«Δεν βελτιώνει τα προβλήματα του ΝΟΚ η κυβερνητική τροπολογία» (video)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής επί της τροπολογίας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα ύδατα στη Θεσσαλία, τα δάση, τη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική και την ενεργειακή ασφάλεια

«Στη συνεδρίαση με τους φορείς είδαμε να συγκρούονται ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι επίσης γνωστό το σκεπτικό των σχετικών με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) του 2012 αποφάσεων των αρμοδίων τμημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Γιατί λοιπόν δεν περιμένετε την Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για να συμμορφώσετε τον ΝΟΚ σε αυτήν; Ζητάμε ακόμη να μας πείτε σε ποιες περιοχές υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις.

Τη στιγμή που δεν γίνονται έλεγχοι σε οικοδομικές άδειες, όταν λέτε ότι θα γίνονται έλεγχοι σε φυτεμένο δώμα, είναι σαν να μάς κοροϊδεύετε, ειδικά όταν δεν ελέγχετε τίποτα.

Δεν βελτιώνει κάτι αυτή η τροπολογία. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) θέτει το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση σε περιοχές που έχουν συντελεστή δόμησης πάνω από 0,80 για παράδειγμα μόνο στην Πλάκα και στον Ελαιώνα έχουμε συντελεστή δόμησης κάτω από 0,80. Η υπόλοιπη Αθήνα έχει πάνω από 0,8. Άρα δεν βελτιώνετε τίποτα με την τροπολογία.

Σημειώνω επίσης ότι υπάρχει η Απόφαση του ΣτΕ για την ΡΙΚΟΜΕΞ που λέει ρητά ότι το κράτος έχει αποκλειστικά την ευθύνη του ελέγχου ορθότητας των μελετών που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια. Και εσείς προβλέπετε ελεγκτές δόμησης να ελέγχουν τη συμβατότητα της οικοδομής σύμφωνα με τις μελέτες για την οικοδομική άδεια. Άρα πού είναι ο κρατικός έλεγχος;

Στην παρ.4 είναι εντυπωσιακό ότι επεκτείνετε τη διαδικασία απευθείας αναθέσεων. Για ποιο λόγο εισάγετε αδιαφάνεια;

Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αλλά προσχηματική διαβούλευση για το νομοσχέδιο και δεν κάνετε καμία διαβούλευση ούτε για τον ΝΟΚ του 2012 και τα ύψη, ένα ζήτημα που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Εμείς θα μπορούσαμε να προτείνουμε και φορολογικά κίνητρα για παράδειγμα για να στηρίξουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Γιατί αυτό το μέτρο αφού έχει φανεί στην πράξη ότι δεν λειτούργησε», σημείωση η Π. Πέρκα κλείνοντας.

Από τη μεριά του Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Ταγαράς, παραδέχτηκε ότι έχει προκληθεί τεράστιο πρόβλημα στην οικοδομή, ότι πρόκειται για μεταβατική ρύθμιση μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και δεν απέκλεισε μελλοντικές αλλαγές

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=NvJktViFFFI

TOP