Συναντήσεις Φάμελλου-Πέρκα-Δούρου με παραγωγικούς φορείς για την καμπάνια για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα

Ενέργεια / Καμπάνιας ενημέρωσης για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα

Συναντήσεις Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με παραγωγικούς φορείς.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών που έχουν εμφανιστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το πρώτο εξάμηνο 2020 εν μέσω πανδημίας, παρά την μεγάλη πτώση των τιμών των καυσίμων η οποία δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές, συζητήθηκαν με παραγωγικούς φορείς με πρωτοβουλία του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόκειται για καμπάνια συζήτησης και ενημέρωσης για το θέμα που ξεκίνησε ο Τομέας και ήδη οι Σ. Φάμελλος, Π. Πέρκα και Ρ. Δούρου συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, το επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, Λ. Βατικιώτη και με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο.

Κατατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων από τα οποία προκύπτει ότι η σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) το πρώτο εξάμηνο του 2020, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν οδήγησε σε μετακύλιση του μειωμένου κόστους στη λιανική, αλλά σε αισχροκέρδεια εκ μέρους των προμηθευτών και της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η τιμή λιανικής της ΔΕΗ παρέμεινε στα 110 ευρώ/MWh, όπως είχε αυξηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά περίπου 20%, με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη, ενώ το περιθώριο κέρδους έφτασε έως +152%-166 % (μέσος όρος εξαμήνου). Τον Απρίλιο μάλιστα του 2020 έφτασε σε κέρδη +286% επιπλέον από την οριακή τιμή του μήνα, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ κυμαινόταν από 19% έως 40% ανάλογα με την έκπτωση συνέπειας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν σε ιδιαιτέρως παραγωγικό κλίμα, κοινό τόπο αποτέλεσαν οι εξής παραδοχές:

-ότι το κόστος ηλεκτρισμού αποτελεί μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων

-ότι το κόστος ηλεκτρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων

-ότι είναι αδήριτη ανάγκη το κόστος ηλεκτρισμού να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για να επιτρέψει την επιβίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενημέρωσαν για τις κοινοβουλευτικές τους πρωτοβουλίες με στόχο να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή (συζήτηση στη Βουλή και κατάθεση ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου), καθώς και για μελλοντικές τους ενέργειας για την περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν τέλος να συνεχίσουν τον διάλογο και τη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία για το θέμα το επόμενο διάστημα.

TOP