H Π. Πέρκα στο BlueSky:«Αφού σώσατε τη ΔΕΗ και ο Στάσσης δηλώνει κερδοφορία 1δις/έτος, προς τι η ΑΜΚ και η εκχώρηση;» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 29/09/2021 στην εκπομπή του BlueSky «Παρεμβάσεις», όπου σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σχετικά με την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το κύμα ακρίβειας στην αγορά.

Συγκεκριμένα, για τα εξοπλιστικά, σημείωσε τα παρακάτω:
• Πάντα όταν μιλάμε για εξοπλιστικές δαπάνες πρέπει κάπως αυτό να εγκρίνεται. Γιατί μπορεί να μην έχει και τελειωμό.
• Θα έπρεπε οποιαδήποτε εξοπλιστική δαπάνη να περνάει από τα αρμόδια όργανα, π.χ. ΚΥΣΕΑ. Να είναι ένα αίτημα των ενόπλων δυνάμεων δια των Αρχηγών. Έχουμε δει τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει, να αγοράζει χωρίς να έχει αυτές τις εγκρίσεις.
• Όταν μεγαλώνει η παραγγελία και φτάνουμε τα 10 δις, σε μία περίοδο που η οικονομική δυσκολία σε κάθε νοικοκυριό και πολίτη είναι τόσο φανερή, θέλει μεγαλύτερη σκέψη. Πραγματικά υπάρχει προβληματισμός.
• Θέλω να σας θυμίσω την χαρά που κάναν όλοι τότε με τον «χορό των εξοπλιστικών» με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Χαιρόταν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Στα πάνελ λέγανε εξοπλιστήκαμε. Θέλει προσοχή και περισσότερες διασφαλίσεις. Ίσως θέλει κάτι παραπάνω από το ΚΥΣΕΑ, σίγουρα όμως δεν είναι ενός ανδρός απόφαση.
• Η παραγγελία είχε ξεκινήσει με φρεγάτες και έπειτα αυξήθηκε υπερβολικά, μπήκαν παραπάνω F16, κορβέτες και έφτασε στα 10 δις, που δεν ήταν το ποσό που είχε διαπραγματευτεί αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
• Είμαι επιφυλακτική. Λέω ότι θα έπρεπε να προφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον από άστοχες αγορές γιατί έχουμε ξαναζήσει δραματικά πράγματα και τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν.
• Πρέπει να αποδεικνύονται τα ποσά στα όργανα, στους Αρχηγούς, στο ΚΥΣΕΑ, στη Βουλή…το νούμερο μου φαίνεται υπερβολικό.
• Από την προηγούμενη υπόθεση των εξοπλιστικών έμεινε ένα τεράστιο σκάνδαλο που στιγμάτισε την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό μετράει.

Για τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και την ενεργειακή ακρίβεια, δήλωσε:
• Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι η χώρα μας έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.
• Ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019 είχαμε αύξηση 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
• Στη συνέχεια, το 2020, ενώ είχαν καταρρεύσει οι τιμές των ορυκτών καυσίμων και επομένως της χονδρικής το κέρδος δεν μετακυλίστηκε στους καταναλωτές φυσικά. Κερδοσκόπησαν οι παραγωγοί και η ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση αντί να συγκρατήσει τις τιμές, κερδοσκόπησε αγόραζε 28 ευρώ και πουλούσε 110, τέσσερις φορές πάνω.
• Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το target model το χρηματιστήριο τιμών ενέργειας όπου έγιναν πολύ σοβαρά παιχνίδια χειραγώγησης, καρτέλ και πάλι με τη ΔΕΗ μέσα. Ώσπου υπήρξε παραδοχή της κυβέρνησης αφού έφερε τροπολογία τον Ιούλιο και ζήτησε να γίνει εποπτικός μηχανισμός από τη ΡΑΕ και την επιτροπή ανταγωνισμού για να ελέγξει και να συμμαζέψει την κατάσταση.
• Σήμερα που βλέπουμε να ξεπουλιέται ο ένας τομέας μετά τον άλλο, όπως τα δίκτυα, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και αυτό το έγκλημα με τη ΔΕΗ, καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η κυβέρνηση.
• Όταν το 2015 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΔΕΗ είχε έναν δανεισμό περίπου 5 δις, πάρα πολλές υποχρεώσεις, έναν λογαριασμό ΕΛΑΠΕ που κατέρρεε -και ξανά κατέρρευσε τώρα επί ΝΔ-, δέσμευση Σαμαρά για πώληση του 17%, πώληση του ΑΔΜΗΕ…όλα να τα πουλήσουμε και να τα ιδιωτικοποιήσουμε. Η τιμή των ρύπων τότε ήταν 6 ευρώ ο τόνος, μετά πήγε 16. Ανεβαίνει συνεχώς, αυτή είναι η τάση. Καταφέραμε λοιπόν το 1 δις δανεισμού να τακτοποιηθεί, καταφέραμε να μην αυξηθεί εν μέσω μνημονίου ούτε 1 ευρώ το ρεύμα, αλλά αντιθέτως είχαμε 12% μεσοσταθμικά μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Καταφέραμε το ΕΤΜΕΑΡ να μην περάσει στους καταναλωτές, καλύψαμε τον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ και αφήσαμε αποθεματικό.
• Δεν ισχύει ότι αφήσαμε 1 δις έλλειμμα στη ΔΕΗ. Έχει κάνει επίσημο απολογισμό ο ελεγκτής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτή η κουβέντα με τόσα ψέματα και ανακρίβειες.
• Άκουσα πριν, ότι ο Τσίπρας λέει πούλησε και δεσμεύτηκε για το 17% της ΔΕΗ. Ακούστε, το 17% της ΔΕΗ πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση Σαμαρά, τέλος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρα πολλές πιέσεις από τους θεσμούς και ντόπιους παράγοντες και δεν ενέδωσε για την πώληση του.
• Το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ του Σαμαρά έδινε και τους πελάτες και τα υδροηλεκτρικά (με τα μεγάλα κέρδη) και ΑΗΣ. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το ανέτρεψε.
• Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και δεν πουλάει απλά τη ΔΕΗ, αλλά την εκχωρεί καθώς δεν επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο δια του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι εκχώρηση.
• Η ΔΕΗ μας είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν είχε λεφτά να πάρει στύλους όταν την παρέλαβε και τον Σεπτέμβριο όμως ήρθε στη Βουλή και είπε τη σώσαμε και πάει πολύ καλά. Άμα ακούσετε τον κ. Στάσση λέει ότι έχει λειτουργικά έσοδα περίπου 1 δις κάθε χρόνο. Άμα την σώσατε λοιπόν προς τι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Γιατί δεν έχει λεφτά να κάνει επενδύσεις με όλη αυτή την κερδοσκοπία που κάνει τόσο καιρό; Τα λειτουργικά έσοδα της ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στάσση είναι 1 δις κάθε χρόνο μέχρι το 2025, άρα θα είναι 5 δις. Το δε επενδυτικό της σχέδιο δεν υπάρχει. Είναι πρόχειρες διαφάνειες που παρουσιάστηκαν αιφνιδιαστικά σε ένα διοικητικό συμβούλιο χωρίς σοβαρή μελέτη και επεξεργασία.

TOP