H Π. Πέρκα στο Atlas TV: «Ας ελπίσουμε ότι η αποτυχία της ΝΔ στην απανθρακοποίηση δεν θα ανοίξει τον δρόμο στην πυρηνική ενέργεια» (video)

Για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στην ενέργεια:

Αρχικά να πούμε ότι δεν είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που υπόσχονται. Ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει 80% επιδότηση στο ρεύμα στη ΔΕΘ – γιατί η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει πολύ πριν να υπάρξει πόλεμος στην Ουκρανία- μετά ήρθε ο κ. Σκρέκας τα αύξησε, έπειτα τα μείωσε…σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα είναι ανεπαρκή αρκεί μια απλή διαίρεση για να δούμε ότι πρόκειται για ελάφρυνση 12€, αστείο ποσό.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του μας είπε «συγνώμη που δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω». Να του πούμε εμείς τι παραπάνω μπορεί να κάνει: Αντί να απαλλάσσει τον φόρο γονικής παροχής από 800.000 έως 1.6 εκ. € (για τους δύο γονείς) μπορούσε να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα όπως έκαναν παραπάνω από 18 χώρες στην ΕΕ. Θα μπορούσε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Το μείζον είναι ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την χειραγώγηση των τιμών και τα καρτέλ στον τομέα της ενέργειας. Πρώτα και κύρια κάνεις έλεγχο της αγοράς. Όταν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά καυσίμων και ενέργειας φορολογείς τα υπερκέρδη και βάζεις πλαφόν. Και στα κέρδη των εταιριών και στις τιμές χονδρικής-λιανικής. Δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά. Πλέον τα λέει η εργαλειοθήκη της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προτεινόμενα μέτρα για τα κράτη-μέλη.

Βεβαίως και λειτουργούν ως πλασιέ των καρτέλ. Ξέρετε όταν μια κυβέρνηση βασίζει την εκλογή και επιβίωση της σε κάποια συμφέροντα -κι αυτό είναι φανερό και το λέμε χρόνια τώρα- προφανώς, τους προσέχει. Προσέχει τους μεγάλους παίκτες και τον λαό τον κοροϊδεύει. Δεν είναι ειλικρίνεια να λες στον λαό δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Είναι κυνισμός και αλαζονεία.

Για την ενεργειακή επάρκεια-αυτάρκεια της Ελλάδας:

Αρχικά να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας δεν είχε μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο μέχρι να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ηλεκτροπαραγωγή μας βασιζόταν κυρίως στους λιγνίτες. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται -γιατί εμείς υποστηρίζουμε την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση- είχε ορίζοντα δεκαπενταετίας και έλεγε πως κάθε μονάδα που θα έκλεινε θα αντικαθίστατο με ΑΠΕ. Στόχος μας προγραμματικός είναι το 50% των ΑΠΕ να υλοποιείται από μικρές επιχειρήσεις, Ενεργειακές Κοινότητες, φωτοβολταϊκά στη στέγη κτλ.

Έρχεται η ΝΔ και εξαγγέλλει μία βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση και 2,5 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο κομμάτι της πράσινης μετάβασης. Δεν είναι μόνο η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το και το Εξοικονομώ που έμεινε παγωμένο για ένα χρόνο. Η ηλεκτροκίνηση που κυρίως αφορά ποδήλατα. Άρα τι έχει κάνει; Έχει αυξήσει κατά 20% την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο την ώρα που τα τελευταία χρόνια όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους γενικώς από το φυσικό αέριο. Το 50% της ηλεκτροπαραγωγής είναι από φυσικό αέριο και η θέρμανση στα σπίτια – αντί να προχωρούν τηλεθερμάνσεις και καινοτομίες. Δεν είναι αιτία ο πόλεμος, είναι ένα άλλο σχέδιο που βασίζεται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Εμείς, βεβαίως θα προσαρμοζόμασταν στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ, γιατί υπάρχει η κλιματική κρίση. Σήμερα μπορεί να φαντάζει ο πόλεμος ως η μεγαλύτερη απειλή, αλλά η κλιματική κρίση παραμένει. Θα προχωρούσαμε αυτό το σχέδιο με τις ΑΠΕ έχοντας Ειδικό Χωροταξικό και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, έτσι ώστε η κοινωνία να μην είναι απέναντι στην μετάβαση. Για να γίνει αυτή η μετάβαση θα πρέπει η κοινωνία να έχει ενεργό συμμετοχή, να συμφωνεί και να έχει και οφέλη.

Τα οφέλη από την απανθρακοποίηση και όχι μόνο απολιγνιτοποίηση- γιατί και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο- πρέπει να διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες. Ένα πολύ καλό εργαλείο, το οποίο η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες. Αυτοπαραγωγή και Αυτοκατανάλωση.

Δυστυχώς η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια έχει ανοίξει έντονα στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι δε συμβάλλει στην κλιματική κρίση. Όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ μεγάλοι. Υπάρχουν πολύ τραγικά παραδείγματα και το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο από την όποια ωφέλεια προκύπτει από πιο οικολογικές και οικονομικές λύσεις. Παρακολουθούμε την συζήτηση που έχει ανοίξει και είναι αρκετά επικίνδυνη και είναι ένας λόγος κριτικής ακόμα προς τη ΝΔ. Όσο δεν προχωρά σε απανθρακοποίηση με σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων και ένταξη των ΑΠΕ με εμπλοκή της κοινωνίας, τόσο πιο δύσκολα θα αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο.

Για την πορεία της κυβέρνησης:

Υπάρχει ένας επικοινωνιακός βομβαρδισμός, ωστόσο δεν μπορεί να επικαλύψει αυτό που τραβάει ο μέσος πολίτης. Δεν μπορεί να μην αποκαλύπτεται πως όταν πρόκειται για φίλους-κολλητούς και μεγάλα συμφέροντα η κυβέρνηση είναι πολύ γενναιόδωρη, αλλά όταν λέμε για μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί…μιλάμε για δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Η κυβέρνηση και στη διαχείριση της πανδημίας δεν τα πήγε καθόλου καλά. Είμαστε συνεχώς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ήδη έρχονται στοιχεία για χιλιάδες συμπολίτες μας που πεθάνανε εκτός ΜΕΘ.

Στην οικονομική διαχείριση, επίσης δεν τα πήγε καλά. Παρατηρείται η μεγαλύτερη ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και τώρα έρχεται η κρίση της ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση, που όπως προ είπα, έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η πρώτη αύξηση στη τιμή του ρεύματος έγινε τον Σεπτέμβρη του 2019. Επίσης, το 2020 που υπήρξε κατάρρευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων δεν έγινε μείωση και μετακύλιση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, αλλά είχαν υπερκέρδη οι μεγάλοι παραγωγοί-προμηθευτές -μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ. Αγοράζανε 27€ και πουλούσαν 110€, τέσσερις φορές πάνω.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, αυτά ο κόσμος τα καταλαβαίνει. Η ακρίβεια πια θέτει θέμα επιβίωσης των πολλών. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Για τα εκλογικά σενάρια:

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εκλογικό νόμο ώστε να γίνει πιο δίκαιος και αντιπροσωπευτικός και έπειτα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης, τον καταργεί και μιλάει για διπλές εκλογές. Απαράδεκτο. Η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα. Η χώρα μας δεν θα αποκτήσει την κουλτούρα της συνεργασίας; Δεν θα γίνει ποτέ μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα όπου ένα, δύο και τρία κόμματα κάνουν προγραμματικές συμφωνίες και κυβερνούν; Αυτή είναι η κανονικότητα σε μία σύγχρονη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την αυτοδυναμία της στη Βουλή έχει αποδείξει ότι επιστρέφει την χώρα και την οικονομία της στα προ-μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στο μοντέλο καταστροφής της χώρας.

Εμείς είμαστε ένα κόμμα που πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τη θητεία τους και να ολοκληρώνουν το έργο τους. Εδώ όμως κάθε μέρα που περνάει γίνεται καταστροφή. Ήδη βλέπουμε ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδράει και να ξεσηκώνεται: είδαμε τους αγρότες, τους μεταφορείς. Εκλογές εδώ και τώρα καθότι είναι μια δημοκρατική διέξοδος, όπου μιλάει ο λαός για το πως θέλει να κυβερνηθεί, πως πρέπει να πάει η οικονομία και η δημοκρατία. Μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η μόνη λύση.

At

TOP