Δήλωση Σ.Φάμελλου-Π.Πέρκα για όρους σύνδεσης στους σταθμούς ΑΠΕ

Προκλητικά ρουσφέτια της ΝΔ και στα έργα ΑΠΕ ενώ η ενεργειακή αγορά καταρρέει

Ο κος Σκρέκας αντί να ασχοληθεί με την ακραία κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή ανασφάλεια, στην οποία έχει οδηγήσει την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν χάνει ευκαιρία ακόμα και μέσα στον Αύγουστο να εξυπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων εντείνοντας το αδιέξοδο στις επενδύσεις έργων ΑΠΕ, εις βάρος της ενεργειακής δημοκρατίας και του διαφανούς και δικαίου ανταγωνισμού.

Η αρχή έγινε με το άρθρο 89 του νόμου 4951/2022 για τις ΑΠΕ, που άλλαξε τις προτεραιότητες στη χορήγηση όρων σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο και έδωσε το δικαίωμα στον Υπουργό να ορίσει άλλες με υποκειμενισμό και αδιαφάνεια.

Η ΥΑ που εκδόθηκε επιβεβαιώνει ότι περνάμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας Μητσοτάκη, όπου το εκτεταμένο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία συνδυάζεται με κανόνες Άγριας Δύσης στην αγορά και στις εξυπηρετήσεις ημετέρων Η έκδοση δε της ΥΑ τον Δεκαπενταύγουστο αποδεικνύει ότι η Δεξιά του Μητσοτάκη δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο.

Οι προτεραιότητες σύνδεσης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο άλλαξαν πρώτα από όλα γιατί η κυβέρνηση μας οδήγησε σε ανεπάρκεια δικτύων και ηλεκτρικού χώρου εφόσον η «υπερθέρμανση» των ΑΠΕ του κ. Χατζηδάκη οδήγησε στο να υπάρχει πληθωρισμός βεβαιώσεων για έργα ΑΠΕ που δεν θα γίνουν ποτέ. Η χαρά του “αεριτζή” δηλαδή.

Με την ΥΑ, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 89, η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους, ώστε στο δίκτυο να συνδέονται μόνο οι κολλητοί και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό.

Η ΥΑ καταρτίστηκε με αδιαφάνεια και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς των ΑΠΕ, την επιστημονική κοινότητα και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς, ώστε ο Υπουργός να εισάγει απερίσπαστος διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η ΥΑ καταργεί τη χρονική σειρά προτεραιότητας στη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, ακόμα και για έργα που ωρίμασαν και περιμένουν χρόνια και εισάγει φωτογραφικούς όρους για την εξυπηρέτηση ημετέρων ακόμα και για σύνδεση έργων που δεν είναι έτοιμα. Ενδεικτικό του αλαλούμ που δημιούργησαν οι δεξιοί «άριστοι» είναι ότι σήμερα περιμένουν για άδεια και όρους σύνδεσης έργα ΑΠΕ ισχύος 25GW με απαιτούμενο επιπλέον ενεργειακό δυναμικό για ΑΠΕ στο νέο ΕΣΕΚ μόνο 6 GW έως το 2030 (πλέον των συνδεδεμένων και με όρους σύνδεσης έργων)!

Η ΥΑ αποτελεί άλλη μια απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ να λύσει το βραχυκύκλωμα του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου που η ίδια δημιούργησε με την κλασσική της συνταγή, κάνοντας δηλαδή την κρίση ευκαιρία, ικανοποιώντας συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και ρουσφέτια.

Είναι προφανές ότι η ΥΑ πρέπει να ακυρωθεί και να προκύψει μετά από δημόσιο διάλογο νέο πλαίσιο. Όμως ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατό να περιμένουμε διόρθωση των μεγάλων ενεργειακών προβλημάτων της χώρας από μια κυβέρνηση που κατέληξε να εξαρτά την επιβίωση της από την ευρύτατη παραβίαση ακόμα και των συνταγματικών κανόνων, όπως απέδειξε το σχέδιο παρακολούθησης και υποκλοπών πολιτικών, δημοσιογράφων και πιθανά και άλλων πολιτών ή επιχειρηματιών.

Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στη χώρα είναι η ταχύτατη παραίτηση τους.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα

TOP