποιήσουν τους καταναλωτές. «Η ΔΕΗ, επειδή ακριβώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας, θα μπορούσε – αν είχε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο – να συγκρατήσει τις τιμές. Όχι μόνο δεν τις συγκρατεί, αλλά βλέπουμε ότι είναι η πρώτη που τις ανεβάζει.

Αυτό το «πάρτυ» στην ενέργεια μεταφέρεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, για παράδειγμα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις φοβερές τιμές. Γι’ αυτό και η ΡΑΕ πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της. Όπως είχε κάνει για παράδειγμα για το φ.α., γιατί κι εκεί έχουμε αντίστοιχα κόλπα. Οι τιμές είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν, ανεξάρτητα από την τιμή που είχαν στο χρηματιστήριο στην Ολλανδία. Τότε η ΡΑΕ έκανε σχετικό πόρισμα και είχε επιδικάσει περίπου 67 εκ. ευρώ στους προμηθευτές φ.α. – μάλιστα εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα είχαμε καταθέσει και μια τροπολογία στη βουλή, προκειμένου να εισπράξει η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Η ΡΑΕ προφανώς κάνει ελέγχους, ωστόσο όπως βλέπετε, η κυβέρνηση δεν επιτρέπει να δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Αλλά και πριν από αυτό, η ΝΔ επέβαλε ουσιαστικά στη ΡΑΕ το μοντέλο και τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών. Για παράδειγμα, ενώ η χονδρική και η λιανική είναι δυο διακριτές αγορές, για τον υπολογισμό των υπερκερδών στη χονδρική, η κυβέρνηση αφαίρεσε τις επιδοτήσεις, τις εκπτώσεις κτλ, οι οποίες όμως είναι κομμάτι της λιανικής αγοράς, δηλαδή εμπορικό κομμάτι, γι’ αυτούς που πουλάνε. Ενώ εμείς λέμε ότι τα υπερκέρδη θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής ρεύματος ανά μονάδα παραγωγής (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ κτλ) και πάνω σε αυτό, να υπολογιστεί ένα εύλογο κέρδος 5%. Τελικά λοιπόν με αυτή την στρεβλή μεθοδολογία, η κυβέρνηση στραγγαλίζει τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, αλλά παράλληλα έχουμε και μια σταυροειδή επιδότηση, η οποία απαγορεύεται».

Η κ. Πέρκα έκλεισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας δηκτικά ότι έχουμε να κάνουμε με μια αγορά χωρίς έλεγχο, ανεξέλεγκτη και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. «Η ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι δημόσια, έτσι ώστε να είναι ‘εργαλείο’ για τη συγκράτηση των τιμών. Ακόμα και με το υφιστάμενο καθεστώς, οι τιμές θα μπορούσαν να συγκρατηθούν, η κυβέρνηση όμως δεν έχει αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό κι εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Βεβαίως υπάρχει ο πόλεμος, βεβαίως υπάρχει παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά δεν είναι δυνατόν να είμαστε ‘πρωταθλητές’ στις τιμές της ενέργειας, ενώ έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς και το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Δυστυχώς, το ράλι αυτό των τιμών θα συνεχίζει έτσι, αν δεν παρέμβει κάποιος. Ελπίζουμε όμως ότι θα υπάρξει κάποια παρέμβαση, έπειτα από τη δική μας πίεση, αλλά και με την πίεση της αγοράς που πλέον δεν αντέχει».

TOP