H Π. Πέρκα στο ΕΡΤnews: «Δεν μπορεί τόσους μήνες η κυβέρνηση να λέει ‘Θα’» (video)

Για την ενεργειακή ακρίβεια και τις τιμές στην αγορά:

Η κυβέρνηση δεν δικαιολογείται να μιλάει για παγκόσμια κρίση σχετικά με την κρίση στην ενέργεια. Μπορεί να επιτείνεται από ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Επιμένουμε και λέμε ότι η κυβέρνηση όσο επιδοτεί την ακρίβεια και δεν παίρνει μέτρα για την αισχροκέρδεια και την χειραγώγηση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας, το πρόβλημα θα παραμένει και θα το πληρώνουν οι πολίτες.

Τα νοικοκυριά στην Περιφέρεια δηλώνουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας – ειδικά με αυτές τις τιμές στο ρεύμα.

Η τσέπη της οικογένειας μετά από δύο χρόνια lockdown μάζεψε ό,τι είχε και δεν είχε και πήγε στο χωριό της κατά την περίοδο του Πάσχα. Άρα όπως σωστά είπατε πιο πριν, ούτε ψώνισε, ούτε έφαγε, ούτε πολύ βγήκε.

Πριν λίγο καιρό οι χώρες της Ιβηρικής καταφέρανε να κερδίσουν στη Σύνοδο Κορυφής να απεξαρτηθεί η τιμή του φυσικού αερίου με έναν μηχανισμό που επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα από το χρηματιστήριο, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην πληρώνουν ακριβό ρεύμα. Αυτό έπρεπε να είχε κάνει αμέσως και η Ελληνική κυβέρνηση, διότι δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό. Οι πολίτες της Ισπανίας και Πορτογαλίας πληρώνουν πάνω από 40% πιο φθηνό ρεύμα.

Εδώ δεν έχουμε πλαφόν – ούτε προθεσμιακή αγορά, έχουμε όμως χειραγώγηση των τιμών. Το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος μπαίνει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια. Δεν μπορεί τόσους μήνες η κυβέρνηση να λέει «Θα».

Μπορεί αύριο, αυτό που εφαρμόστηκε για την Ισπανία-Πορτογαλία, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Δεν το κάνουν γιατί είναι πολύ ρηχή η αγορά ενέργειας στην χώρα μας. Είναι τέσσερις παίκτες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, η οποία κερδοσκοπεί πολύ καιρό τώρα. Θα έλεγα πως το κάνει από το 2020, που είχαν καταρρεύσει οι τιμές των ορυκτών καυσίμων λόγω του Covid. Αγόραζε με 28 και πουλούσε 120…περίπου 4 φορές πάνω.

Τώρα τελευταία έχουμε και προκλητικές ενέργειες, όπου βλέπουμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ να χτίζει βίλες και να έχει μισθό 360.000€/έτος. Ο κόσμος πραγματικά από αύριο θα έχει να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βγάλει δύο εργαλειοθήκες. Μία μέρα μετά την έκδοση της δεύτερης, ο Πρωθυπουργός της χώρας πήγε και έκανε δήθεν προτάσεις. Δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα από τα μέτρα που προτείνει η Ευρώπη: μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη…

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Σίμσον ήρθε στην Ελληνική Βουλή και μίλησε για «ουρανοκατέβατα κέρδη» και ακόμα και γι’ αυτό έχουμε μια κυβέρνηση που μόνο εξαγγέλλει και μένει στο ΘΑ. Πέρα του ότι είναι αργά για τα μέτρα που δεν έλαβε ακόμα η κυβέρνηση, η ΡΑΕ πρέπει να προχωρά σε ελέγχους και να μας δίνει τα στοιχεία. Το 1,5 δις που έχουμε προϋπολογίσει προκύπτει από αυτή τη διαφορά στα υπερκέρδη των παικτών της ενέργειας.

Η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο είναι το δεύτερο μείζον ζήτημα. Η κυβέρνηση αντί να αντικαταστήσει τους λιγνίτες με ΑΠΕ – αφού βέβαια προχωρήσει στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ για να μην έχει την κοινωνία απέναντι- επέλεξε να δεσμεύσει τη χώρα στο φυσικό αέριο.

Σχετικά με τις φθορές στην Αγ. Σοφιά και τον σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά:

Έχουν γίνει πόλεμοι και πόλεμοι. Έχουμε περάσει δύσκολα ως ανθρωπότητα, όμως πάντα υπήρχε ένας σεβασμός στα μνημεία και στον πολιτισμό. Αυτό βλέπουμε να χάνεται. Εννοείται πως ο κ. Ερντογάν έχει αναβαθμίσει την επιθετικότητά του. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την στάση του απέναντι στην πολιτισμική κληρονομιά.

Τα μνημεία, ο πολιτισμός και η ιστορική μνήμη πρέπει να γίνονται σεβαστά σε κάθε πόλεμο και σε κάθε αντιπαράθεση. Αναφέρομαι και στο θέμα της ακύρωσης των εκδηλώσεων πολιτισμού με Ρώσους καλλιτέχνες κλπ. Δεν πρέπει -είναι επικίνδυνο- να μπαίνουμε σε τέτοιες ατραπούς. Είμαστε κατά της εισβολής και του πολέμου, αλλά υπέρ της Τέχνης και του πολιτισμού.

 

 

TOP