ΒΕΤΤΑ-ΠΕΡΚΑ-ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: «Αρνητική απάντηση του ΥΠΑΑΤ στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν οι καλλιέργειες τους σε προανθικό στάδιο»

ΒΕΤΤΑ-ΠΕΡΚΑ-ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: «Αρνητική απάντηση του ΥΠΑΑΤ στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν οι καλλιέργειες τους σε προανθικό στάδιο»

Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί η αρνητική απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιου σε κοινή ερώτηση που καταθέσαμε στις 21 Μαρτίου με θέμα «Ως πότε θα συνεχιστεί ο εμπαιγμός των αγροτών της Ανατολικής Εορδαίας και της Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας;» Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός με σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 5-5-2022 που μας κοινοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανέφερε ότι οι καλλιέργειες βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο και δεν γίνεται να υπάρξει καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Η ερώτηση, η οποία ήταν συνέχεια πλείστων ανάλογων ερωτήσεων που είχαμε καταθέσει στο παρελθόν, αναδείκνυε για μία ακόμη φορά το ζήτημα με τον παγετό του 2021, που κατέστρεψε ανεπανόρθωτα μια σειρά από καλλιέργειες, όπως μήλα, κεράσια, καρύδια κλπ. Παράλληλα, τίθονταν το ζήτημα με τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των αγροτών, παρά τις συχνές και επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις για πλήρη και ουσιαστική επανόρθωση των ζημιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κυβερνητικά στελέχη, διακινούν εδώ και πάνω από 8 μήνες, το σενάριο της κατά παρέκκλιση αποζημίωσης με την χρήση ad hoc χρηματοδοτικών εργαλείων, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο απροστάτευτο από την επιβάρυνση που έχει δημιουργηθεί -ελέω της αδιαφορίας της κυβέρνησης- και εξαιτίας της δυσθεώρητης ανόδου των τιμών των λιπασμάτων και των αγροτικών προμηθειών.

Και ενώ ήδη η καθυστέρηση έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον προγραμματισμό των αγροτικών εργασιών μόλις χθες ο αρμόδιος Υπουργός στην απορριπτική απάντησή του δεν έκανε καμία νύξη, ούτε άφησε το παράθυρο ανοικτό, για χρήση έτερων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποζημίωση των αγροτών.

Είναι ξεκάθαρο πως τα στελέχη του δήθεν «επιτελικού κράτους» είτε δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους είτε ακόμα πιο ανησυχητικό, υπάρχουν προβλήματα με τη λύση της ad hoc αποζημίωσης των παραγωγών.

Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες της περιοχής διεκδικούν τις απαντήσεις που τους αξίζουν αλλά κυρίως διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφικό παγετό.

Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας για την περιοχή να σταματήσει η απαξίωση που της επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, δεν υπάρχει άλλη ανοχή.

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

TOP